Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dupajasiukaruzela

polonistyka a stara matura

Polecane posty

Gość studentka polonistyki IIIr.
bez dogmatu... ten erotoman i sadysta... piekna postac;) az zapomnialam jak miala na imie;)

Studentka zgadzam się w pełni, niestety będziemy tak odbierani chyba zawsze:( ale cóż, później taki pan z bilolgii czy informatyi dzięki nam będzie czytał poprawnie napisaną gazetę:D

dla mnie strumien jest ciekawym zjawiskiem ale tylko teoretycznie w praktyce to jak orka w polu w samo poludnie;)

Leon Płoszowski:D \"jestem osobą dość nerwową i uwrażliwioną\" heh cytatów jest masa, ale opisuje siebie tak jakby mógł opisać się człowiek XXI wieku, oczywiście wrażliwy i wykształcony:P A za sadystę i erotomana uważam Piotra Strumieńskiego z \"pałuby\" Irzykowskiego-to jest psychol:D

:) irzykowskiemu o to wlasnie chodzilo, a co do sienkiewicza to chyba Freud mialby duzo do powiedzenia o jego Ego po przecztyaniu bez dogmatu;)

Hehe stary, poczciwy dziadek Freud na pewno popisałby się i to nieźle, pewnie napisałby o homoseksualistycznych preferencjach, może o skłonnosciach pedofilskich:D pusciłby wodzę fantazji:)

ale sienkiewicz mial ponoc sklonnosci pedofilskie... popatrz na jego bohaterki i zyciorys, zdjecie jego zonki itp. czytala kiedys niezly artykul;) a psychoanaliza po tych latach strukturalizmu powraca coraz bardziej. mi np. bardziej pasuje taka teoria niz strukt;)

czytalam*

Momi wszytsko tryumf święci teraz gender:P A co do Sienkiewicza to ciekawa teoria;) choć Basia z \"Pana Wołodyjowskiego\" ma cechy chłopca a Pan Wołodyjowski cechy nie dość że homoseksualisty to jeszcze pedofila:D Ładnie się dzieje:D

Gość co czytac i jak
Ale Ja wam zazdroszczę, Ja może 100 książek w swoim życiu przeczytałam, nie lubię, jestem chodzącym pustakiem, marnuję czas na forum i pierdołach, zamiast coś wziąć do ręki i poczytać, może dlatego że zawsze trafia mi coś, co mnie nie interesuje i nudzi ... Może mi coś polecicie, godnego uwagi, interesującego Coś mrocznego, jakieś duchy, magia, niewyjaśnione zjawiska ... Może być coś w klimacie "Lśnienia" Może coś psychologicznego, coś zmuszającego do refleksji ... Możecie coś polecić ? Z góry dziękuję

A ja też wolę psychoanalizę niż strukturalizm czy formalizm:D

powinni to usunac z listy lektur... tylko, ze giertych nie umie czytac;) mysli, ze kazdy jest takim prostakiem jak on i wyrzuca obrazoburcze;) ferdydurke;)

"malowany ptak kosinskiego" barrrrrdzo psychologiczny i przeerazajacy, ale nie krwia i duchami. albo bohin konwickiego, "cudzoziemke" kuncewiczowej lub po prostu anne karenine;) swietne postaci kobiece;)

Z literatury polskiej jeśli chodzi o magię, niewyjaśnione sytuacje itd. to lit. romantyzmu obfituje w takie \"rewelacje\":D Ale tak na powaznie, to myślę, że \"Gracz\" Dostojewskiego jest interesującą lekturą z tzw. wyższej półki. To na dobry początek;)

hehe alesmy polecialy... zadna na temat duchow;)

No jak to?:P W \"Graczu\" mozna powiedzieć, że jest motyw ducha:P

hehe ale chyba nie o takie klimaty tu chodzilo;)

Z resztą duchy.....no tak: \"dziady\", niektóre dzieła Słowackiego...hmm będzie ciężko:D Jeśli chodzi o lit. psychologiczną to będzie problem, bo zależy kto jak ją rozumie. Niby \"Granica\" Nałkowsiej uważana jest za powieść psychologiczną, ale gówno prawda, już lepsza jest \"Zbrodnia i kara\". Oczywiście mówimy nie tylko o lit. polskiej. Mnie osobiście urzekła powieść \"Mistrz i Małgorzata\" trochę o duchach, torchę o ustroju i z humorem. A jesli chodzi o duchy to chyba Masterton, ale to lit. popularna, a nie piekna. Ale trzyma w napięciu:D

Gość co czytac i jak
Malowanego ptaka przeczytalam ale Gracza nie Dostojewskiego to Zbrodnie i Kare- swietna ksiazka, wchlonieta przeze mnie natychmiast, sa ksiazki ktore czytam nawet miesiacami, a sa takie od ktorych sie oderwac nie moge M in od niej nie moglam, nie moglam tez od Mistrza i Malgorzaty, od Czlowieka Smiechu, Lsnienia, Mechanicznej pomaranczy, jak widac roznosci, nie musi to byc jedna tematyka, byle interesujace i wciagajace

Gość co czytac i jak
O tak Graham trzyma w napieciu ale przeczytalam wszystko :)

Gość co czytac i jak
Kurcze dziewczyny, moze wiecie ... Nie moge sobie przypomniec tytulu ani nawet autora Ktos kiedy mi tutaj polecil ksiazke, wlasnie taka klimatyczna, w tytule bylo slowo- lustro Nie wiem- po drugiej stronie lustra, czy jakos tak, nie moge sobie za cholere przypomniec a ponoc ksiaza bardzo ciekawa

malowany jest debesciak;) dobra ide spac dziewczeta bo jutro dalej rycie stytuacji narracyjnych i formalizmow. dzieki za mila rozmowe;)

Gość co czytac i jak
dobranoc, przepraszam ze sie wcielam i zawracam wam umysly ;)

Gość co czytac i jak
chyba znalazlam- Po drugiej stronie lustra, Nouwen, znacie ?

W takim razie polecam \"Gracza\". \"Rękopis znaleziony w Saragossie\" Jana Potockiego (tak mi się wydaje:P)-pozycja bardzo obszerna, dość trudna, ale wciagjąca-przykład na nowelę szkatukłkową:) Tani romans oswiecenia, czyli \"Malwina, czyli domyślność serca\" Marii z Czartoryskich Wirtemberskiej;) Dalej: \"Pantofel, historia mojego kuzyna\" Ludwika Sztyrmera-zabawna. Gustaw Flaubert:Trzy opowieści Nathaniel Hawthorne: Szkarłatna litera Thomas Mann: Doktor Faustus A na koniec klasyka: Oscar Wilde: Portret Doriana Graya

Ja nie znam, Dobranic studentka:) ja też zaraz uciekam

Gość co czytac i jak
O dziekuję Ci, teraz duzo czasu bede miec, nic tylko sie zaczytac, wywalic do kosza kobiece, oglupiajace pisma i wziac do reki ksiazke Dziekuje i dobrej nocy zycze

Karen Blixen: Siedem niesamowitych opowieści, interesujące również, szczególnym zainteresowaniem psychoanalityków jest opowieść pt. Pierścionek:) Andrzej Stasiuk: Mury Hebronu, to już z lit. współczesnje, równie interesujące:)

Jeśli podobał ci się Dostojewski, to myslę, że i to cię zainteresuje:) Mam taką nadzieję i życzę przyjemnej lektury:) Dobranoc Służę dalszą pomocą I bardzo chwali się to, że są w tym kraju jeszcze ludzie, którzy czytają książki:)

co czytac i jak ---------------> polecana tu Cudzoziemka powinna się spodobać ;) "Pałuba" rewelacja, ale trudna w odbiorze ;