Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

znajoma

nadwrażliwość słuchowa

Polecane posty

Też się chętnie dowiem. Mój syn śpi jak suseł, gdy siedzę przed łóżeczkiem, ale wystarczy trzask w stawie, kiedy wychodzę z pokoju, żeby wstał i zaczął rozpaczać. Może są jakieś mini-stoperki do uszu dla niemowląt? :-) Znajoma, jaki rodzaj nadwrażliwości słuchowej miałaś na myśli? Bo pewnie inny?

moj syn czesto zatyka uszy albo lapie sie za nie. Jak jest glosniej na ulicy(jedzie autobus, samochody.....) Dzis bylismy na zajeciach z p. psycholog(ze wzgledu na ciezka mowe) , puszczala mu odglosy zwierzat. co jakis czas lapal sie za uszy. wcale glosno nie bylo puszczone. nie placze przy tym, nie kweka tylko lapie sie za uszy. zauwazylismy to juz dawno temu i mowilismy kazdemu lekarzowi. jak widac kazdy mial to gdzies

Gość Moja
córeczka ma dużą nadwrażliwość słuchu denerwują ją szumy, szelesty wyjście na miasto jest dużym problemem. W Wawie jest Instytut Fizjologii i Patologii Słuchu właśnie się tam wybieramy ale są długie kolejki trzeba czekać kilka miesięcy.

Gość nie żartujcie naprawdę
jest cos takiego? A ja myślałam, że to mój wymysł. Mój syn robi bardzo podobnie, tzn. łapie się za uszy przy takich szumiacych dźwiękach. Nie lubi też tłumów i głośnej muzyki. Mówiłam o tym pediatrze, ale stwierdziła tylko lekkie zaczerwenienie kanalików słuchowych i przepisała antybiotyk w kropelkach :O

Gość pyza1435
Pewnie odpowiedź opóźniona, ale gdyby trafił tu jeszcze jakiś rodzic szukający informacji o nadwrażliwości słuchowej to godny polecenia jest trening uwagi słuchowej metodą Tomatisa (www.treningsluchowy.pl), który może być stosowany u dzieci od 2 roku życia. Stosowany jest on w przypadkach trudności komunikacyjnych, problemami koncentracji uwagi, ale także właśnie likwiduje nadwrażliwość słuchową, głównie dlatego, że oddziałuje nie tylko na słuch i ucho jako takie (a więc fizyczną możliwość słyszenia), ale przede wszystkim na słuchanie (jako czynność psychiczną, świadomą, kontrolowaną), które jest aktywnym procesem.

Gość justaa25
wiesz co często w zespole aspergera i autyźmie występuje nadwrażliwość tutaj możesz sobie więcej o niej poczytać http://www.trampolina-dzieci.pl/2013/10/10/nadwrazliwosc-i-podwrazliwosc-dotykowa-u-dzieci-skad-sie-bierze-i-co-z-nia-robic/ miałam kiedyś chłopca który reagował na tak dziwne rzeczy jak np wentylator, albo dzwonek. Od razu krzyczał i się rzucał po sali :( niestety musieliśmy go odizolowac od takich dźwięków, bo naprawdę stawał się agresywny.