Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

frajda

suszone pomidory

Polecane posty

Witam,:) Mąż dumny z zakupów przytargał do domu m. in. suszone pomidory. Pochwaliłam, żeby go nie zniechęcać ;) ale nie mam pojęcia do czego tego używać. Może macie jakieś pomysły? Będę ogromnie wdizęczna

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość teraz ja powiem
suszone suche i rozdrobnione czy w kawałkach w słoiczku w oleju?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość teraz ja powiem
Zwykle używałam tych w oleju, są miękkie i aromatyczne. Sądzę, że jak masz suche to trzeba je namoczyć w ciepłej wodzie i pokroić - dodatek do sosów, sałatek (np na bazie zielonej sałaty i oliwek lub z sera feta z pekińską). Ja lubiłam dodać paski suszonych pomidorów na wierzch kawałka pieczeni lub smażonego kotleta. Albo na kanapki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dzięki za rady :) Coś dziś wymyślę. Tu zawsze znajdzie się życzliwa duszyczka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jak są suche to namocz :) ja dodaje do spagetti,zupy pomidorowej z serem feta,zapiekanek warzywnych,do sosów,idealna sa do sałatek :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
:) Fajne pomysły :) Myslę sobie, ze pokroję je w paseczki i wrzucę do sosu z klopsikami z indyka. Myslicie ze zrobią się miękkie i jadalne, bez \"namaczania wstępnego\"?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
frajda-----nigdy nie robiłam bez namaczania :) ale ja namaczam na 10-15 minut

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no dooobra, będę namaczać :) kombinuję jak mogę, żeby sobie życie uprościć, stąd te pomysły leniwej gospodyni :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość barcelonka1
proponuje paste do kanapek z fety suszonych pomidorów namoczonych i do tego czosnek i natka pietruszki u mnie to idzie ze w ciagu 5 min :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość teraz ja powiem
Ja w zeszłym sezonie robiłam domowo suszone pomidory. Po ususzeniu ich wkładałam do słoiczka, przesypywałam ziołami i zalewałam olejem - fajnie miękły i nadawały się do potraw bez namaczania a mój synuś wyjadał je widelczykiem ze słoika. Sądzę, że jak włożysz swoje ususzone do oleju to tez będą fajne i nie stracą koloru przy dłuższym przechowywaniu. Acha - olej z tych pomidorów dodawałam do sosu do sałatek bo też smacznie nasiąknięty smaczkiem pomidorów i ziół.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
o, świetny pomysł z tym olejem Zwłaszcza, ze na opakowaniu pomidorów napisali żeby po otwarciu przechowywać do 30 dni w lodówce. Czyli albo miesiąc pomidorowy - bo opakowanie spore, albo rzeczywiście zakonserwować olejem. Oliwa z oliwek musi być? Mam jeszcze olej z pestek winogron, ale mi go szkoda :) Bo kujawskim chyba nie będę kaleczyć smaku ...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja zapytam
ja teraz powiem - a czy te pomidory obierałaś ze skórki? Czy suszyłaś całe, czy w plastrach? Na słońcu czy w cieniu? Dadajesz sól, czy tylko zioła (bazylię czy oregano?)? Przepraszam, że tak zasypałam pytaniami, ale to super interesujący pomysł :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
do salatek, do zapiekanek, do pizzy, do rolad wolowych, albo z kurczaka.... zamoczone w oliwie jeszcze bardziej do salatek, bo nie trzeba dodawac extra sosu :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość teraz ja powiem
Suszyłam bez skórki i bez pestek, użyłam do tego pomidorów lima, połówki pomidorów ułożone na siatce przekrojeniem do góry suszyłam w suszarce lektrycznej a innym razem w piekarniku. Zalałam olejem z pestek winogron bo nie smakuje mi oliwa z oliwek. Z tym soleniem to różnie, robiłam w różnych wariantach próbując różnych ziół, nawet czosnek. Najbardziej smakują mi bez soli, z dodatkiem ziół prowansalskich (w wersji bez nasion kopru włoskiego).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość teraz ja powiem - dzięki D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×