Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość vcx

kurcze wytlumaczylby mi to ktos?NIMIECKI

Polecane posty

Gość vcx

Der Dativ und der Akkusativobjekt. (dopielnienie w celowniku i w bierniku) np. Angelika bringt den Gasten eine Torte. i to bedzie Sie bringt sie ihnen. kurcze nie rozumie tego calwkowicie... troche to takie..nie wiem no nie rozumiem ...wytlumaczcie ktos prosze!!!

Gość motylek*
dokladnie tak, jak widzisz. Angelika przynosi (komu czemu? - celownik) gosciom (kogo co? -biernik) tort. Przynosi im (komu czemu) go (kogo co).

Gość motylek*
w niemieckim masz latwo bo masz tylko cztery przypadki, po polsku radzimy sobie z siedmioma :)

Gość vcx
ehh jakos nie umie tego pojac wogole...mam tu przykladowe zadania i kompletnie nie wiem jak toz robic... np. Sie gibt der Lehrerin die Flugscheine. to jak bedzie??

Po kolei: Dativobj.- komu? czemu? Akk.obj.- kogo? co? Wiec szukamy w zdaniu rzeczownikow, ktore odpowiadaja na te pytania: Sie gibt (komu?) der Lehrerin (co?) die Flugscheine. Jesli znalazlas te 2 rzeczowniki, ktore odpowiadaja na interesujace cie pytania, to teraz trzeba jest przetransponowac. Czyli zamiast \"nauczycielce\" wstawisz \"jej\" Zamiast \"bilety\" wstawisz \"je\" (glupio to brzmi po polsku) Po polsku to zdanie brzmialo by tak: Ona daje je (bilety) jej (nauczycielce). A teraz po niemiecku: Sie gibt sie (Flugscheine) ihr (der Lehrerin). Zauwaz, ze w chwili, gdy zastepujesz rzeczowniki przyimkami (?) zmienia sie kolejnosc- czyli najpierw wstawiasz Akk a potem Dat. Moze sprobuj z innymi przykladami i wstaw je tutaj- zobaczymy, czy zajarzylas :)

Gość motylek*
twoj problem polega na tym chyba, ze nie znasz odmiany zaimka osobowego przez przypadki. napisz sobie gdzies na kartce ta odmiane i bedzie ci latwiej.

Gość aaa...
zaimki w celowniku zaimki w bierniku mir mnie mich mnie dir tobie dich ciebie ihm jemu ihn jego ihr jej sie ją ihm jemu uns nas uns nam euch was euch wam sie ich , je ihnen im I teraz... Ona daje nauczycielce bilety->Sie gibt der Lehrerin die Flugscheine. der Lehrerin jest w celowniku , a die Flugscheine w bierniku Natomiast jesli te dwa rzeczowniki chcesz zamienic na zaimki w zdaniu to najpierw bedzie biernik a potem celownik: Sie gibt sie( je czyli die Flugscheine) ihr ( jej czyli derLehrerin) :)

Gość bez nicka fika
hohe Arbeitslosigkeit :P jak fonetycznie mam wymawiać to hohe ... (hoje)?

Gość bez nicka fika

Gość vcx
hm...dobra napisalam sobie to wszystko ...:) (dziekuje bardzo;*) i to np. mam takie zadanie Frau Schlers ist Reiseleiterin. Sie hilft den Touristen. Bilde Satze! i przyklad: der Lehrerin die Flugscheine geben. Sie gibt der Lehrerin die Flugscheine. i potem: 1.der Klasse die Jugendherberge zeigen. 2.den Touristen die Bordkarten holen. 3.einem Schuler die Zeit sagen.

Gość aaa...
Iteraz smialo sprobuj na podstawie wymienionych przeze mnie zaimkow utowrzyc te zdania: 1. Ona pokzuje klasie schronisko mlodziezowe 2. On przynosi turystom bilety na poklad 3. Nauczycielka mowi uczniowi czas Ja ci sprawdze i ewentualnie bledy poprawie

Gość vcx
OK:) a wiec... 1. Ona pokzuje klasie schronisko mlodziezowe Sie zeigt sie ihnen. 2. On przynosi turystom bilety na poklad Er holt sie ihnen. 3. Nauczycielka mowi uczniowi czas Sie zeigt ihn ihm. nie wiem czy dobrze...nie pewnie sie czuje ,pewnie wszystko pomieszlama...czekam na spr...

Gość vcx
moglabys jeszcze to sprawdzic?? jak masz czas... 4. ihrer Mutter die Karte kaufen Sie kauft sie ihr. 5.dem Jungen den Koffer geben Sie gibt ihn ihnen. 6. den Jugendlichen eine Landkarte bringen Sie bringt sie ihnen. dobrze...??

Gość vcx
a jeszcze takie jedno jkaby ktos mogl jakis jeden przyklad wytlumaczyc a reszte sobie porobie i ewentualnie jak ktos jeszcze ma ochote i cierpliwosc od mnie to sprawdzic:P Noch einmal,bitte! Zamiast rzeczownikow zastosuj teraz zaimni osobowe w odpowiednim przypadku. przyklad: der Lehrerin die Flugscheine geben Sie gibt sie ihr. to pewnie chodzi o to samo tylko wytlumaczcie i moze jakso to zrobie=)

Widac, ze zajarzylas, jak sie to tworzy :) Tylko zwroc bardziej uwage na zdania podstawowe: jak masz \"der Klasse\", to musisz wpisac \"ihr\" (ihnen oznacza \"im\"- czyli l.mn.) i tak samo \"die Zeit\" bedzie jako zaimek \"sie\" "dem Jungen" = "ihm" Takie drobnostki. Mysle, ze jak sie bardziej skoncentrujesz, nastepne zdania beda juz zupelnie bezbledne! :)

Gość vcx
3. Nauczycielka mowi uczniowi czas Sie zeigt ihn ihm. pomylilam sie mialo byc sagt;)

Gość vcx
i tak samo "die Zeit" bedzie jako zaimek "sie" a czemu zeit to ją...?? czas ją..?? ehh nie kapuje:P:P hehe

Gość vcx
dem Jungen" = "ihm" noo i czemu too?? przeciez daje bagaze chlopcom czyli IM a nie jemu... przeciez ich jest kilku alboo??

DEM jest rodzajnikiem w liczbie pojedynczej- nigdy w l. mn! Czyli chodzi o jednego chlopca. Sluchaj, masz jakas tabelke, w ktorej masz rozpisane rodzajniki i zaimki? Mysle, ze duzo by ona tu pomogla. :)

Gość vcx
ahaa ;] hehe ...kurde nie cierpie tej gramatyki:P hehe ... albo jak jest den touristen czy den Koffer... to skad mam wiedziec,... ehh ,...denne too..:P

Gość vcx
hm...nie mam tabelki zadnej...:/... kurdee no te rodziajniki sa najgorsze bo tak to bym to miala opanowane;] hehe ...

Jak jest DEN, to juz trzeba niestety z kontekstu wywnioskowac. Ale mysle, ze jak sobie przetlumaczysz zdanie na polski, to juz bedziesz wiedziala, o ktory przypadek chodzi.

Gość vcx
ahaa i dziekuje za cierpliwosc;* i za checi;* i tak wiele Ci zawdzieczam bo bym tego kompletnie nie rozumiala ...a reszta to moje bledy bo nie kapuje co ma jaki rodzajnik..:( ehh

Rodzajnikow trzeba sie nauczyc na pamiec- nie ma innego wyjscia. Ja do tej pory niektore myle, bo mysle czasami, ze sa takie same jak w j.pol... 🖐️

Gość vcx
noo ogolnie rodzajniki to jeszcze te der die das ele jak juz jest dem den itp to kurdee straszne bo to one sie przez przypadki odmieniaja i masakra... masz jeszcze czas czy idziesz...??

Gość vcx
ok...;) to tak mysle ze nad nasteonym zadaniem dam sobie rade=) dzieki tobie;) hehe zobacze sobie w slowniku rodzajniki te ktore bd miala watpliwosci i jakos bedzie=) a teraz jakbys mogla... Hast du das wirklich gemacht? Antworte! przyklad: Hast du deiner Freundin zwei CDs gekauft? Ja,ich habe sie ihr gekauft. i teraz : 1.Hast du deinem Vater den Camper gezeigt? zrob ten jeden przyklad mi a ja sobie jakos poradze;) moze...;p