Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość vcx

kurcze wytlumaczylby mi to ktos?NIMIECKI

Polecane posty

Ten przyklad robisz analogicznie- czyli: Ja, ich habe ihn ihm gezeigt. (najpierw Akk, potem Dat)

Gość vcx
i nastepne jest takie: Beantworte die Fragen! przyklad: Wem sagt er die Zeit?(seine Freindin) Er sagt sie seiner Freundin. wiec tu tylko trzeba w bierniku czyli co? nie?? a nie komu?? albo?? 1. Wem kauft sie die Bluse?(ihre Tante) to bd Sie kauft sie ihre Tante . tak??:)

Gość vcx
to to tez zrobie sama;) tylko den Flugschein bd z jakim tym?? sie?? czy ihn?? chyba ihn...nie wiem..:P

Gość vcx
no i jeszcze tylko jedno zostalo;))) BILDE SATZE! Paul/zeigen/seine Freundin/die Landkarte Pul zeigt seiner Freundin die Landkarte Paul zeigt sie ihr. a skad sie wzielo seiner w drugim?? tzn wiem ze r.zenski wiec -r no ale czemu..?? eh... 1. Junge/schreiben/seine Lehrerin/ ein Brief to bd... Junge schreiben seiner ein Brief. Junge schreiben ihn (?) ihr...??

Wpisuje cie jeszcze tabelke, ktora byc moze cos wyjasni: N: der.....die.....das.....die (l.mn.) Dat: dem.....der...dem.....den Akk: den.....die.....das......die Zauwaz, ze N i Akk sa prawie takie same- za wyjatkiem r.meskiego! A zaimki tworzy sie analogicznie do KONCOWEK rodzajnikow: N: er.....sie......es......sie Dat: ihm....ihr......ihm.....ihnen Akk: ihn.....sie......es.......sie Czyli jesli znasz rodzajnik, to nie powinno dla ciebie byc problemem stworzyc zaimek od tego rodzajnika! jak masz deM, to zaimek bedzie ihM itd.

Gość vcx
2. Frau Rabe/ kaufen/ ihr Sohn/ ein Fahrrad Frau Rabe kauft ihren (?!) SOhn ein Fahrrand. Frau Robe kauft ihn ihm. ...?!?!?! 3. Wir/sollen/ die Dame/ ihre Tasche/ bringen Wir sollen die Dame (??) ihre Tasche bringen. Wir sollen sie ihr bringen. ???????

Gość vcx
oooo dziekuej bardzooo:*:*:* ... sprawdz mi prosze jeszcze te przyklady i juz koniec...:) jakos sobie z reszta bd musiala sama poradzic..+) ale za wszystko dziekuje;*

ten przyklad z ciotka: ona kupuje ja (komu? Dat!) swojej ciotce = czyli patrzymy na tabelke, zeby sprawdzic, jaki rodzajnik ma ciotka w Dat.---> czyli poprawnie bedzie: Sie kauft sie ihreR Tante Flugschein ist dobrze: IHN

Gość vcx
4. Angelika/geben/ihre Oma/ die Bordkarte Angelika gibt ihre(n?r?) Oma die Bordkarte. Angelika gibt sie ihr.?? 5. Herbergsvater/zeigen/ die Jugendlischen /ein paar Zimmer Herbergsvater zeigt die Jugendlischen ein paar Zimmer. Herbergsvater zeigt sie ihnen...??? KONIEC...;)

Paul zeigt seiner Freundin die Landkarte Dlaczego jest SEINER Freundin? Bo pytam- KOMU? on pokazuje ta mape, a wiec pytamy w tym przypadku o Dat. Freundin jest w Dativie- wiec patrzymy do tebelki i widzimy, ze DIE w Dativie zamienia sie na DER, czyli koncowka R A teraz ten przyklad z chlopcem piszacym listy: Der Junge schreibt (czasownik trzeba odmienic, a nie po prosstu wstawic bezokolicznik!!!) seiner Lehrerin EINEN (kogo? co? AKK) Brief. Der Junge schreibt ihn ihr.

Frau Rabe kauft (KOMU? Dat) ihreM Sohn ein Fahrrad. Frau Rabe kauft ES (bo Fahrrad ma rodzajnik DAS) ihm. Wir sollen (KOMU? Dat) DER Dame ihre Tasche bringen Wir sollen sie ihr bringen.

Angelika gibt (KOMU? Dat) ihreR Oma die Bordkarte Der Herbergsvater zeigt (KOMU? Dat, l.mn!) DEN Jugendlichen ein paar Zimmer. Te drugie zdania zwykle robisz poprawnie- czemu w takim razie te zdania z rodzajnikami i rzeczownikami sprawiaja ci problemy? Przeciez koncowki sa te same!???

Gość vcx
nie wiem... ehh amsakra wszystko zle... kurde noo... nie wiem... a z tymi listami to dalam schreiben bo mi sie pomylilo japisalam Jungen schreiben ze chlopcy a mialo byc ze jeden chlopiec... ehh ale ta reszta to straszne..

Wcale nie strasznie- tylko zanim cos wpiszesz, musisz sobie odpowiedziec, o jaki przypadek chodzi i jak wiesz jaki, to spojrzec w tabelke i wpisac odpowiedni rodzajnik odmieniony. Oczywiscie, jesli nie jestes pewna rodzajnika w formie podstawowej (N), to musisz go najpierw sprawdzic w slowniku. Zaimiki juz ci wychodza na czuja- znakomita wiekszosc bardzo dobrze! Jeszcze skup sie tak samo na rodzajnikach i bedzie super!

Gość vcx
ehh...jakos to bedzie!=) hehe ... noo cos tam mi juz swita w glowie porobie jeszcze cwiczonka to pewnie jeszcze cos tam do glowy wjedzie=) dziekuje ci za wszystko;* ze poswiecilas mi swoj czasi i wogole;* pozdrawiam;*