Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hormonkaaaaa

interpretacja wyniku, pomoze ktos? hormony

Polecane posty

Gość hormonkaaaaa

tyreotropin TSH- 3.34uIU/ml progesteron - 2.49ng/ml FSH-3.61mIU/ml LH- 12.46mLU/ml Estradfiol II - 15.20pg/ml prolaktyna- 23-67ng/ml

W którym dniu cyklu były robione badania i jak długie masz cykle (uśrednij).

Gość yta
TSH (Hormon tyreotropowy)- czy tutaj chodzi o tarczycę?, bo jeżeli tak, to u kobiet chcących zajść w ciążę powinien być następujący wynik : do 1,5 IU/ml . Ja się leczę od wielu lat na tarczycę i endokrynolog mi powiedział, ze TSH jest bardzo ważne jeżeli chodzi o ciążę. Teraz jestem w ciąży i muszę cały czas pilnować wyników, by nie przekraczały 1,5. I powiedział, że nie mam patrzeć na normy, bo norma to niby aż do 6,2 IU/ml, a to stanowczo zbyt dużo.

Gość yta
Na reszcie się nie znam.

Gość Ojej te wyniki wskazują źle
takie wyniki uzyskuje się mając RAKA!! Byłaś już z nimi u lekarza, co powiedział ? Życzę Ci powodzenia bo wiem że będzie potrzebne.

Gość hormonkaaaaa
ostatnia wypowiefdz bardzo pocieszajaca. ;| wyniki byly robione bo od 5 miesiecy nie mam miesiaczki, wiec ciezko okreslic jaki to dzien cyklu ;|/wtorny brak miesiaczki/ ktos moz emi to jeszcze jakos. zinterpretowac. a i sie nie staram o ciaze, mloda jestem. a na wypisie oprocz wynikow byl jeszcze sposob leczeni a i wpisane Cilest. jakos nie wiem czy to dobry pomysl faszerowac znow mnie anty. bo pozniej takie skutki. /

Gość takie mam wspomnienia
dobrze by bylo gdybys podala normy nie jest prawda jak ktos wyzej napisal ze sa niewazne :O TSH np roznymi metodami jest robione i twoj wynik moze byc w normie lub juz ponad norme zalez y od metody :)

Gość hormonkaaaaa
normy hmm nie znam norm liczylam ze ktos mi je poda i pomoz ezinterpretowac wynik. metody hmmm no nnie napisane jaka metoda. nie mam pojecia. a jakei moga byuc. martwie sie. jutro z tym ide do lekarza. ale on mi przepisze any. Cilest. nei wiem czy to dobry sposob ;| i te problemy z cera, :( juz kiedys brtralam jasmin i po odstawieniu o tak sie porobilo, choc wczesniej te znie mialam regularnych miesiaczek ciagle brak. juz zalamka normalnie.

Tutaj napisze http://mamo-tato.pl/article_show.php?a_id=17&s_id=9&ss_id=13 TSh moim zdanien troszke wysokia choc w normie. Progesteron nie wskazuje na odbytą owulacje FSH (to zalezy jaki dzień cyklu-piszesz ze nie wiesz ale taki badania lepiej robić po miesiączce) jak widzisz w dolnej granicy normy LH nie wiem w sumie jak to interpretować Estradiol wynika że jest znikomy-chyba dlatego ze jak piszesz zanika Ci miesiączka Prolaktyna jeżeli wynik jest 67 to jest za wysoka Moim zdaniem oprócz ginekologa powinnaś odwiedzić endokrynologa. Ja sama wybieram sie do endo bo powiedziano mi że jest bardziej kompetentny niż gin-a mam hiperprplaktynemie. Tabletkami nie daj sie omamić bo najpierw trzeba odkryć przyczyne problemu.

Ja jak nie miałam okresu to dostawałam Luteine czy inny progesteron. Ale chyba to nie ejst dobry pomysł zeby odrazu tabletki.Zreszta nie jestem zwolenniczką tabletek i nie bede się o nch wypowiadac bo nie byłoby to pozytywne zdanie.

Gość hormonkaaaaa
ale co zrobic gdy przypisze mi anty. co mowic. chce jakos normalnie funkcjonowac i jestem za mloda na dzidzie. a endykronologa nie ma w moje malej miejscowosci ;( a bylam u dwoch gin,.. ktorzy od poczatku sugerowali mi tabsy :( no i co mam protestowac . bledne kolo.:(

Gość hormonkaaaaa
tak te zkiedys dostwalam luteine ale jej wiecznosc nie mozna brac, pozniej cos na o nei pamietam pozniej znow luteine, a pozniej yasmin(4 m-ce) ale je sama odstawilam, liczylam ze po tak dlugiej ingerencji moz ejakos to powinno sie ureguowac, i raz dostalam na czas krwawienie bez tabletek bylam tak happy, ale ju znastepnej nie bylo :( az do teraz. juz 5 miesiac.

Nie wiem, ale radze znaleźć gdzieś endo i skonsultować to-ja też musze jechać do innego miasta. Albo poddaj sie temu co mówia ginekolodzy, albo idz do lekazra rodzinnego i pogadaj-bo do endo i tak musisz mieć skierowanie czy to od ginia czy to od lekarza rodzinnego. może ktoś jeszcze sie wypowie, a moze ginekolog inaczej bedzie gadaął jak zobaczy wyniki. A moze u Ciebie jednak tabletki sa wskazane. Ale pomyśl i poppytaj jeszcze na forum żebyś potem po latach nie załowała. Takie jest moje zdanie-ale Ty wcale nei musisz mieć takiego samego. Ja teraz uciekam ale potem jeszcze pewnie bede.

Gość hormonkaaaaa
tak wiec pytam , neich sie inni wypowiedza. bo ta prolaktyna dos wysoka jesli 67 :| a anty moga spowodowac jeszcze wzrost. i w tedy bedzie znow porazka. jutro pojde i chyba posiedze dluzej w tym gabinecie i zarzdam wyjasnien. tylko te zmusz esie tu doinformowac bo tak to ciemna jestem. i bedzi emogl mi wmowic wszystko.

Gość made in china wow
czesc uwazam ze mozesz miec LH za wysokie powinno byc mniejsze od FSh tsh jest w normie prolaktyna wysoka

Gość hormonkaaaa
a najgorsze jest ten problem z cera ;| brak miesisaczki nie jest sam w sobie tak uciazliwy. :( czyli Cilest napewno nie jest dobrym pomyslem :( bo prolaktyna moze wzrosnac? a co oznacza LH i jak to interpretowqac?

Gość odswieżam...

Gość kto......
Hormonka....taki zly stosunek lh do fsh może świadczyc nawet o pco stąd ten brak @. FSH( hormon odpowiedzialny za wzrost i dojrzewanie jajeczka) jest w normie ale raczej blizej dolnej granicy,, co może świadczyc o problemie z przysadką, LH to hormon którego nagły wzrost powoduje owulacje, jest niby w porządku zwłaszcza że nie wiadomo jaka to faza cyklu. @ może być brak tez przez niski poziom estrogenów. Mam nadzieję że gin juz ci pomógł. Koniecznie powtórz badania w 3 d.c.