Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pseudoanemiczka...

żelazo

Polecane posty

Gość pseudoanemiczka...

Położna powiedziała mi, że jestem o krok od anemii, choć lekarz nie zauważył nic niepokojącego w wynikach, i następne badania to tylko mocz i toxo, a pewnie zleciłby morfologie, gdyby była taka obawa. Ale nie ważne. Co mam jeść, żeby tej aniemii zapobiec? Wiem, że wątróbka jest źródłem żelaza, ale czy ta drobiowa też? Co jeszcze? W ogóle zła jestem bo ta położna udaje wszystkowiedzącą, na każde pytanie odpowiada tak troche lekceważąco, jakbym pytała o głupoty, i opieprzyła mnie, że nic nie przytyłam (dziś zaczął się trzeci miesiąc), choć przytyłam kilogram, tyle że inna pora ważenia i ubiór też ma jakieś znaczenie, ale ona twierdzi, że ściemniam, że pewnie nic nie jem, urodze chore dziecko, juz prawie aniemie mam przez niejedzenie. odechciewa mi się chodzić tam...

Gość pseudoanemiczka...
up

pij sok z buraków, ponoć bardzo dobry na anemię, nie wiem bo mnie po jednym łyku mdliło i nie byłam w stanie tego wypić....

Gość toxo - cyto
żelazo jest w burakach (barszcz, sok z buraków, itp), pietruszce, sardynkach, czerwonym mięsie, podrobach, żótku, suszonych morelach. Z ilością wątróbki w ciąży nie należy przesadzać - ma bardzo dużo witamminy A, która w nadmiarze może zaszkodzić płodowi. Wchłanialność żelaza zwiększa witamina C.

Gość anna karenina
wątroba w ciąży jest nie wskazana, z powodu zbyt dużej ilości toksyn,

Gość anna karenina
i właśnie wit. A, w zielonych warzywach

Gość pseudoanemiczka...
dzięki serdeczne za odp. A może wiecie, czy taki wynik naprawdę świadczy prawie o anemii? WBC 9,7 RBC 4,55 HGB 11,9 (napisałam te 3 wartości bo nie wiem o która chodzi)

najprościej jest skombinować doniczkę zasadzić korzenie pietruszki które nie mają obciętej natki i chodować ile tylko jestes w stanie to dodawaj do wszystkiego ziemniaki kanapki itd. mi pomoglo

Gość toxo - cyto
Przypomniałam sobie, że żelazo jest w roślinach strączkowych (np. fasola) i płatkach owsianych. Kawa i herbata ogranicza wchłanianie żelaza. Hemoglobinę masz tylko 0,1 poniżej normy, więc nie jst źle ;)

masz wynik z hemoglobiny na granicy normy, jednego lekarza to zaniepokoi, innego nie, u mnie tez tak było, w szpitalu od razu mi przepisali żelazo a doktorek powiedział, że bez sensu sztucznym się truć i kazał naturalnie uzupełniać..

Gość pannaaaa
codziennie owsianka z rana, rowniez szpinak jest bogaty w zelazo. powodzenia

Gość pseudoanemiczka...
czyli baba bardziej straszyła...;) Bo pewnie lekarz by chociaż wspomniał o tym, a on powiedział, że wszystkie wyniki są super. Dzięki za pomoc, więc będe wiedziała, co dodać do jadłospisu każdego dnia:) Kawy i herbaty nie piję, więc o tyle dobrze:) To moje pierwsze dziecko, więc nie wiem czym się niepokoić a czym nie, więc dzięki za odp. Pozdrawiam!

Gość żelazo a ciąża........
Żelazo. Niedobór żelaza może spowodować obniżenie płodności i być przyczyną niedokrwistości w ciąży. Zwiększ ilość bogatych w żelazo produktów w diecie, pamiętając, że witamina ta wchłania się lepiej w towarzystwie produktów bogatych w witaminę C. Natomiast kofeina (kawa, cola) i teina (czarna herbata) zmniejszają przyswajalność żelaza. W praktyce lepiej popić śniadanie np. sokiem pomarańczowym niż „małą czarną”. Najwięcej żelaza zawuerają czerwone mięso, żółtka jaj, a także suszone owoce. Znajduje się też w zielonych warzywach (sałata, szpinak, kapusa, nać pietruszki, brokuły). A to ,że nie przytyłas -nie martw sie nie będziesz miała gorszych problemów ,ja przytyłam duuużo i miałam problemy z ciśnieniem w ciązy ...:(

Gość toxo - cyto
W ciąży anemia pojawia się bardzo często - u mnie hemoglobina z 13 (2 m-c ciąży) spadła do 10,6 (6 m-c ciąży) - mimo, że brałam żelazo w tabletkach i witaminy dla kobiet w ciąży, gdzie też jest żelazo. Lekarz zmienił mi tabletki, zwiększył dawkę żelaza i powolutku rośnie - po 2 tygodniach mam 10,9. Oczywiście staram się jeść produkty bogate w żelazo, ale bez tabletek nie obejdzie się.

Gość pseudoanemiczka...
ja i tak powinnam ważyć około 10 kilo mniej, tylko przez zimę trochę się utuczyłam;) Więc chyba nie mam powodów do zmartwień, że nie tyję, szczególnie, że to przecież pierwszy trymestr, a gdzieś czytałam, że waga wcale wtedy nie musi się zwiększać. A jem tyle na ile mam ochotę (czyli zcasem dużo), co lepsze wcześniej od razu waga by skoczyła nieżle w górę, a teraz tylko kilo hehe

Gość pseudoanemiczka...
dzięki za linki, właśnie wyczytałam w jednym, że zapotrzebowanie na żelazo to 30 mg, w zestawie witamin jest 20 (wiadomo, że pewnei nie wszytsko się wchłania), a poza tym jem codziennie warzywa i piję soki, więc aż tak źle się nie odżywiam, może wcześniej też miałam niski poziom HGB

z Twoim żelazem nie jest jeszcze aż tak źle, martwić można się gdy spada do 10 z hakiem. Jak na razie jedz produkty bogate w żelazo, jeśli lekarz uzna za stosowne to przepisze Ci żelazo w tabletkach i jakies witaminy, ale te dopiero po 3 miesiącu ciąży, bo mogły by wiecej szkód narobić niz pozytku. Co do tycia, każdy przybiera na wadze wg własnego rytmu. Ja jestem w 33 tygodniu ciąży i od poczatku przytyłam 4 kg!!! Lekarka powiedział, że chocbym jadła dziennie konia zkopytami, to nic to nie da bo taka moja uroda. A dzidzia rośnie prswidłowo, a ja nie należę do osób mało jedzących. :) pozdrawiam

Gość pseudoanemiczka...
dzięki za linki, właśnie wyczytałam w jednym, że zapotrzebowanie na żelazo to 30 mg, w zestawie witamin jest 20 (wiadomo, że pewnei nie wszytsko się wchłania), a poza tym jem codziennie warzywa i piję soki, więc aż tak źle się nie odżywiam, może wcześniej też miałam niski poziom HGB hmmm, a mi lekarz kazała od samego początku ciąży brać feminatal... ja ogólnie mam tendencję do tycia, więc muszę się troche pilnować, ale póki nie tyję w zastraszającym tempie, to nie będę sie jakoś szczególnie ograniczać;)

Gość esghrgsawe
Na brak energii i niedobór witamin i minerałów, w tym niedobór żelaza pomaga picie Yerba Mate- odkąd ją piję z zamulonego śpiocha bez sił do życia stałam sie energiczną osobą, do tego schudłam, bo to zioło hamuje głód;) Yerba dostarcza żelaza także warto ją pić w anemii, a także, gdy wypadają nam włosy, łamią paznokcie, mamy bladą skórę i zajady w kącikach ust. Polecam doinformować się na tym przystępnym blogu o Yerbie: http://yerbomaniaczka.blog.pl/

Gość ania.doradca.ladeevit
Postaraj się urozmaicić dietę. Czy w kolejnych wynikach widać, że coraz bardziej się anemizujesz (spadek ilości czerwonych krwinek, hemoglobiny)? Czy przyjmujesz jakiś suplement witaminowy? Położną się nie przejmuj, z pewnością chce dobrze, tylko nie potrafi tego w odpowiedni sposób przekazać, bo do każdej kobiety trzeba inaczej podejść.

Gość Anemiczka w ciąży
Mnie w siódmym miesiącu ciąży hemoglobina spadła do 8,2. Tak czułam, ze cos jest nie tak, bo byłam strasznie słaba, kręciło mi sie w głowie, nie umiałam ustac na nogach. Lekarz byl w szoku jak zobaczył te moje wyniki. Dziwił sie, ze ja w ogole jeszcze chodzę. Oprócz diety (tyle tylko, ze nie jem mięsa) bardzo pomogły mi te soki z krótką data ważności. Piłam po 3 dziennie i to różne, nie tylko z buraka. Do tego brałam żelazo w tabletkach i po jakichś 3 tygodniach poprawiłam wyniki na 10.2. A wątróbka w ciąży podobno faktycznie nie jest wskazana.

Gość gość
od 4 miesiąca dobrze stosować witaminy. Ja jestem teraz w piatym i morfologia wyszła mi kiepsko, hemoglobina poniżej normy, leukocyty też, mimo, że odżywiam sie bardzo dobrze, jem dużo warzyw i owoców, piję dużo płynów, kawę ograniczyłam praktycznie do minimum.... Niestety, czasem zdrowe odżywianie to za mało, dlatego teraz biore witaminki. A ta babka jakaś dziwna, zamiast Ci coś poradzić, pokierować to się mądrzy jakby pozjadała wszystkie rozumy, idź do kogoś innego

Gość Anemiczka w ciąży
A to żelazo w tabletkach to byl Bioferr. Poleciła mi go pani w aptece i moj lekarz tez powiedział, ze jest bardzo dobre, szczególnie dla kobiet w ciąży. :)

Gość Anemiczka w ciąży
Mnie nie pomogły witaminy. Brałam je całyas, a i tak doprowadziłam sie do takiego kiepskiego stanu. Kawy tenie piłam, bo odrzuciło mnie od niej z początkiem ciąży.

Gość Kasiadzieciol1231
Jeśli chodzi o dzienne zapotrzebowanie na żelazo wszystkiego dowiedziałam się tutaj http://floradix.pl/pl/witaminy-i-mineraly. Wszystko jasno napisane, od teraz wiem co jeść i unikać niedoboru żelaza.

Gość gość
ja aktualnie jestem w ciąży i potrzebują sporo żelaza teraz, bo niestety pomimo diety mam stale niedobory, lekarz polecił mi dicofer, i odkąd go jem czuję się coraz lepiej :)

Gość gość
mi pomoglo Szelazo SR, szybko poprawily sie wyniki. a wczesniej 2 mce bralam Actiferol w saszetkach, ale wyniki coraz nizsze , a do tego jeszcze wieksze zaparcia :/