Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość DZIEKAN

czy warto pomagać ludziom?

Polecane posty

Gość DZIEKAN

warto, nie warto... po co zawracać sobie głowę problemami innych. nie zawsze usłyszymy "dziękuję" a może nie powinniśmy nawet na to słowo czekać. pomóc i tyle niczego nie oczekiwać, żadnej wdzięczności... a jeżeli my mamy kłopoty, czy nie oczekujemy od kogoś komu kiedyś pomogliśmy żeby zrobił dziś to samo. zapraszam do dyskusji:-))

Gość A co to za pytanie czy warto
Czy mam rozumieć że chcesz z tego czerpać jakiś interes, jakieś korzyści, że komuś pomożesz ? To do dupy z taką pomocą. To wtedy to się nazywa biznes a nie pomoc.

Gość DZIEKAN
MOJE PYTANIE DOTYCZY BARDZIEJ NATURY CZŁOWIEKA: CZY W NATURZE CZŁOWIEKA, W JEGO PODŚWIADOMOŚCI JEST POTRZEBA POCZUCIA WDZIĘCZNOŚCI ZA UDZIELONĄ POMOC. CZY FAKTYCZNIE ISTNIEJE WÓWCZAS POJĘCIE POMOCY BEZINTERESOWNEJ?

Mysle, ze nie chodzi o biznes przy pomaganiu komus... :0 Zwykla wdziecznosc wystarczy. Moja mama pomogla kiedys jednej dziewczynie znalezc prace za granica- jako kelnerka, pomoc kuchenna. Dziewczyna ta miala dobre zarobki i dach nad glowa. NIestety wlasciciel wykorzystal fakt, ze ma mloda dziewczyne pod swoim dachem i zainstalowal jej kamerke od kompa w pokoju i ja obserwowal... Dziewczyna, jak sie dowiedziala o tym, naytychmast zebrala manatki i wrocila do Polski. A moja mama miala nieprzyjemnosci w pracy, bo pracowala z tesciowa tej dziewczyny.... I tu sie pojawia pytanie: czy warto pomagac ludziom, jesli sie za swoje dobre serce i dobra wole potem musi wysluchiwac obelg pod swoim adresem? Ja w kazdym razie zabronilam mojej mamie dalszej pomocy obcym ludziom, bo tylko sie przy tym nameczy, a malo kto okaze wdziecznosc. Tacy sa niestety ludzie w dzisiejszych czasach, ze trzeba sie 3 razy zastanowic, zanim sie zdecyduje pomoc komus.

Gość DZIEKAN
NO WŁAŚNIE, CZĘSTO WRĘCZ PRZECIWNIE ZAMIAST SŁOWA DZIĘKUJĘ ZYSKUJEMY KILKU WROGÓW I NIEPRZYJEMNOŚCI...

Gość mysle sobie...
warto pomagać jeśli ma sie możliwości. ale jak ktoś nie potrafi podziękować za okazaną pomoc to kij mu w oko, wiecej tej pomocy nie otrzyma

Gość gfhgu
m

Gość figusak
"ponoc dobroc zawsze wraca" polemizowałbym...

Gość koło ratunkowe
KOŁO RATUNKOWE MOŻE OKAZAĆ SIĘ BETONOWE

Gość No dobra to ja powiem
Nieraz bywało tak że jak przyjmowali nową dziewczynę do pracy to starałam się jej pomagać, uczyć jej różnych umiejętności potrzebnych w pracy i być dla niej miła bo zawsze naiwnie liczyłam na to że się po prostu zaprzyjaźnimy. Brakuje mi przyjaciółki. Tymczasem kończy się to zazwyczaj w ten sposób że taka osoba owszem chętnie skorzysta z mojej pomocy, chętnie nauczy się moich umiejętności, ale potem i tak mnie oleje i tak liże dupę tym osobom co trzeba i o których wie że może coś na tym zyskać, a że ma urok osobisty i potrafi się wkręcić to zostaję potem wygryziona ze swojego stanowiska. W społeczeństwie takie są prawa dżungli. To samo się tyczy przyjaciółki. Kiedy przyjaciółka nie ma chłopaka to wydzwania za Tobą i wymaga żeby poświęcać jej cały swój wolny czas i uwagę a Ty poświęcasz jej ten czas i uwagę, ponieważ wierzysz w przyjaźń i czujesz się potrzebna, a to jest wspaniałe. Ale kiedy u przyjaciółki na horyzoncie pojawia się chłopak to wtedy przyjaciółka mając 3 miesiące laby w czasie studiów potrafi przez 3 miesiące nie dawać oznak życia i jeszcze oburzać się jak mam do niej o to jakieś pretensje. Generalnie nie wierzę już w ludzi i coraz bardziej ich zlewam. Choć wciąż tli się gdzieś przygasająca iskierka nadziei że może gdzieś w jakimś ukrytym miejscu czeka na mnie jakaś namiastka szczerej przyjaźni... :(

Gość To betonowe koło ratunkowe
To się nazywa "niedźwiedzia przysługa"

Gość KERE
DLACZEGO POMAGAMY? Z DOBREGO SERCA CZY POPROSTU Z CHĘCI BYCIA POTRZEBNYM ...

Gość jestem kuratorem
Warto pomagac! Pomoc innej osobie w jej problemowej sytuacji jest wyrazem naszej postawy prospołecznej,empatii. Pomagając innym nie musimy oczekiwac "długu wdzięcznośc". W przypadku opisanym przez Agę -mama miała dobre intencje, nie powinna ponosic konsekwencji nielojalnego pracodawcy:(

Gość nie warto pomagać ludziom
patrz topic: "skąd teraz wziąć napisy do filmów?" by pirat_ka

Gość DZIEKAN
TRUSKAWKOWA NIE POMAGA...

Gość DZIEKAN
TRURKAWKOWA Z TEGO TOPIKU ŻERUJE JAK HIENA I WOGÓLE PUSTA ISTOTA

Gość wystarczy
Poagamy dla samych siebie, żeby zaspokoić własną potrzebę zrobienia 'dobrego uczynku' i wtedy to jest egozim, no i oczywiście niektórzy się urodzili idealistami, są naiwni, wierza, że dobro które uczynili innym wróci kiedyś do nich...tja... A ludzie biorący pomoc? Nie potrafią docenić. Niczego. Powiedzą dziękują, jakieś sututu a po kilku dniach zapominają dlaczego im się polepszyło. Bo mózg ma to do siebie, że wypieraz złe rzeczy, więc łatwo zapominamy, że sobie nie radziliśmy. O osobie, która pomogła...pamiętają nieliczni... Taki świat. Taka Polska.

Gość jestem kuratorem
"Poagamy dla samych siebie, żeby zaspokoić własną potrzebę zrobienia 'dobrego uczynku' i wtedy to jest egozim" - taką formę pomocy nazwałabym właśńie pomocą intereswoną, instrumentalną. Egoista raczej nikomu nie pomaga,bo myśł tylko o sobie:)

Gość wystarczy
Ale mi właśnie o to chodziło, o ten egoizm. Że się pomaga właśnie po to by mieć 'czyste sumienie', że jest się dorym człowiekiem. Nie nazwałabym tego interesownym pomaganiem. Jeśli ktoś lubi jak mu ktoś dziekuje albo próbuje się potem odwdzięczać lub pomaga by mieć tzw. haka - wtedy tak - to byłoby interesowne.

Gość KATRIN25
DZIAŁAM W WOLONTARIACIE, POMAGAM LUDZIOM I NICZEGO NIE OCZEKUJĘ. LUBIĘ NIE MARNOWAĆ CZASU, POZNAJĘ ŻYCIE I JEGO SENS. SENS CIERPIENIA.

Gość ona z pola opola
MI NIKT NIE POMAGA RADZĘ SOBIE SAMA, NIE POMAGAM BO BOJĘ SIĘ ŻE LUDZIE TO WYKORZYSTAJĄ

Gość OSZUKALI MNIE BANDA ZŁODZIEI
SP..J K...A BANDA

Gość Pomoc Ludziom ! KoziK !
Witam ! Jak Macie Jakieś Problemy Obojętnie Jakie To Piszcie Na Poczcie Która Specjalnie Założyłem : pomocl@interia.pl

Gość gość
Ostatnio sama stanęłam przed podobnym dylematem.Pomagałam komuś wielokrotnie,ale życie zweryfikowało,że nie warto było akurat Jej.Mimo wszystko nadal uważam,że trzeba pomagać innym i dzielić się swoim dobrobytem.Jednak warto robić to mądrze jak również poznać swoje motywacje.NIe oczekiwać nagrody!Wierzę w zasadę bumeranga;dobro wyrządzone innym(jak i zło)wraca ze zdwojoną siłą.Dzisiaj pomożemy komuś,jutro otrzymamy nieoczekiwaną pomoc z innego żródła.

Gość sylwester chowaniec
witam ludziom warto pomagać jak ktoś naprawdę chce pomuc zapraszam na te o to stronę http://wolkowski-project.net/ to pewien projek mozna pomuc ludziom rodzinom ojcom kt wrócili z iraku zapobiedz strzelaninom w naszym kraju jak i naszych somsiadów .

Gość ayris
Ja uważam, że pomagać zawsze warto nawet jeśli nie otrzymamy nic w zamian. Ja np. mam zamiar wpłacić parę groszy na budowę cerkwi staroprawosławnej na Podlasiu:) Może też się przyłączycie? Z tego co widziałam na https://wspieram.to/cerkiew budowę wsparło już 13 osób:)

Gość pininfarina
Czy warto pomagać? Są różne teorie. Jedna mówi, że ludzie wstydzą się czasów, gdy byli słabi, więc później pałają niechęcią do wszystkiego, co się z tym czasem kojarzy, również tym którzy im pomagali.