Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dagmarka

skutki tabletek po

Polecane posty

Gość Dagmarka

mam pytanie - jakie są skutki wziecia tabletki działającej po stosunku? dostałam do napisania referat na biologie na temat antykoncepcji i tak, jak o reszcie mam jakieś pojęcie, tak temat takich tabletek jest mi obcy... :( czy może ktoś mnie poratować informacjami? z góry dziękuję!

Jego działanie opiera się na zwiększonej dawce progestagenu Każda tabletka zawiera dawkę 750 µg levonorgestrelu, syntetycznego progestagenu. Dawka 750µ jest porównywalna z dawką progestagenu zawartą w 3 tradycyjnych tabletkach antykoncepcyjnych. Działa następująco: · opóźniania proces owulacji (jeśli jeszcze do niego nie doszło) · zagęszcza śluz w szyjce macicy, co utrudnia dostęp plemnikom. · utrudniani zagnieżdżenie zapłodnionej komórce jajowej (jeśli do zapłodnienia doszło) - działanie poronne. Choć uważa się, że Postinor Duo podany w czasie do 72 godzin po stosunku może mieć działanie wczesnoporonne to jednak zastosowany we wczesnej ciąży (w późnej tym bardziej) nie jest lekiem poronnym. Zawarty w nim levonorgestrel należy bowiem do grupy tzw. progestagenów (od greckiego gestos - ciąża) czyli hormonów wspierających ciążę. Stosowanie: W przypadku stosunku bez zabezpieczenia należy przyjąć 1 tabletkę, jak najwcześniej po stosunku, jednak nie później niż 72 godziny. Późniejsze przyjęcie tabletki znacznie zmniejsza prawdopodobieństwo powodzenia. Jeśli przyjęcie pierwszej tabletki nastąpiło później niż 1 godzinę po stosunku, to po 12 godzinach należy przyjąć drugą tabletkę. Po kilku dniach może wystąpić krwawienie przypominające miesiączkę. Miesiączka może jednak wystąpić w swoim terminie, może się też opóźnić i pojawić w dowolnym momencie aż do terminu następnej miesiączki. Należy pamiętać, że jest to forma antykoncepcji awaryjnej i nie należy przyjmować więcej niż 4 tabletek w ciągu jednego cyklu. Skutki uboczne: · nudności i wymioty · bóle i zawroty głowy · uczucie rozbicia · uczucie „opuchnięcia” · napięcie w sutkach · obrzęki Przeciwwskazania: · ciąża · zakrzepowe zapalenie żył · udar mózgu · karmienie piersią · zespoły zatorowo-zakrzepowe · ciężka niewydolność wieńcowa · łagodne lub złośliwe nowotwory wątroby · niewydolność wątroby · anemia sierpowatokrwinkowa · niedobór antytrombiny III

wyżej napisałam o Postinorze Duo, istnieje tez tabletka o nazwie Escapelle, ktora ma takie same dzialanie

Gość a ja nie ja
Postinor NIE działa wczesnoporonnie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Działa w ten sposób ze nie daje sie zagnieżdzić komórce jajowej w macicy!!!!! Działanie wczesnoporonne ma tabletka RU 486 (Mifepriston)

kurde dopiero teraz to zauważyłam ;/ kopiowałam ten tekst a wczesnej tylko go pobierznie przeczytałam- oczywiscie sprostowanie- POSTINOR TO NIE LEK PORONNY, jednak moze sie po nim zdażyc bardzo silne krwawienie wiec jesli jest sie we wczesnej ciązy moze byc to zagrozenie dla płodu, ale jego działanie z założenia NIE jest poronne absolutnie

Gość a ja nie ja
dodam takze ze RU 486 jest zakazane w Polsce(tak do informacji załozycielki topiku)

Gość żonkilka
widze, że na tym forum się mnożą tematy o antykoncepcji po :) swoją drogą to fajnie, że w Twojej szkole mówi się o takich rzeczach na lekcjach bilogii. u mnie nie bylo tak różowo... ale dobrze, że sie to zmienia w szkołach. na temat pigulek antykoncepcyjnych, działających po stosunku jest stronka w sieci: http://www.escejp.pl/ natrafiłam na nią pomagając jednej dziewczynie z tego forum :) tam jest dość przejrzyście opisane ich działanie itp, wiec na pewno znajdziesz info, jakich szukasz :) i to nie są leki wczesnoporonne! poronne są zabronione w naszej polsce kochanej :P a Postinor i Escapelle to antykoncepcja normalna, tyle, że działająca po stosunku przez co ze zwiększoną dawką hormonów - dlatgeo nie można ich regularnie zazywać, tylko w przypadkach awaryjnych właśnie.

Gość Ada09
po wzieciu tabletki escapelle juz minelo 6 dni od jej przyjecia a ja mam dosc obfite krwawienie przypominajace miesiaczke czy to jest normalny objaw ?? prosze odpowiedzcie !!!!!!

Gość dagmarzyca
Ada, powinnaś napisać kiedy powinnaś planowo dostać okres, jeśli w plus /minus przeciągu 7 dni od tej daty w której powinnaś dostać okres, to jest to twój okres, jeśli zaś nie, to wychodziłoby na to, że masz krwawienie, które jest skutkiem ubocznym przyjęcia escapelle.

Gość talusia
a ja mam takie pytanie. mianowicie. wpadlismy z chlopakiem( mimo zabezpieczenia.) bylam jakies 2/3 dni po okresie. dzien po wpadce zazylam tabletke 72 PO. po 4 dniach dostalam baardzo obfitego krwawienia..wrecz krew byla brązowa musialam kilka dni uzywac rzeczy jak przy miesiaczce. teraz okres spoznia mi sie 6 dzien.. nigdy nie mialam z tym porblemu, bo okrs mam od 5 lat.wahał sie jedynie 1 dzien. nie wiem co sie dzieje.. eh. prosze o odpowieedz.

Gość Shysha
mam pytanie.. jak tą tabletkę brałam jakieś fwa miechy temu, to czy może to wywołać spoźnienie kolejnej miesiączki?? Proszę o odpwiedź