Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tabletki

CILEST

Polecane posty

Gość tabletki

mam wielka prosbe! czy ktoras zazywala cilest?jak sie po nim czulyscie? czy mieliscie jakies skutki uboczne np w przyroscie wagi? lekarz mi je przepisal i powiedzial ze piersi mi sie na pewno powieksza i na poczatku moge miec zly nastroj (ogolnie nie w celach antykoncepcyjnych mi je przepisal). mam mowila ze dosc silen sa te tabletki i sa nowszej generacji 'lzejsze'. troche sie boje ich brac bo zmieniac potem na jakies inne i tak sie nimi bawic to tez dla organizmu nie dobrze; / bede wdzieczna za info!

Gość problem...nie problem...
ja biore od dłuzszego czasu Cilest nie przytyłam, ale tez piersi mi nie urosły... ogolnie czułam sie (i nadal sie czuje) dobrze, zazywajac własnie Cilest... zadnych wiekszych skutkow ubocznych nie miałam/i nie mam... :)

Gość tabletki
dzieki za optymistyczny wpis;)czekam na wiecej dziewczyny!

ja je jem juz od ok10 miesięcy, jak dla mnie są super. przytyłam troszke ale to mi poszlo właśnie w biust najwięcej :) takto nie widać zmiany za bardzo.....czuje się dobrze, na początku miałam tylko bóle głowy,ale nie znowu jakies takie nie do wytrzymania i mdliło mnie,ale tylko przez pierwszy tydzien potem spokój. jak dla mnie to strzal w 10 :)

Ja bralam 4 lata, w czasie brania troche przytylam 2-3 kg, ale czulam sie wysmieniie i nikt by mnie namowil na zmiane czy odstawienie tabsow . Po odstawieniu u mnie nic nie wrocilo :( Przybylo 20 kg !!! @ znikla i nie moge zajsc w ciaze. Ale niestety to jest jedna z mozliwosci po antykoncepcji hormonalnej...

Natio, ja tez tak sadzilam. I nie bede cie z bledu wyprowadzac. Ale faktem jest ze przed braniem mialam reg @ a teraz nie...I jest mnostwo dziewczyn na forum chocby dokladnie z takim samym problemem. Nie napisalam ze tabletki u kazdej spowoduja nieplodnosc, ale trzeba sie z tym liczyc jak sie dlugo bierze...

Natio, uzylam dobrego slowa - nieplodnosc. Nie jestem i nie bylam bezplodna przed tabletkami. Niestety mam zaklocenia hormonalne po tabsach i juz mijaja lata i nie moga sie skonczyc. I nie zwalam na tabletki tylko na wlasna glupote, ze nie zrobiono mi badan hormonalnych przed tabsami. Widocznie dla mnie nie byly stworzone. I tylko o to mi chodzi, sama mam sporo kolezanek ktore maja dzieci po kilku latach brania i wiem, ze to zalezy od organizmu. A jest tez kilka ktore probuja bezskutecznie zajsc w ciaze. Zycie...

Dlaczego uzywasz slowa bezplodna. Akurat robilam teraz badania i nie jestem bezplodna tylko nieplodna, a ja wiadomo to mozna wyleczyc. Wiec niby jakim cudem mialabym byc bezplodna przed tabletkami. Moze bylam nieplodna, ale napewno nie bezplodna.

Mi tez przykro... Szkoda tylko ze nie zrozumialas mojego postu. Dziewczynie chodzilo o skutki uboczne Cilestu, wiec napisalam, ze nieplodnosc moze byc aczkolwiek nie musi jednym ze \"skutkow ubocznych\" - chyba najbardziej bolesnym. Pozdrawiam. :D

Gość mańkia
ja jestem bardzo młodziutka-mam 17 lat, dostałam cilest i wzielam dzis trzecią tabletke, wszytsko jest póki co oki, jedyne co zauwazylam(mozliwe ze przez pigulki) dzis rano nie moglam zjesc sniadania.zwykle rano mam apetyt i sniadanie to dla mnie zastrzyk energii, ale dzis nie moglam nawet ugryzc bo czulam ze to zwymiotuje..

Gość tabletki
boje sie ze przytyje po tych tabletkach;/ slyszlam ze sa 'silne', a te nowszej generacji juz tak nie wplyna na cialo kobiety. co do mdlosci to wlasnie tez slyszalam, nawet lekarz mneiuprzedzal;( mama tez brala ale tylko chwilek bo przez te mdlosci juz nie wytrzymala;( ogolnei tyo tylko sie boje jak to si eodbije na moim ciele, wiem ze glupie i te moje obawy ale i tak juz swoje waze i nei chce wiecej;(

Ja juz biore Cilest dwa lata, skutkow ubocznych nie mam, ale ostatnio sie dowiedzialam, ze sa bardzo mocne i maja duzo hormonow i znajoma lekarka mi polecila zmienic na inne. Zastanawiam sie. Ale na jakie? Poza tym mam pytanie: jak to jest po pdstawieniu tabletek, bo sie tez nad tym zastanawiam, a troche sie boje reakcji organizmu...

Brałam cilest 5 lat, co roku robiłam 2 miesięczną przerwę. Co roku robiłam też regularnie cytologie i usg piersi- bo przy hormonalnej antykoncepcji jest to koniczne, niezależnie od wieku, ale niestety nie każdy lekarz o tym mówi. Przez 5 lat wszystko było oki. Czułam się świetnie. Cytologia super, usg super. Jednak 10 dni temu znowu nadszedł termin badań kontrolnych. Na wynik cytologii czekam, a usg zrobiłam. Mam torbiel w prawej piersi. Na razie jest mały i sama go nie wyczówam (gdyby nie usg wogóle bym o nim nie wiedziała). Pani ginekolog powiedziała mi, że tabletki nie muszą być tego przyczyną, ale MOGĄ. Zwiększają to ryzyko. Zawsze byłam wielką zwolenniczką tabletek, ale teraz je odstawiłąm, bo tabletki mogą (ale nie muszą) to wszystko pogorszyć. Niby lekarze mówią, że tabletki MOGĄ ALE NIE MUSZĄ czegoś tam w naszym organiźmie poprzestawiać i dopóki wszystko jest oki żadna z nas się nie przejmuje i to chwali. Ale ja zrozumiałam wkońcu że jest to niesamowicie silna ingerencja w organizm. Odstawiłam tabletki i nie zamierzam do nich wracać. Wole nie ryzykować, że np nie będę mogła zajść w ciążę. Lekarze pewnie powiedzą, że tabletki MOGĄ ALE NIE MUSZĄ spowodować niepłodności. Ale ja wolę mieć pewność, że jak sie zdecyduje na dziecko to, że wszystko powinno być ok, bo fakt, że 100% pewności niegdy sięnie ma. Ale czuję, że po 5 latach nie chcę już sztucznie sterować moim organizmem. Oprócz tego, że tabletki zapobiegają ciąży nie mażadnych plusów jak dla mnie. Przynajmniej po 5 latach nie zauważyłam, przytyłam niby tylko 5 kg ale zawsze to jest 5kg, których za holere nie mogę zrzucić. Ja już tabletkom mówię dziekuję, nie.

Gość tabletki
tabletki nie tylko zapobiegaja ciazy ale maja wiele innych zalet i wad pewnie tez. przeciez tabletki sa przepisywane nie tylko by nie zajsc w ciaze, ale by nei miec tak obfitych i o bolesnych okresow, by pomoc kobiecie w przekwitaniu, ja teraz mam abletki nie w celach antykoncepcyjnych!! rok temu mialam wycinanego wlokniaka z piersi!! z czego to sie wzielo ? nie wiem!! mam zaledwie 23 lata i juz takie cos? z czego? tabletki? co prawda bralam 3 lata temu tabl ale tylko 3 opakowania. watpie by byly przyczyna....

Gość Ika 4
Ja biorę od 4 miesięcy i odstawiam. Nigdy w życiu nei czułam się tak fatalnie, a z każdym kolejnym cyklem jest gorzej. Na początku nie wiedziałam, że to tabletki mogą być odpowiedzialne za wzmożoną nerowość, płaczliwość, potem dołączyły się problemy z żołądkiem, w czasie brania robiło mi się niedobrze. Wiele przyjaciółek też miało problemy- depresje, itp.

Gość tabletki
no to ja juz w ogole nic nie wiem;( boje sie sstrasznie tej nadwagi...czytalam nawet o 20 kilo w dwa miesiaca;( jak to pozniej zrzucuc??:( a te depresje i wachania nastrojo...teraz mi sie sesja zbliza i nie chce miec jakis strasznych przejsc zwlaszcza teraz;(

Gość jamajka21
Ja biorę Cilest od roku, wcześniej przez kilka miesięcy brałam Rigevidon. I żadne z tych tabletek nie wywołały u mnie skutków ubocznych - nie miałam mdłości, zmiennych nastrojów, nie przytyłam, nie mialam plamień ani nic. Jedyną dolegliwością był ból głowy przez pierwszy tydzień zazywania tabsów. A u koleżanki jedynym skutkiem ubocznym było powiększenie się piersi o jeden rozmiar:) Więc nie martw się, tylko po prostu spróbuj, bo inaczej nie przekonasz się czy tabletki mają na Ciebie jakiś negatywny wpływ.

Ja też przez 5 lat brania tabletek nie miałam żadnych skutków ubocznych. Czułam się rewelacyjnie, troszkę tylko przytyłam 5kg. Ale waże 53 bo wcześniej ważyłam 48 więc za bardzo się nie przejmuje bo wyglądam dobrze. Cały czas bardzo chwaliłam tabletki, i naprawde jest to zajebista sprawa. Problem w tym, że tak jak pisałam powyżej mam torbiel w piersi i odstawiłam tabletki. Chyba już na zawsze. Bo jednak jak się bierze tabletki to organizm cały czas jest sztucznie sterowany. Mam 25 lat i po prostu chće sobie zrobić jakieś 2 lata przerwy, żeby potem mieć zdrowego maluszka :)

Gość tabletki
dzis zaczne brac tabletki! boje sie nadal, bo sie naczytala o tej nadwdze ze glowa boli...juz waze ponad 50 i nie chce dalej tyc;/ lekrz mowil ze jak sie pojawi krawawienie/kropelki krwi w majtkach:) to zebym wziela po dwie tabletki juz do konca lista. czy tak duza ilosc hormonu nie spowoduje ze wiecej przytyje i szybciej? czy po jednym listu mozna zmienic na inne tabletki? czy po jednym listu sie przytyje od razu ?

Brałam Cilest przez 4 lata, nie miałam żadnych skutków ubocznych i nic nie przytyłam. Ostatnio miałam przerwę półroczną w braniu tabletek i w tym czasie okres był regularny, nic się w moim organizmie nie \"poprzestawiało\". Od następnego okresu wracam do Cilestu.

Gość aimeeeee
Zapomniałam dodać, że w trakcie brania nic nie przytyłam, za to przytyłam po odstawieniu tabletek

Gość tabletki
wczoraj zaczelam brac cilest.. biore wieczorna pora by uniknac mdlosci. na razie nieczego nie zauwazylam..ale chyba jeszcze za wczesnie.niestety nie mam wagi bym mogla kontrolowac wage ciala.

Gość postronna obserwatorka
biorę cilest 3 rok. nie przytyłam po nim. przyrost wagi bardzo łatwo zauważyć - chociażby po dopasowanych ubraniach (albo się w nie mieścisz, albo nie).

Gość niom....
mnie na poczatku nic sie nie dzialo, a teraz kiedy zostalo mi bodajze 6 czy 7 tabsow do konca- mam zrypany humor, cycki mnie starsznie bola i oprocz tego mam plamienie

Gość mimoto
ja tez biore cilest od 2 lat. Na poczatku tuz przed okrezem mialam "wywalony brzusio", piersi nie urosly( i dzieki Bogu:) ), glowa tez nie bolala, ogolnie czulam sie dobrze. Teraz jest juz tak, ze w ogole nie czuje, ze lykam tabsy

Hej dziewczyny!! Ja zaczęłam brać cilest kilka tygodni temu. Zostało mi jakieś 4 tabletki do końca opakowania. Czuję się w zasadzie dobrze, ale mam plamienia które strasznie mnie wkurzają i do tego piersi są strasznie wrażliwe i trochę bolą, ale tak poza tym to nie zauważyłam u siebie żadnych innych niepokojących objawów...tylko te plamienia? od czego to może być? czy od tego że dawka hormonów jest za niska?

jeśli to Twoje pierwsze opakowanie to te plamienia to normalna sprawa......bez obaw. gdybys brała je dluższy czas, powyżej 3 miesięcy wtedy musialabyś je zmienić

ogólnie przyjęte jest że do 3 pierwszych miesięcy brania mogą dziać się różne cuda,także plamienia.....poprostu organizm się przyzwyczaja do tabletek. jeśli po 3 miechach objawy nie miną wtedy należy się martwić.

Gość tabletki
mi lekarz zalecil w razie plamien, zebym brala po dwie tabkletki do konca opakowania 7 dni przerwy i znow zaczac opakowanie juz po 1 tabletce. tylko ze ja mam przepisane te tebalteki z powodu zdrowotnych, mam gruba blone (czy cus takiego) i jakiegos polipa;( Boje sie bo sie troszku o tym naczytalam strasznych rzeczy. z piersi tez juz kiedys cos mialam wycinane...juz tylko tam brakuje by mnie cieli i operowali. czy na ta blone...by byla ciensza..inne tabletki tez pomoga jakbym go poprosila o zmiane na lzejsze?

Gość tabletki
do pan ktore przytyly po cilescie, czy dlatego ze zatrzymuja wode w organizmie? czy moze jadlyscie wiecej niz zwykle bo odczuwalyscie glod? jestem wlansie 2 godziny po sniadaniua i juz glodna jestem...czy tak te tabletki tez dzialaja? jestem po 4 tabletce. nie wiem czy pewnie roznice ktore zauwazylama to wlasnie rezultat tabletek, czy moze tego wszystkiego co sie naczytalam i siedzi to teraz wszystko w mojeje glowie;/