Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dupajasiukaruzela

polonistyka a stara matura

Polecane posty

Gość dupajasiukaruzela

Witam! Skąd można ściągnąć pytania z egzaminu kwalifikacyjnego na filologię polską z lat ubiegłych??? POMOCY!

Gość help mi

wejdź na www.filolog.uni.lodz.pl tam poszukaj, są testy z poprzednich lat. Generalnie przygotuj się na pytania dotyczące literatury, gramatyki i krótkie wypracowanie dotyczące dość awangardowego obrazka;) ale nie wiem czy teraz są egzaminy pisemne... Jeśli chodzi o ustny to zależy u kogo. Ja miałam analizę wiersza pod względem leksyki, stylistyki i tematyki. Plus rozmowa na tematy ogólne jak teatr, film, książki np. literaturę najnowszą lub feministyczną. Musisz wykazać się zainteresowaniem kulturą i sztuką. Nic strasznego:) Powodzenia

Gość dzielisz
ja już skończyłam :)

ja też już jestem absolwentką .... ale wspominam z rozrzewnieniem.... Powodzenia :)

Gość dzielisz
Ja kończyłam w Wawie

Jestem na trzecim roku, przede mną egzaminy, ale uważam te studia za świetny wybór-ciężkie, ale rozwijające:) jeśli jesteś z UŁ to powiem ci, że jestem na seminarium u prof. Cybulskiego, kojarzysz?

oczywiście :) będziesz zadowolona z pracy nad pracą ;) ja pisałam pracę u Majchrowskiego....chyba go już nie ma :)

Gość studentka polonistyki IIIr.
no to cie czeka prawdziwa rzeznia;) ten kierunek wyglada nieco inaczej niz sobie czlowiek wyobraza. szczegolnie w tym systemie 3+2. ciezko naprawde sie z czymkolwiek wyrobic. ja jestem jeszcze z pieciolatki i powiem tylko tak: na kazdy semestr mialam na sama literature ok. 100ksiazek do przeczytania i wcale nie byly to ksiazki latwe i przyjemne+ sterty artykulow i opracowan.teraz ta sama ilosc ma sie na 3lata. czeka cie mordega na gramatyce opisowej i teorii literatury. zabije cie jezykoznawstwo, gramatyka staro-cerkiewno-slowianska i historyczna j.p. kierunek jest bardzo ciezki i przeladowany programowo. wychodzisz w efekcie niedouczony i przekombinowany. pracy po tym zadnej, chyba, ze po spec. edytorskiej... ale to trzeba miec szczescie. ogolnie nie polecam... gwarantuje, ze przestaniesz lubic czytac, zaczniesz nosic okulary, dostaniesz nerwicy, a jezeli cos pisales, to przestaniesz po kursie poetyki i teorii literatury. jedyne co to zostanie ci wieczne poprawianie bledow ludziom (co po prostu bedzie dla ciebie naturalne) a ludzie cie za to znienawidza. a tak poza tym to: byly trzy dziewczyny.jedna brzydka, druga brzydka, trzecia tez z polonistyki;)

Zdawałam u niego egzamin i wydaje mi się, że jest rewelacyjny. Poza tym fascynuję się gramatyką historyczną i tematyką z nią związaną:) Niestety nie znam tego prof. nie ma go już...

A do studentki polonistyki IIIr. : z której grupy jesteś? Zgadzam się, że są przedmioty trudne i trudniejsze-innych nie ma:D Edytorstwo jest najlepszą chyba specjalizacją-najlepszą na jaką się zapsiałam, bo kody to porażka:/ ale mimo wszystko uważam, że są to studia rozwijające i to bardzo Choć czekają mnie te same egz. co ciebie i też mam do przeczytania stosy lektur i nienawidzę poetyki:D

hahahahahaha fascynujesz się historyczną......gdzieś Ty się uchowała??? ;) ja SCSu i historycznej miałam po dziurki w nosie.... historii języka także ;).... ale literatura.....bajka....:) ja pisałam pracę z powieści psychologicznej lat 30. XX wieku :)

ja kochałam poetykę i analizę :) a jak się miewa prof. Wolska? Moja recenzentka :) Rewelacyjna kobieta :)

\"gwarantuje, ze przestaniesz lubic czytac\" ja się nie zgodzę z tym.....uwielbiam czytać i filologia pokazała mi, po jaką literaturę warto sięgać...:)

Hehehehe wszyscy tak na mnie patrzą i się śmieją jak mówię o tym:D no cóż-jestem jedyna na roku na seminarium, myslę, że to mówi samo za siebie:D miałam scs z dr Zarębskim i historyczną z dr Kowalską-autentycznie zafascynowali mnie tym i z pełną świadomością mówię, że to moja pasja na tych studiach:) ale moi koledzy i koleżanki nie podzielają zainteresowań:D nie dziwię się:D Podziwiam natomiast literaturoznawców-dla mnie wyższa półka. Piszę teraz pracę roczną z lit.i męczę się niesamowicie:P

Zgadzam się, nie przestaniesz lubić czytać, szczególnie jeśli trafisz na takie osoby jak: dr Ignaczak-potrafi zafascynować lit. jak nikt inny, dr Samborska-Kukuć - niesamowita babka;) A co do prof. Wolskiej to mieliśmy z nią wykład z podstaw edytorstwa-rewelacyjna, konkretna i na czasie:) Miewa się świetnie, miałam z nią egz. z edytorstwa, było miło:)

ja jestem z UMK. i ja akurat jezeli cos lubie to teorie literatury i poetyke;) historyczna masakra scs horror. ale zgodze sie rozwijajace to studia. coraz czesciej jednak mysle, ze gra nie warta swieczki...:( malo komu potrzebna to wiedza, absolutnie nie chce uczyc, w edytorstwie (tez moja spec.razem z folklorystka) ciezko o prace.... heh... kryzys konca 3roku. wlasnie ucze sie do egz koncowego z poetyki i teorii (5 przez 5semestrow... niby najlepsza w grupie a wyc mi sie chce:() naprawde ciezki kier...

Zarębskiego bardzo nie lubiłam.....bo na konserwatorium byłam pierwsza do odpowiedzi....😭 .....raz go zapytałam, czy ciekawszej specjalizacji nie było ;)

Gość co czytac i jak
wiec po jaka warto siegnac ?

no nie mowcie, ze lubicie cztac "wierna rzeke".... czy "zajaca" dygasinskiego;) o takie czytanko mi chodzilo

Zgadzam się, ciężki.....i też mam kryzys trzeciego roku:D ale mimo wszystko uważam ten kierunek za najlepszy wybór:) mamy dużo przedmiotów, które rozwijają umysł i poszerzają horyzonty. Polecam każdemu kto jest przygotowany na dość ciężką pracę. Chylę czoła bo poetyka i teoria literatury to moja kula u nogi:D choć z teroią trochę lepiej, ale z poetyką było ciężko, na szczęscie mam ja już za sobą:)

ja się przekonałam do literatury strumienia świadomości.....do awangardy.... do wielu pozycji Młodej Polski.....ach.....zawsze obiecuję sobie, że znajdę czas, by więcej poczytać....zwłaszcza twórców modernizmu....i czasu brak :(

Hehe no Zarębski jest dość kontrowersyjną osobą, kiedy zapowiedział nam co tydzień koło z scs to myślelismy, że żartuje:D ale ja lubię takie, że wyrażę się kolokwialnie \"bystre\" osoby z dużą wiedzą. Z nim zajęcia były przynajmniej ciekawe. A propos książek, to filologia uczy odróżnić dobrą literaturę od niszowych tzw. produkcji. Obcenie jestem na etapie fascynacji \"Bez dogmatu\" Sienkiewicza-tego się po nim nie spodziewałam:D

a ja lubię :) Do egzaminu z literatury współczesnej mieliśmy przeczytać 380 pozycji....przeczytałam 3/4 .... zdałam jako jedna z nielicznych :)

wlasnie, wlasnie.... a wiecie, bawi mnie to, ze jest to przez wielu "prawnikow" i "biologow" i inne tego typu stworki kierunek uwazany za cos na poziomie pedagogiki czy marketingu.... smutne malo kto wie jak wyglada naprawde..

Do strumienia świadomości przekonała mnie młoda doktorantka-M.Konarzewska. Zrobiła nam ciekawe ćwiczenie i zaleciła przecytać monolog Moly Bloom z Ulissesa-rewelacja, choć podobnie jak przy \"Historiach Maniaków\" Jaworskiego, trzeba się skupić na cztaniu, a to bywa męczące. Natomiast nie podchodzi mi cała awangarda...nie wiem czemu...zbyt chaotyczne