Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bezrobotna zona

prosze wiedzcie jakie mozna robic takie obiadki?

Polecane posty

Gość bezrobotna zona

Nasza sytuacja finansowa nie wyglada ciekawie (jak u wielu z nas:)). Sama juz nie wiem jakie robic urozmaicenia zeby bylo tanio a smacznie. Moj mezczyzna nie jest w zasadzie wybredny (gorzej ze mna), narzeka jedynie na zupy bo sie nigdy nimi nie umie najesc:O Jak nie ma pieniazkow najczesciej robie ryz i jajka sadzone. Moj maz uwielbia tez magi, wiec jest nawet w stanie (wrecz mu to smakuje) jesc makaron z magi... Jest kilka takich tanich, cieplych dan, ale dla mnie to juz monotonne jest. Macie jakies propozycje, zeby mezczyzna mogl dobrze a tanio sie najesc? Ja tam sobie jakos poradze jesli mi nie bedzie smakowalo;) Bo jak pisalam jestem wybredna co do jedzenia:) Z gory dziekuje za propozycje bo mam nadzieje ze jakies beda;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bezrobotna zona
dodam moze (bo to wazne) ze nie mam piekarnika ani niczego co moze go zastapic. Jedyne co mam procz garnkow i patelni:P to frytkownica:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość papappaa
placki ziemniaczane moga byc z cukrem sosem albo makaron z serem i cukrem pieroigi nalesniki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
można skonstruować: - knedle z owocami (ziemniaki tanie, owoce sezonowe też, polecam truskawki, śliwki i jabłka + odrobina cukru i cynamonu, ew. śmietana do polania) - smażoną wątróbkę z cebulką + ziemniaczki (wątróbka ok 5 zł za kg u mnie, na was wystarczy ok 0,5 kg, tzn ok8 szt) - naleśniki z farszem (np. serowym, kapuścianym) - nóżki z kurczaka - ugotować na nich wywar na zupę (rosół, pomidorowa itp) a następnego dnia je podsmażyć na złoto na patelni na oleju (posypać przyprawami, ja polecam majeranek) + ziemniakami, kasza, makaron wg upodobań

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pyszna mortadela
znaleźć pyszną mortadelę, kroić w grube plastry i panierowąc jka schabowe :) naprawde dobre do ziemniaków

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kucharka domowa
możesz zrobić paszteciki mięso, na którym ugotujesz zupę(coś z kurczaka, czy kawałek wołowiny, lub innego) mielisz(?), do tego drobno pokrojona pietruszka(szczypior), przyprawy, surowe jajko ten farsz zawijasz w naleśniki i podsmażasz pyszne i pożywne! druga wersja - wegetariańska jajka na twardo pokrojone w kostkę cebulka podsmażona szczypior surowe jajko, sporo pieprzu i soli pycha!!! aha, po zawinięciu, naleśniki dobrze jest popaplać przed smażeniem, w resztce ciasta naleśnikowego, bedą chrupiące

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość oszczednaja
a ja kupuje 3 udka kurczaka i najpierw gotuje rosol, na drugi dzien z resztki robie pomodorowa, a 3-go dnia potrawke z kurczaka. trzeba sobie radzic bo w anglii jedzenie jest strasznie drogie...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bezrobotna zona
Dzieki dobre kobietki:) Juz sobie przepisalam wszystko na kartke zeby nic mi nie umknelo;) A mortadelke tez robie;) Dla urozmaicenia robie tez jajka sadzone w bulce tartej. Takie moje kotleciki:P Bede oczywiscie wdzieczna za jeszcze jakies przepisy:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wypić 2 a nie 8...
a ja polecam... zrobić ciasto naleśnikowe,trochę gęstsze niż na naleśniki, dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia. Do tego wkroić kilka parówek, ogórka kiszonego, cebulkę, pieczarki...co tam masz w lodówce. Wymieszać dokładnie. smażyć jak racuchy, na odrobinie oleju, pod koniec można jeszcze posypać startym żółtym serem, ale to niekonieczne. Polać keczupem i wcinać:) Można dodac ziół prowansalskich, jakieś mięso z obiadu, paprykę świeżą...naprawde, prawie wszystko:)Dzieci to uwielbiają.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mozesz zrobic \'zapiakanke\' na petelni. ziemniaki kroisz w plasterki (ok 0,5 cm) i gotujesz na lekko twarde. na patelni podsmarzasz kielbase pokrojona w plasty, cebule, dodajesz ugotowane ziemniaki - aby sie podsmarzyly + sol, pieprz, i co kto lubi i gotowe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchareczkaaaa
ja kupuje barszcz biały w torebce i dodaje do niego jajka na twardo i ziemniaki, tanie i bardzo sycace!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jeszce nam bardzo smakuje zwykly chleb (moze byc nawet czerstwy) podsmarzony na patelni z tluszczem albo mozna go wczes niej zamoczyc (tylko chwilke) w jajku rozbeltanym z mlekiem ewen z jakimis przyprawami i usmarzyc (wtedy jest delikatniejszy, i mniej oleju wciaga) moze to byc dodatkim do Twoich potraw albo przekaska

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gzik z ziemniacznakim jest tani = biały ser, śmietanka, pieprz, cebulka, czosnek -> z tego robi się gzik + kilka kropel oliwy i do tego gotowane ziemniaczki z małem koperkowym (tj masłem zmieszanym z koperkiem)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pare pomysłów
latem kiedy warzywa są tanie możesz ugotować wielki gar leczo i zamrozić poporcjowane w woreczkach. polecam zakupy w biedronce, za niewielkie pieniądze możesz kupić składniki na obiadek, np kasza 4 torebki ok 1,40 (35 groszy wychodzi jedna torebka która starcza dla 2 osob)+ puszka fasolki czerwonej 1,39 + odrobina koncentratu pomidorowego+przyprawy. inna propozycja to mrożona mieszanka chińska też z biedronki 3,70 za 750 g, można użyć jako dodatku do ryżu/kaszy z jakimś sosem, 1/3 opakowania wystarczy na 1 obiad. ziemniaczki z jajkiem sadzonym i maślanką polecam gotowanie zup opczywiście nie z kostki ale np na jakichś szkieletach z kurczaka które nie są drogie a taka zupa jest o wiele bardziej pożywna jak ktoś juz wyżej pisał - wątróbka-bardzo zdrowa i morladela polecam też kotlety jajeczne, naleśniki też są bardzo tanie a farsz może być praktycznie dowolny, mój ulubiony "omlet": podsmażam na patelki kilka pieczarek i cebulkę (można opcjonalnie jeżeli masz dodać wędlinę), roztrzepuję jajka jak na jajecznicę, jeżeli mam dodaję szczypior, utarty ser, albo makaron jeżeli został z poprzedniego dnia. wylewam na patelnie, rumienię z jednej strony, potem z drugiej i gotowe. jak juz jest na drugiej stronie można położyć troszke sera zółtego. polecam zupę z serków topionych, można podawać z pokrojonym w kostke i podsmażonym chlebem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja lubię jeszcze śledzia w śmietanie (śledź taki na tackach w płatach) kroisz płaty na kawałki, dodajesz śmietanę, łyżkę majonezu dla poprawienia smaku, cebulkę pokrojoną w kosteczkę (dobrze ją po pokrojeniu sparzyć - będzie b. miękka) do tego ziemniaki w mundurkach

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kupujesz 1 pierś z kurczaka, kroisz w kostkę i smażysz na złoto na patelni (polecam posypanie jakimiś przyprawami do kurczaka) do tego ugotuj ryż i podsmaż jakąś mieszankę warzywną na patelnię (ktoś słusznie wspominał biedronkę) połącz wszystko razem - wyjdzie chiński misz-masz :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pare pomysłów
ooo smażony chleb jest super, można go polać keczupem albo posypać cukem, albo natrzeć czosnkiem przed smażeniem, albo posmarować masłem, albo rozpuścić na tym ser:-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość albo albo albo
krokiety z kapustą i grzybami, robię duuużo, i zamrażam, do tego barszczyk czerwony(zazwyczaj robię z torebki, bom leń;) )

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
czerwony barszczyk (może być z torebki) + ziemniaczki tłuczone, polane masełkiem (mniam - jedzonko z dzieciństwa) może mało eleganckie ale da się tym najeść jak krucho z kasą

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bezrobotna zona
Nawet nie wiedzialam ze na kafeterii moga byc tak zyczliwe osoby;) Co poniektore przepisy sa przeze mnie wykorzystywane, ale niektore sa rzeczywiscie dla mnie nowe:) Napewno w ten weekend z paru skorzystam, a i caly miesiac przyszly bede miala pomysly;) Co nie znaczy ze nie czekam na wiecej:P;) o krokietach juz dawno myslalam,ale szczerze mowiac nigdy ich nie robilam... Wstyd sie przyznac;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja gzik wolę bez czosnku :) i patentu z koperkiem też nie znałam :) ale poza tym to gzik mogłabym jeśc w kółko na okrągło ;) jeszcze z takich obiadów nie drogich to można pyzy drożdżowe z sosem jakimś (np. pieczarkowym) zrobić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość albo albo albo
ee. to proste:) robisz farsz z kapusty białej i z kiszonej, musisz odmierzać do smaku, ja nie mam przepisu...;) i do tego troche grzybków, moga być nawet pieczarki:) Potem farsz zawijasz w naleśnik, panierujesz w jajku i bułce, i na tłuszcz:)ja zamrażam takie usmażone, jak wystygną wkładam do pojemników porcjami, i mroże:)Potem ciach na patelnie, przykrywam pokrywką i grzeją sie na malutkim gazie. Mroże tez pierogi wszelkiej maści, z serem białym, z grzybami, z kapustą i grzybami, z miesem:) Najważniejszy sprzet w domu to zamrażarka;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bezrobotna zona
ostatnio ugotowalam rosolek - najwiekszy gar mi wyszedl bo tluste jakies miesko bylo (gnaty). Oczywiscie zamrozilam na czarna godzine;) Lece na zakupy weekendowe;) A Wy piszcie jeszcze co tam macie,mimo ze nie nadazam z przepisywaniem juz:P albo - myslalam ze w krokietach jest wiecej filozofi:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pare pomysłów
a co to jest ten gzik? powiedzcie prosze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość albo albo albo
jak robisz krokiety, to z części farszu zrób krokiety, z z części pierogi, będzie małe urozmaicenie:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kaszanka smazona z cebula

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dobre z ta zamrazarka :D ja mam teraz bardzo malenka i bolesnie odczuwam brak takiej normalnej, duzej zamrazarki...ehh co do tanich obiadow - u mnie tez zwykle w polowie miesiaca zaczyna brakowac kasy, najczesciej jemy wtedy drob, makaron, jajka, ryz, ser bialy, kielbaske, mrozonki, duzo ziemniakow - najczesciej pieczone z przyprawami - niby zwykle, proste danie, ale niezla wyzerke mozna sobie zrobic - w/w gzik do pieczonych pyrek tez sie swietnie nadaje. zwykle staram sie, zeby w kazdym obiedzie bylo cos pozywnego, jakies swieze (lub nie) warzywa i wypelniacz, typu ryz czy ziemniaki. przykladowe awaryjne obiady u mnie: watrobka z jablkami + ziemniaki puree + surowka z marchwi, jablka, cebulki i majonezu kotlety z jajek + pieczone ziemniaki + mizeria lub tzatziki warzywa z mrozonki z jakims mieskiem + makaron lub ryz + surowka z porow gotowany kurczak (taki z rosolu) + ryz + sos cytrynowy + marchew z groszkiem (czyli de facto potrawka ;) ) jajko sadzone + ziemniaki puree lub smazone + mizeria lub marchew z groszkiem kielbaska smazona z cebulka + ziemniaki puree + salatka z pomidorow i cebuli (albo dowolna inna) makaron z jajkiem (i ewentualnie serem zoltym i szynka) + surowka ryz zapiekany z jablkami ryz z pieczarkami i kurczakiem kotlety mielone nalesniki, racuchy zupa serowo cebulowa z grzankami (sycace, kaloryczne, pyszne, koszt symboliczny) roznego rodzaju zapiekanki ziemniaczane - 1 zapiekanka wystarcza na 2 obiady dla dwoch osob makaron z sosem bolonskim ryz z kurczakiem i sosem slodko kwasnym - uzywam tego ze sloika, zwykle tego nie robie, ale te sosy sa naprawde dobre i pare innych rzeczy, dopisze jak mi sie przypomni

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Acidofilna --> podaj jak możesz dokładny przepis na zupę cebulową co? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość albo albo albo
zapomniałam o ryżu z jabłkami! Najlepiej jabłka własnej roboty, przygotowane jesienią(ja takie mam, przesmażone renety...mniam). Gotuję ryż, i warstwami układam w żaroodpornym, ryż, jabłka, posypuję cynamonem...pycha:) No i spaghetti na milion sposobów, z miesem mielonym, z samym sosem pomidorowym, z tuńczykiem...z warzywami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mozna robic rozne sosy do ryzu albo makaronu - z tego, co jest w lodowce podsmarzam warzywa (cebule, zwykle rosolowe itp) dodaje wody (mzna tez kostke rosolowa) i ewen przecier pomidorowy i gotowe - mozna dodwaca mieso, kielbase i wszytko co kto lubi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×