Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość co przysluguje

cO PRZYSLUGUJE SAMOTNEJ MATCE Z TYT UR DZIECKA??

Polecane posty

Gość co przysluguje

becikowe 500 zl (z urzedu miasta chyba) z ubezpieczenia grupowego 700 ( w moim przypadku) z zusu nie wiem ... ale tez cos chyba:/ czy ktos pomoze..?? Napisze?? ALBO POPROSZE LINK

Becikowe z miasta - jeżeli Twoje miasto takie daje (u nas nie ma w żadnym z pobliskich) Becikowe ustawowe, dla wszystkich 1000 zł, bez względu na dochody, becikowe dla osób, które są uprawnione do pobierania zasiłku rodzinnego (jeżeli dochód na osobę nie przekracza 500 zł z groszami) Jeśli masz prawo do zasiłku rodzinnego to chyba jeszcze jest jakiś dodatek dla matek samotnie wychowujących dziecko..

Gość co przysluguje
inaczej napisze.. hmm: Mieszkamy razem z chlopakiem, ale na czas po porodzie przenosimy sie do rodzicow. Oni mają wlasciwie 1 mieszkanie duze ok 90m2, z tym ze jest ono zrobione z 2.. oficjalnego polaczenia nie ma.. (tzn notarialnie nie jest polaczone), wiec pomyslalam, ze sama tam sie zamelduje z dzieckiem.. wtedy nie bede brali pod uwage, dochodow pozostalych czlonkow rodziny.. Ślubu nie bierzemy z roznych pzryczyn narazie. I stad moje pytania.. czy jezeli bede sama tam zameldowana to.. bezdie sie nalezalo wiecej?? A jesli juz co konkretnie... ?? I dlaczego zcasami becikowe jest wyplacane 2 razy... a czasami raz..?? I czy ojciec dziecka...jezeli je uzna, ale nie bedziemy mileli slubu tez cos dostanie..z ubezpieczenia?? Acha.. i jezeli chodzi o urlop wychowawczy..- jakie kryteria nalzey spelnic aby otzrymc zasilek wychowawczy?? Czy przez to ze nie beda zasadzone alimenty.. moge tego zasilku nie dostac?? uf.. ale sie rozpisalam:) dzieki za cierpliowsc i wyrozumialosc..

uważaj, żebyście nie przekombinowali;) Życzliwych nie brakuje, jeśli w jakiś sposób ZUS dotrze do tego, że mieszkacie razem mogą być problemy. 2 x becikowe bo tak jak napisałam, jedno jest dla wszystkich + 2 dla tych, o niższych dochodach. CO do reszty to się nie znam:D

Gość co przysluguje
mamo 3:) no wiesz jak jest.. samo zycie.. wlasciwie kombiancji to az tak bardzo nie ma.. gdyz w tamtym mieszkaniu jest normalnie kuchnia... i widnieje ono jako osobne,,.. takze.. a to chyba nie przestepstwo mieszkac po sAasiedzku z rodzioną:D:D hehs.. a poza tym innym sie nie zamierza,m chwalic:D.. dzieki za rade:)

Gość co przysluguje
mialo byc... : jest kuchnia.. lazienka.. i co najwazniejsze osobne wejscie;)

Gość a taka sobie tam
nie kombinuj cwaniaro bo ja tez tak chcialam jaks ty samotna matka jak bedziesz mieszkac z ojcem dziecka?myslisz ze sie nie pofatyguja i beda chcieli zrobic badania genetyczne a nagorsze problemy sie zaczna wtedy kiedy sie zdecydujecie na slub i on bedzie chcial uznac dziecko to wtedy bedziecie zwracac te przekombinowane pieniadze ,dowiadywalam sie z roznych zrodel na ten temat bo sama jestem w podbnej sytulcji ,zyjemy bez slubu po urodzeniu chcemy sie przeprowadzic na swoje ale co ?gdzie ojciec dziecka zaczna pytac ,alimenty ipt?na moje to jest drgoa bez wyjscia

Gość co przysluguje
ale ja wyraznie napisalam, ze ojciec dziecka.. uzna je na samym poczatku:O takze.. Pytanie co wtedy, co sie nalezy..

Gość a taka sobie tam
jak je uzna na samym poczatku i ma niskie odchody to moze cos dostaniecie ale jak wyoskie to bez szans nawet rodzinnego nie dostaniesz tak samo z podwojnym becikowym ,ile zarabia twoj facet? bo na osobie jakos nie moze byc ponizej niz 500 ile zlotych

Gość a taka sobie tam
nic nie dostaniesz wiecej mimo ze bedziesz zameldowana tylko ty i dziecko bo to ojcec ma dawac a tymabrdziej jak bedziecie razem mieszkac mimo ze on nie bedzie zameldowany ,podwojne becikowe jesli malo zarabia bo 1000zl dostaja wszyscy niezaleznie od zarobku,rodzinne tez zalezy od zarobokow a co do urlopow wychowawczych sie nie orientuje

Gość co przysluguje
hmm.. :O no to nieciekawie.. ale przeciez tyle osob z tego korzysta.. :O hmm.. oj chyba czas sie do zusu wybrac i zapytac konkretnie..:O