Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość podnosimy

kiedy najwczesniej wprowadzilyscie mleko krowie?

Polecane posty

Gość podnosimy

tez o tym mysle caly czas, od kiedy mozna? moj maly ma prawie 14 mies i caly czas podaje mu Juniora...

Gość impresja*
wydaje mi sie ze firmy produkujace mleko modyfikowane i kaszki etc troche naciagaja z ta koniecznoscia spozywanie wyzej wymienionych prodoktow do ukonczenia przez dziecko 3go roku zycia

Gość impresja*
moje dziecko ma 10 mcy i mam zamiar ugotowac mu budyn na mleku krowim-mysle ze to beda sladowe ilosci niepopadajmy w paranoje-zaznacze ze karmie piersia-moja znajoma dawala laciate od 3 m-ca zycia corki-to troche przesada

Gość neeoonoowkaa
Tez mi sie tak wydaje.ja mojemu synkowi dalam kiedy skonczyl roczek, i ma sie swietnie.moje zdanie jest takie, ze jezeli do roku czasu dziecko nie wykazywalo zadnych oznak alergii itp, to od roku smialo mozna podawac.W koncu kiedys nasze babki, mialy do dyspozycji tylko krowie i kozie dla alergikow :)

Gość SabinkaN
ja tez bym podala, ale w rodzinie mam kuzynke lekarza i jej meza-takze lekarza i oboje zalecali poczekac do 2 roku zycia, sami tez tak robili zostalo mi jeszcze pol roku, jakos damy rade :-P sama 2x podalam zamiast juniora, mleko w kartonie, przegotowalam je, ale pozniej balam sie ze maly moze miec cos z nerkami itp od pediatry dostalam opierd... i zrezygnowalam oczywisciwe budyn itp na mleku zwyklym mozna podawac juz po skonczonym roczku, ale nie mozna zastepowac picia juniora mlekiem z kartonu

Gość SloneczkoS
co do wpisow dalam teraz ma sie swietnie, nie wiesz co bedzie za pare lat moja tesciowa pierwszy raz podala mojemu mezowy mleko krowie jak skonczym 8 mies, po paru latach dostal takiego uczulenia, na wszystko, lekarze stwierdzili ze to wlasnie od tego melka 2 swoich dzieci karmila do prawie 2 roku zycia tylko i wylacznie modyfikowanym (nie liczac obiadow itp) i nikt juz mial alergii ja po tym stalam sie jakas podejrzliwa i co mi tanm, wole pomeczyc sie jeszcze tych pare miesiecy niz pozniej zadawac sobie pytanie czy oby napewno wszystko kiedys dobrze zrobilam, wkoncu maluchy po roczku nie pija tego melka juz tak duzo, moj raz dzinnie, pudelko wystarczy nam na prawie tydzien

też myślę właśnie o tym co będzie kiedyś. Te zalecenia nie wzięły się znikąd. 1. Nadwrażliwość na mleko krowie występuje rzadko powyżej 2. roku życia. Alergia na białko zawarte w mleku zanika wraz z rozwojem układu trawiennego. 2. W mleku krowim ilość białka i składników mineralnych jest około 3 razy wyższa niż w pokarmie kobiecym co powoduje nadmierne obciążenie niedojrzałych jeszcze nerek niemowlęcia. Czyli dziś jest ok, ale za kilka lat, czy w dorosłym życiu taki człowiek może mieć problemy ze zdrowiem. Ja wolałam poczekać choć do tych 2 lat niż mieć na sumieniu kiedyś..

mój pediatra najpier powiedział, ze mam sprobowac podac dziecku Nestle Junior i jak po tym mleku nic nie bedzie sie dziecku działo to moge wprowadzic mleko łaciate 2%. Oczywiscie stopniowo. Nikos ma rok. I juz dostał 3 raz to mleko. Narazie daje mu raz dziennie po 210 ml. I nic mu nie jest. Zaznacze ze produkty mleczne wczesniej jadł i tez mu nic nie było. Najlepiej w takich sprawach konsultowac sie z lekarzem pediatra, on Ci powie, czy powinnas jeszcze poczekac, czy nie.

Mój synek ma 18 miesięcy i kontakt z mlekiem krowim ogranicza się do łyka mleka czy też jogurtów.Narazie jest nadal na Nestle junior.Jakoś boje się spróbować przerzucić całowicie na mleko krowie

mój ma 14 miesięcy i jeszcze nie pił i myśle że jeszcze długo mu nie dam....

Gość agulaaaa
To znaczy że ja zrobiłam coś żle? Karmiłam cycem 6 miesięcy i od 5-go zaczełam podawać po troche danio i takie inne deserki. w domu nikt nie był alergikiem. w wieku 10 mieś. dzidzia już nie chciała butelki z mlekiem modyfikowanym( z Zadnej firmy) i pozostały tylko jogurty i serki homog. dziś ma prawie trzy lata i od pół roku lubi mleko w kartonie. Cholewka zastanawiam sie jak to jest, tam gdzie są biedne rodziny dzieciaki dostają mleko szybko nic sie nie dzieje a często w rodzinach lekarzy, ludzi przestrzegających wszystkich zasad jak na złość pojawia sie alergia! Nie przesadzajmy z niczym to jak ze szwedzkim wychowaniem- liczy sie zdrowy rozsądek!!

agulaaaa----- Ja nie twierdze że źle zrobiłaś :) każda z nas robi inaczej.Jedna da kapuśniak dziecku 7 miesięcznemu inna nie :) Napewno nie każdy przestrzega ,,jadłospisu małego dziecka: bo powód jest prosty nie każdego na to stać.Kiedy spytałam się lekarza o mleko to powiedział że najlepiej do 3 roku podawać modyfikowane a jak nie będzie na to finansów to żeby chude rozrobić z wodą.Wiadomo że każda matka chce jak najlepiej dla swojego dziecka ale niekiedy się tak nie da.

A nasza pediatra jest też alergologiem i kategorycznie zabroniła podawać mleko krowie przed ukończeniem 1 roku w żadnej postaci, w 2 roku powoli wprowadzaliśmy jogurty - tylko naturalne - żadnych danonków(cukier!), młodszy syn od początku był bardzo uczulony na mleko (nie mogłam pić ani jeść w żadnej postaci w trakcie karmienia) więc u niego czekaliśmu do 3 rż, teraz moze jeść produkty przetworzone, po samym mleku boli go brzuszek:-(, ale jest znacznie lepiej

Gość makilena
moj syn mial 10 miesiecy jak zaczelam mu podawac mleko krowie, wczesniej dostawal twarogi ktore tez na krowim mleku robilam. do dzis je pije a ma 5 lat