Gość lukiernia Napisano Maj 20, 2007 podzielcie sie prosze Waszymi przepisami na deserki :-) ja podaje moj ulubiony: Banany z lodami banana kroimy na pol i potem wzdluz jeszcze raz (wyjda 4 kawalki), na patelni robimy karmel (cukier+sok z cytryny+odrobina cynamonu), jak cukier sie roztopi wrzucamy banany i "obsmazamy" az sie zarumienia. Wykladamy banany na talerz, obok kladziemy galke lodow waniliowych lub smietankowych i wszystko polewamy czekolada (moze byc gotowa, ale lepiej samemu rozpuscic gorzka czekol., dodac mleko, kakao) Udekorowac listkiem miety! PRZEPYSZNE!!!!!!!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość pucharkowa babeczka Napisano Maj 21, 2007 2kolorowa galaretka pokrojona w kostke wrzucona do pucharka i na wierzch bita smietana mozna tez truskaweczke lub wisienke na wierzch polozyc :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
okokokokokokoko 0 Napisano Maj 21, 2007 A ja robię pyszne i prostew desery z pudełka :D Hihi. A tak poważnie ro robię ostatnio ciasta i desery gellwe i delecta. Wychodzi rewelacja. Nikt się nie łapie, że to z paczki. Ale robienie niektórych trochę zajmuję. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość a ja a ja Napisano Maj 23, 2007 robie pyszny deserek i prosty! z puszki wyciagam brzoskwinie, sok z puszki podgrzewam lekko z sokiem pomaranczowym (nieduzo), dolewam jakiegos alkoholu. Na talerz wykladam brzoskwinie, obok kulki lodow i polewam sosem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ulotna chwila 0 Napisano Maj 23, 2007 przepis Gryzilli;) :D ubita kremówka, do tego pokruszona beza i owoce granatu-całość wymieszać, przełożyć do pucharków, schłodzić i zajadać. pychotka:D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość PYCHAAAA Napisano Maj 25, 2007 na dnie salaterek wrzucamy wisnie zalewamy winem czerwonym, na to kladziemy bita smiketane, posypujemy rozkruszona chalwa i orzechami Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kangurek 0 Napisano Maj 26, 2007 Smażysz naleśnika na którego układasz połówke banana,zwijasz i polewasz sosem czekoladowym. Robisz ciasto nalesnikowe tylko bardziej gęste,wsypujesz wiurki kokosowe i maczasz w cieście banany.Smażysz na oleju. Do tych dań moga być tez lody,bita śmietana,orzechy.Poprostu jak to woli :) Potrzebna jest strzykawka do której wlewasz szampana.Zawartośc strzykawki wkuwasz do truskawek.Truskawki maczasz w gotowoej czekoladzie do ciast. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
taka_tam 0 Napisano Maj 26, 2007 smażyłam kiedyś banany,z wiórkami właśnie-to było coś nie do zakaceptowania dla mojego podniebienia-szkoda mi było straconego czasu,bananów i języka,który miałam wywalony chyba do podłogi w oczekiwaniu na kulinarne rozkosze,tak wiec teraz-banany tylko na surowo :-) a deser-trzy galaretki,róznokolorowe kroję w nieregularne kształty.wrzucam na małą tortownicę i zalewam śmietaną z cukrem,cukrem waniliowym i żelatyną (proporcje na oko,śmietana 18%,chociaz może 12% też mogłaby być-byle rzadka i słodka,ubijam,a raczej mieszam cukier mikserem na wolnych obrotach),jak mam jeszcze czas i ochotę po zastygnięciu na wierzch kladę jakieś owoce (przeważnie mandarynki z puszki) i zalewam kolejną galaretką Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość smietana 18 i 12 Napisano Maj 26, 2007 aa kwasne, nie słodkie, 32 jest słodka...więc jakiej użyć? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
taka_tam 0 Napisano Maj 26, 2007 ja używam śmietany z kartonika,18%,o dwunastoprocentowej napisałam mając na uwadze odchudzających się :-) śmietany w kubkach są niestety gęste,a to ma być rzadka śmietana,z kolei śmietana 30% się ubije,a to,czym zalewasz galaretki jest \"lejące\" Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość smakoszka m. Napisano Maj 26, 2007 2-3 mocno zmrożonych lodów waniliowych lub smietankowych zalewam gorącym naparem kawy rozpuszczalnej (ok. pół szklanki) - gotowe! a potem tylko łyżeczka w dłoń i ... smacznego :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość lukiernia Napisano Maj 26, 2007 dzieki dziewczynki za wpisy :-) bede wyprobowywac :-) mam pytanie odnosnie ostatniego wpisu...czy jak poleje lody goraca kawa, to to bedzie mialo konsystencje zupy??? czy wyglada to apetycznie ?? i jak smakuje???? absolutnie nie drwie, tylko pytam z ciekawosci, a i tak na pewno wyprobuje :-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość _borówka_ Napisano Maj 26, 2007 Najpierw moje uznanie dla takiej tam, wydajesz się fajna osoba :) Mus jabłkowy, własny lub ze sklepu, na to bita smietana, a na to rodzynki. Gdy macie niespodziewanych gości to to jest szybkie to zrobienia i naprawdę dobre. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość _borówka_ Napisano Maj 26, 2007 Dodam że dziś zrobiłam to dla mojej mamy :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kangurek 0 Napisano Maj 27, 2007 Kurcze coś mi wczoraj nie wysłało,pisze dziś :) ZAPIEKANKA OWOCOWA -szybko,smacznie i świetnie wygląda puszka brzoskwiń 50 dag truskawek konfitura z rabarbaru 1/2 litra mleka 1/2 szkl.kaszy manny 2 jaja 3 łyżki cukru zapach cytrynowy 2 łyżki gęstej śmietany płatki migdałowe cukier puder brzoskwinie dobrze osączyć.Truskawki pokroić na ćwiartki,brzoskwinie na połówki.Wymieszać owoce z konfiturą.Odłożyć łyżke mleka,reszte zagotowoać ze szczypta soli.Wymieszać z kaszką ,cukrem i zapachem.Mieszając gotować na małym ogniu 10 minut.Żółtka jajek wymieszać z gorącą kaszką.Białka ubić na sztywną piane,dodać do masy.Natłuścić forme żaroodporną.Połowe kaszki rozsmarować na spodzie,przykryć owocami ,te zaś resztą akszki.Skropić śmietaną wymieszaną zostawionym mlekiem,posypać płatkami migdałów i cukrem pudrem.Zapiekać ok 10 minut w tem 220 stopni PTASIE MLECZKO puszka mleka skondensowanego niesłodzonego 1 kg brzoskwiń lub innych owoców 3 galaretki o róznych smakach 1 galaretke rozrobić w szklace wody i odstawić do ostygniecia.Pół puszki mleka ubić aż podwoji swoją obiętość.Następnie wlać ostudzoną galaretkę,ubijać cąłośc jeszcze przez chwile.Wlać do formy keksowej,wstawić do lodówki.Gdy stężeje powtórzyć czynnośc z resztą mleka i 2 galaretką.Gdy i ta warstwa zastygnie,ułożyć na wierzchu owoce i zalać 3 galaretką.Wstawić do lodówki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
She71 0 Napisano Maj 28, 2007 Bezy z sosem truskawkowym 3 bialka 150 dag cukru pudru 2 lyzeczki bialego cukru szklanka truskawek + kilka do dekoracji Bialka ubic na sztywna piane,stopniowo dodajac cukier puder. Na blache wylozona pergaminem wyciskac bezy w dwóch rozmiarach (wieksze i mniejsze).Wstawic do piekarnika nagrzanego do temp.180 st i piec przez 5 minut,zmniejszyc temperature do 140 st i piec przez 2 godz.,a nastepnie suszyc ok 15 min przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przed podaniem bezy polac sosem z cukru i zmiksowanych truskawek i ozdobic owocami. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zaden nick nie wchodzi 0 Napisano Maj 28, 2007 a ja robie najprostsza rzecz na swiecie - umyte jabłko przekrawam,wydrazam srodek i mikrofala lub piekarnik (trzeba wyprobowac sobie bo to zalezy od gatunku jablka, np w mikrofali na 4 minut moc 700 mniej wiecej) jablko jest słodkie,soczyste i smakuje jak upieczone,samcznego ,pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość smakoszka m. Napisano Maj 29, 2007 lukiernia, (odnosnie deseru z gorącą kawą i lodami) - konsystencja zupy owszem zrobi się, ale jak np będziesz jadła te lody przez ... pół godziny albo i dłużej dlatego nie robi sie duzych porcji tego smakołyku - z 2-3 kulek lodów, a te pół szklanki naparu z kawy to na 2 porcje ( zapomniałam dodać) ;) to jest włoski wymysł i nawet Nigella polecała go w swoim programie dla mnie bomba! :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość slonko123 Napisano Maj 29, 2007 mi smakuje.. całe jabłko wydrążone w środku,dosyć głęboko. Do dziurki jaką zrobimy wkładamy łyżkę miodu,rodzynki i orzechy włoskie, posypujemy cukrem waniliowym na wierzch i pieczemy w piekarniku przy 220 stopniach przez około 20-30 minut. Paaaaalce lizać. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
agawerka 1 Napisano Maj 29, 2007 robie polewe czekoladowa i maczam w niej pianki jojo, to samo mozna zrobic z truskawkami :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Rafal1111 Napisano Maj 26, 2009 Słuchajcie mam na jutro do szkoły przynieś produkty z których będę robił deser i nie wiem jaki deser mam zrobić,byle prosty i tani. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość agulka*** Napisano Maj 26, 2009 owoce z puszki , co kto lubi - brzoskwinie, ananas , gruszki, mandarynki plus owoce swieze np banan , pomarancz , winogron( chodzi o miekkie owoce ) mieszamy w szklanym/plastikowym naczyniu i zalewamy goalaretka owocowa. Najlepiej smakuje podane z bita smietana :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość 111111111111111111jaka ja Napisano Maj 26, 2009 1herbatniki 2.masa krowkowa z puszki 3 budyn 4 bita smietana 5 wiorki startej czekolady herbatniki,gesty budyn,herbatniki,masa krowkowa,herbatniki, bita smietana,wiorki czekolady-na blache-ja robie w tortownicy do lodowki na kilka h-smaczenego Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość banany na goraco z procentami Napisano Listopad 10, 2009 nacinam banana wewnetrzna skorke od konca do konca nie przecinajac go i wkladam na talerzyku do mikrofali na 2 min. potem w ta kieszonke wkladam 2 kostki czekolady (ja lubie gorzka ale moze byc kazda inna) i polewam wisniowka lub rumem... dla dzieci oczywiscie bez alkoholu ;) pyszny deser na chlodne dni . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość moje najprostrze Napisano Listopad 10, 2009 budyń waniliowy, oddzielnie dowolna galaretka owocowa, śmietana wymieszana z cukrem waniliowym, kawałki brzoskwini lub ananasa, posypka kolorowa lub czekoladowa w/g smaku, dla dorosłych zamiast śmietany z cukrem waniliowym, ajerkoniak. Budyń ugotować,rozlać na porcje, galaretkę zrobić w oddzielnej miseczce, a po zastygnięciu i stężeniu, pokroić w kosteczkę.Rozdzielić na porcje z budyniu, na to owoce z puszki ( w sezonie świeże), polać śmietaną lub ajerkoniakiem i na wierzch posypka. Zamiast ajerkoniaku można polać dobrym likierem wiśniowym. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gosianica 0 Napisano Listopad 10, 2009 a ja ma super przepis na pianke. 1 puszka pleka skondensowanego 6 galaretek:2 zielone,2 czerwone,2 zolte lub pomaranczowe. mleko rozlewamy na 3 czesci.galaretki robimy wg przepisu.zostawiamy az zaczna tezec.miksujemymleko i ododajemy galaretki,wszystkie 3 w osobnych miskach. tortownice wykladamy herbatnikami mozna tez zalac spod 1 galaretka,na to warstwami panki,czerwona,zielona,zolta.na wierz tez mozna galaretke.ozdabiamy.pycha :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gizula888 0 Napisano Listopad 10, 2009 Rozpuszczasz galaretkę np pomarańczową, jak zacznie się ścinać - dodajesz duży jogurt nat, cukier waniliowy - miksujesz. Do pucharków wkładasz owoce - w tym przypadku pomarańcze, zalewasz zmiksowaną masą i do lodówki - je się go po zastygnięciu. Naprawdę prosty:)) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość puchatka:) Napisano Wrzesień 28, 2010 mój ulubiony przepis na deser - prosta i pyszna kuchnia francuska... Idę do Piotra i Pawła, kupuję creme brulee w szklanej miseczce, w domu karmelizuję cukier palnikiem albo w piekarniku :) szybko i prosto i pysznie hihi Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość słodka jak miód Napisano Wrzesień 29, 2010 Jest taka seria "Desery świata" mouse czekoladowy, stracciatella i tiramisu firmy Dr. Oetker. Można łatwo szybki i pyszny deserek z nich przygotować. Wystarczą biszkopty i mleko pychota :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość pokroić ciasto francuskie Napisano Wrzesień 29, 2010 w kwadraty, na każdym ułożyć kawałek jabłka, gruszki czy brzoskwini, skleić rogi na czubku, (opcjonalnie posmarować zółtkiem - upiec, po upieczeniu posypać cukrem pudrem genialne do kawy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach