Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zastanawiam sie...

Do mamusiek ktore karmia piersia

Polecane posty

Gość zastanawiam sie...

Moze te pytanie wydac sie dla nie ktorych mamusiek banalne,ale zastanawiam sie jak sobie radzicie w sytuacjach wyjatkowych z karmieniem piersiom.Chodzi mi mianowicie o to jak sobie rdazicie jak musicie gdzies na dluzej wyjsc czy pokarm wyplywa o stalych porach i czy jak zamierzacie karmic odciagnietym pokarmem to ile moze stac w lodowce..napiszcie mi cos wkiecej na gten temat.Niedlugo bede mama ;) Chce karmic piersia,ale zastanawiam sie jak sobie wszytsko zorganizowac jak bede musilala wyjsc i cos zalatwic,hmmm

jak bedziesz miala duzo pokarmu, to spokojnie odciagniesz i zostawisz - w lodowce moze stac 48h, w zamrazarce kika tygodni. Jak nie - to albo planowanie z wyprzedzeniem ( przygotowywani zapasow zamrozonego mleka), albo wyjscie z dzidziusiem...chyba ze jestes pewna ze dasz rade obrocic w 2h, bo tyle mniej wiecej jest przerwy miedzy karmieniami, jak juz sie w miare laktacja ustabilizuje. A pokarm wyplywa wtedy kiedy jest potrzebny (jak dziecko ssa) albo jak jest go nadmiar. Odciagac jest najleppiej w trakcie karmienia, z drugiej piersi a ogolnie rzecz biorac, przez pierwszych kilka tygodni nie robilabym wiekszych wyjsciowych planow bez malego ssaka :)

Gość zastanawiam sie...
szanta nie planuje od poczatku zadnych wyjsc ;) Chce poprostu sie zorietowac jak sobie inne matki z tym radza ;) Od kiedy laktacja sie stabilizuje ? :D A czy to prawda ze nadmiar pokarmu maja kobiety ktore maja znacznie wieksze piersii :O Moje niestety nie zostaly obdarzone owocnie :O ,ale strasznie chcialabym karmic :D

Gość zastanawiam sie...
nikt mi nie poda wskazowek :( z innego doswiadczenia :(

Gość Ratujcie
Ja karmie 4 tyg i nadal nie mam ustabilizowanej laktacji....

Gość zastanawiam sie...
dziekuje ;)

zastanawiem sie- ja mam male piersi ale nawaly pokarmu miewam rowniez, szczegolnie noca bo moj maly teraz rzadko budzi sie na jedzonko. Jak wybieram sie z nim gdzies dalej zawsze mam butle z odciagnietym mlekiem ze soba. Z tym,ze ja doczytalam sie,ze w lodowce mleko mozna przechowywac do 24 godzin, w temperaturze pokojowej do 10 godz a zamrozone nawet do 6 miesiecy. Sama raczej tego nie praktykuje i odciagam tylko tyle ile potrzebuje na wyjscie.

Ustabilizowanie laktacji moze zajac nawet 6 tyg, wiec troche czasu mija :) Ale mozna sobie pomoc - i stopniowo wydluzac przerwy miedzy karmieniami, pilnujac zeby dzieciak ssal porzadnie jak juz ssa, a nie przesypial, bo jemu przy cycku jest dobrze jak w niebie :) Ogolnie powinno byc okolo 8 porzadnych karmien na dobe, najlepiej 6 w dzien, 2 w nocy ( u nas to wychodzi tak: 6-9-12-3-6-8-12-3, zaczelam od 6 rano), sa szczesciary ktorych 4 miesieczne dzieci przesypialaj po 6 godzin w nocy, ja sie do nich niestety nie zaliczam :) Wielkosc piersi nie ma znaczenia, tak madrzy tego swiata mowia, ale ja np piersi mam male i pokarmu tez wystarcza w sam raz dla Malutkiej, ale juz z odciagnieciem gorzej - tzn nie jestem w stanie odciagnac tyle zeby sobie wyjsc beztrosko z domu i zostawic butle na jedno karmienie :(. Wiec jakby na to nie patrzec potwierdzam teorie :). Jak zaczelam sie bawic w porzadne odicaganie zeby zastymulowac laktacje, to dostalam zapalenia piersi, wiec odstawilam laktator i kupilam dobre nosidelko :D Jakby jeszzr jakies pytania to sprobuje zajrzec pozniej i jak umiem, odpowiedziec! A pytac warto, bo im wiecej sie wie, tym mniej rozterek pozniej, a bedzie ich i tak nie malo

Gość zastanawiam sie...
Szanta a powiedz mi cos na temat tej calej chusty :D ,bo sie zastanawiam czy sobie nie kupic :) Sprawdza sie w twoim przypadku ? Jesli mozesz to napisz jaka mniej wiecej masz

Chusty nie umialam uzywac, kupilam porzadne nosidelko na brzuch, ale uzywalam dopiero jak Mala skonczyla 2 mce :)

HEJ Potwierdzam że wielkość piersi nie ma znaczenia na ilość pokarmu - ja mam dośc małe a pokarmu mnóstwo(całe litry:) Poza tym nie mozna po prostu wyjść dłużej i nie martwic sie o laktacje - przynajmniej moje piersi sie buntuja i muszą być opróżniane mniej wiecej co 3,4 godziny. Niestety musze też w nocy odciagać laktatorem bo mam twarde nabrzmiałe piersi - dziewczyny naprawdę uważajcie żeby nie dopuścic do zastojów , juz trzy razy miałam zapalenie piersi(chociaz naprawdę dbam żeby nie nagromadziło sie zbyt wiele), koszmar, przeszłam przez to dzielnie i karmię dalej. uwielbiam te chwile gdy Niunia patrzy mi w oczy i sobie ssie❤️ Pozdrawiam i zycze pociechy z dzidziusiów!

Gość zastanawiam sie...
:classic_cool: Ciesze sie,ze juz mam jakies informacje :D Ciekawe jak bedzie to u mnie :O DZIEKUJE Wam mamulki za rady 🌼