Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kalinka1985

wyprawka dla listopadowego maluszka?

Polecane posty

witajci chcialam zapytac mam jak powinna byc wyprawka dla dzidzi ktora urodzi sie w listopadzie i w jakich ilosciach kupowac?

Gość zatroskana
Wg mnei to jeszcze daleko do zakupow :) Chocby z powodu pogody. Wiadomo, ze musisz kupic od razu kombinezonik zimowy, no i pajacow wiecej niz na lato. Ale generalnie pamietajcie o tym, zeby nie kupowac za duzo. Dziecko rosnie szybciutko :) 3-4 kompleciki na 56 5-6 na 62 a potem zobaczysz co dostaniesz i jak dzecko bedzie Ci wygodnie ubierac. Zawsze mozesz cos dokupic na biezaco :) Ja polecam jeszcze becik do wozeczka juz podaje link: http://www.allegro.pl/item194420793_o_cudne_rozki_na_suwaczki_nowosc_gratis.html forma spiworka a tansze :)

jeśli jest któraś z okolic Chorzowa to mogę odstąpić kombinezonik dla dziewczynki i pare innych rzeczy (gg2653390)

1. Wózek z dużą gondolą - listopadowy malec będzie śmigał gondolą wypchaną śpiworkiem i kocykiem aż do wiosny. Dobrze też kupić taniutki wózek głęboki, ale taki sążny, z dużymi pompowanymi kołami, co by sprytnie śmigał po śniegu i błocie. A na wiosnę kupisz porządny lekki wózek spacerowy tamten sprzedając na Allegro albo odstępując. 2. Śpioworek - dla przeciętnego dziecka jak kupisz śpiworek w rozmiarze 74 (firm takich jak Cool Club czy 5-10-15) lub 68 (H&M lub KaphAhl - duża rozmiarówka) to starczy do wiosny. Oczywiście początkowo maluch będzie w nim tonął, ale taki szkrab i tak na spacerach leży nieruchomo i śpi, więc... 3. Body z długim i śpiochy-w chałupie i tak będziesz miała nagrzane więc nic wiecej nie trzeba. 4. Zimową czapeczkę. 5. Pajacyka polarowego - będziesz go ubierać na body, śpiochy, pod kombinezonik. 6. Kocyk - do przykrycia w wózku. Może też drugi do wyłożenia gondoli (przydaje się też żeby maluszka w łóżeczku nakryć). A tak poza tym o chyba normalnie :) Jak każda inna wyprawka :)

hej body z długim rekawkiem-kilka par,zapinane z boku nie z tylu pajacyki lub spiochy-zakladane na body- do spania dresik welurkowy-bluza z kapturkiem+spodenki z gruba guma zeby dziecka nie uwieraly w brzuszek-sa odrazu ze skarpwetkami-do kupienia w h&m mi sie bardzo przydaly wlasnie takie spodenki sprzedawane w 2paku w h&m odrazu ze stópkami i gruba guma-zakladalam je malemu na body-jak mailam dosc szelek kombinezonik na dwór jednoczesciowy,ja mialam w rozmiarze 56 i sluzy dziecku przez 4miesiace mimo ze maly urodzil sie dlugi 60cm...jak kupisz w rozmiarze 68-74-dziecko sie utopi,kup na 62-starczy do marca kwietnia-czyli tyle na ile potrzebujesz nakrycie kapielowe z kapturkiem czapeczka cienka bawelniana po kapieli po domu kocyk gruby do wozka lub spiworek najlepiej to i to zalezy jaki bedziesz miala wozek wozek ja mialam wielofunkcyjny,najpierw gondol na zmiane z nosidelkiem do auta wpinanym na stelarz,pozniej byla spacerowka,uzywalam go do 1,5roku dziecka,teraz mam zwykla spacerowke parasolke moja rada nie kupuj za duzych ubranek...mi tak kazdy radzil i musialam dokupic male..synek mi sie zaplatywal w za dlugich spiochach...pamietaj ze dzidzia ma podkurczone nozki po porodzie przez jakis czas to takie podstawowe rzeczy...

Kamka - jesteś za niekupowaniem dużych ubranek tylko dlatego, że miałaś ciuszki np. z H&M. Ja też tak się nadziałam kierując się opiniami z forum, żeby na 62 kupować. A prawda jest taka, że różnice w rozmiarach są tak ogromne, że jak moja mała (przy narodzinach miała 55cm) wyrosła z pajaca na 62 z 5-10-15 w wieku 2 tygodni a w ciuszkach z KaphAhla w rozmiarze 50 chodziła do ukończenia 2 miesiąca życia. A w 62 które kupowalam dla noworodka to w wieku 4 miesięcy wskoczyła. Dodam, że w chwili gdy dorosła do 62 z KaphAhla to wyrastała własnie ze śpiochów na 74 z Cool Club Smykowego. P.S. Ja z kolei polecam bluzy bez kaptura i spodnie bez stópek - na dłużej starczają. Ale to dla dziecka które ma juz z miesiąc - wcześniej tylko śpiochy moim zdaniem. Bluza z kapturem się przydaje może jedna - żeby dziecku zarzucic kapturek na główkę po kąpieli.

ja lubilam z kapturkiem,byla to wedlug mnie dodatkowa ochrona na uszka...zakladalam czapeczke i na nia kapturekco do ubranek z h&m to fakt sa wieksze ale mialam z roznych firm i bylo podobnie,a co do 5-10-15 to nie lubilam gatunkowo tych rzeczy.co do spodni bez stópek-to pisalam dla noworodka bo chodzilo o wyprawke dla noworodka

aha no i oczywiscie pielunie tetrowe bez ktorych moj maly nie funkcjonuje do dzisiaj a ma 2latka,spi z pielunia przy buzi-tak od małego becik na pocztek zeby opatulic malenstwo

Nom tylko z kolei noworodki miewają pępuszki niezagojone i spodenki moga obcierać w tym miejscu... Tylko z tego powodu polecam śpioszki dla noworodka a potem na długo starczające spodnie (bez stópek już). Ale jak spodenki mają delikatną, szeroką gumkę, to może faktycznie się nadają - bo goólnie to ja także jestem za spodniami a nie śpiochami.

Owszem owszem - pieluchy sa niezastąpione do wszystkiego :) Genialny wynalazek :) Aha, ja preferowałam body kopertowe dla noworodka (potem na normalne przez głowę się przestawiłam).

ja tez pokupowalam kopertowe ale wolalam przez gluwke odpnane z boku,a spodenki maja szeroka gume i nic nie przeszkadzało na pepuszek,one siegaly nawet do wysokosci klatki piersiowej tak wiec nie mialy styku z pepkiem,spioszki tez zakladalam malemu ale wolalam spodenki przy ciaglym przewijaniu dziecka

e-mama nie wiem jak tobie ale nam wogole nie przydaly sie kaftaniki...miala moze 2 ale prawie wcale nie zakladalam synkowi...tylko body

Gość dlaczego pytasz na forum
nba 56 cm lepiej nie kupujcie :O moze przez pierwsze 2 tyg bedzie pasowalo a pozniej juz za male. od razu na 62 , a to i tak na dlugo nie starczy

ten masywny stelaz i ten napis viper.....ni odoba mi sie wizualnie i wydaje sie taki wielki..ciezki...kloc ale nie prowadzilam wiec to moze jest zludne wrazenie

Heh, parę postów wyżej pisałam o rozmiarze 62 który kupiłam dla noworodka a zaczął pasować w okolicach 4 miesiąca - przy czym nie były to ciuchy polskiej firmy ;) Bo polskich firm typu Batyr, Lafel czy 5-10-15 to jak najbardziej 62 kupować :) A wózek - 18-nastko, dla jesiennego maluszka radzę kupić głęboki na 4 pompowanych kółkach, taki za parę groszy albo używany: Nowy Tutek: http://www.tutek.pl/esklep.php?show=produkt&prodid=197&prodnazwa=PIOTRU%A6%202007 Używany: http://allegro.pl/item331351271_wozek_bartatina_free_line_gratisy_gwarancja.html A na wiosnę, jak dzidziuś będzie już siedział, kupisz fajniutki spacerowy. To będzie lepszy interes. I tak każda mama które kupi kloca (a waga 16 kg to naprawdę kloc) kończy z parasolką lub przynajmniej lekką spacerówką.

dzieki za rade e-mamo :D nawet mi sie podoba net pierwszy nowy i nawet nie drogi :)