Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tralalalalalalalalaalal

Co TRZEBA kupic jeszcze przed porodem?

Polecane posty

macie gdzies jakis spis rzeczy dla ammy i malenstwa, ktore koniecznie trzeba kupic wczesniej, zeby byly za wczasu przygotowane? Rodze we wrzesniu, bede miala cesarke. Na pewno kupie wczesniej wozek i fotelik samochodowy dla maluszka, troszke ubranek juz teraz kupilam, ale to tylko body albo spioszki, ktore mi sie podobaly- wszystko kolorowe- nie mam jeszcze bialej bielizny, wyprawki itd. No i co zabrac do szpitala? dziekuje z gory dziewczyny :) wiem, ze mozna na Was liczyc :)

Gość a skad wiesz ze bedizesz
miała cc? zazdroszcze ci....

mam przodujące łożysko, poza tym jestem dosyc drobnej budowy i mam waską miednicę. Tez sie bardzo ciesze :) Nawet gdybym nie miala wskazań- też bym jakos zalatwiła sobie cesarke, bo niestety jakos nie wyobrazam sobie rodzic naturalnie :(- to moj pierwszy dzidzius oczywiscie :)

Gość Tammta
KAjamamama przesadzona lista jak dla mnie

Gość maaaaammmaa
cieszysz się że bedziesz miała cesarkę?? na łeb upadłaś?? cieszysz się że będa Cię rozcinać, mięsnie brzycha, macicę, że przez 12 godzin nie bedziesz się mogła ruszać, a potem blizna zacznie ci ropieć. No i blizna do końca życia....jesteście nienormalne przysiegam

Gość Tammta
A masz :P zrobilam wlasnie sobie to i tobie wkleje Do spania: 1. Łóżeczko z materacem 2. Prześcieradło 2szt 3. Kołdra 4. Poszewka na kołdrę 2szt 5. Kocyk 1 szt. 6. Rożek 7. Przewijak - NIEPOTRZENE do spania????? Do kąpieli i pielęgnacji: 1. Wanienka 2. Termometr do wody - NIEPOTRZENE 3. Płyn do kąpieli przeznaczony dla niemowląt ew. mydleko 4. Płatki do przemywania buzi - NIEPOTRZENE 5. Sól fizjologiczna do przemywania oczu 6. Oliwka dla dzieci 7. Krem pielęgnacyjny dla niemowląt 8. Ręcznik z kapturkiem(po kąpieli można od razu zakryć główkę dziecka) 9. Miękka szczotka do włosów 10. Nożyczki lub obcinak do paznokci 11. Płatki nasączone spirytusem do przemywania pępka - lepiej sterylne gaziki + spirytus 12. Gruszka do nosa Do przewijania 1. Przewijak - NIEKONIECZNIE 2. Ceratka do przewijania poza domem - poprostu podkłady, uzywałam tez w domu 3. Mokre chusteczki do przecierania pupy 4. Pieluszki jednorazowe 3 paczki - na poczatek 1 paczka, moze cos w nich nie podpasowac 5. Pieluszki tetrowe ok. 10szt - WIECEJ 6. Pieluszki flanelowe ok. 5szt - NIEPOTRZEBNE 7. Maść chroniąca przed odparzeniami ( np. sudocrem- poleca go wiele matek) Ubranka: 1. Body bawełniane zapinane w kroku z krótkim rękawem (3 szt.) 2. Body bawełniane z długim rękawem (3 szt.) 3. Pajacyki bawełniane 3szt 4. Bawełniane bluzeczki zapinane z przodu 3szt 5. Bluzy lub sweterki 3szt 6. Śpioszki 3szt 7. Skarpetki 6 par 8. Dres 3szt - ZA DUZO sa na liscie juz bluzy i sweterki 9. Czapeczki osłaniające uszy i czoło 2szt 10. Czapeczki chroniące przed słońcem-z daszkiem - DLA NIEMOWLAKA? NIEPOTRZEBNE 11. Kurteczka nie przepuszczająca wiatru 12. Na zimę kombinezon 13. Rękawiczki 3szt - no chyba chodzi o niedrapki, bo na zime wystarcza 1 Na wyjście z domu: 1. Wózek 2. Kocyk polarowy do wózka 3. Parasolka przeciw słońcu 4. Moskitiera na wózek (niezbędna podczas wieczornych spacerów) - tylko latem 5. Folia przeciwdeszczowa na wózek 6. Krem ochronny do buzi 7. Termoopakowanie na butelkę Do karmienia naturalnego: 1 .Poduszka do karmienia, na której leży dziecko podczas karmienia-pomaga przyjąć dziecku i matce wygodną pozycję - NIEKONIECZNIE 2. Osłonki na piersi - NAWET NIE WIEM CO TO 3. Wkładki laktacyjne do biustonosza 4. Laktator elektryczny - moze byc mechaniczny - i to tez niekoniecznie, mozna dokupic w razie potrzeby, to ok 100zł zbenego wydatku Do karmienia butelką: 1. Butelki najlepiej antykolkowe 4szt - jak chcesz karmic piersia to 2 wystarcza 2. Myjka do butelek 3. Smoczki do butelek po 3szt o różnej sile przepływu - na poczatek smoczki nr 1 i to tyle i jest butelek 4. Sterylizator parowy lub mikrofalowy - NIEKONIECZNIE, mozesz parzyc butelki 5. Śliniaki 8szt - dwa wystarcza, ja nie uzywalam dopoki lyzka nie zaczelismy malej karmic Rzeczy pomocne: 1. Niania elektroniczna(nie musisz się martwić, że dziecko płacze będąc same w pokoju, a ty go nie słyszysz. 2. Smoczki uspakajające 4szt - dwa wystarcza 3. Chusty do noszenia dziecka 4. Pojemnik na 3 porcje mleka(wychodząc na spacer nie musimy brać całej puszki wystarczy odmierzyć tylko potrzebne porcje) - KOMPLETNIE ZBEDNE

Gość Tammta
Jeszcze raz bo wkleiłam ta niezmieniona jeszcze ;) sorki Do spania: 1. Łóżeczko z materacem 2. Prześcieradło 2szt 3. Kołdra 4. Poszewka na kołdrę 2szt 5. Kocyk 1 szt. 6. Rożek Do kąpieli i pielęgnacji: 1. Wanienka 3. Płyn do kąpieli przeznaczony dla niemowląt ew. mydleko 5. Sól fizjologiczna do przemywania oczu 6. Oliwka dla dzieci 7. Krem do buzi 8. Ręcznik z kapturkiem 2 szt 9. Miękka szczotka do włosów 10. Nożyczki lub obcinak do paznokci 11. sterylne gaziki + spirytus 12. Gruszka do nosa 13. gaziki niesterylne Do przewijania 1. Przewijak - NIEKONIECZNIE 2. podkłady do przewijania - moga je zastapic pieluchy tetrowe 3. Mokre chusteczki do przecierania pupy 1 opakowanie 4. Pieluszki jednorazowe na poczatek 1 paczka 5. Pieluszki tetrowe ok. 20szt 7. Maść chroniąca przed odparzeniami ( np. sudocrem- poleca go wiele matek) Ubranka: 1. Body bawełniane zapinane w kroku z krótkim rękawem (3 szt.) 2. Body bawełniane z długim rękawem (3 szt.) 3. Pajacyki bawełniane 3szt 4. Bawełniane bluzeczki zapinane z przodu 3szt 5. Bluzy lub sweterki 3szt 6. Śpioszki 3szt 7. Skarpetki 6 par 8. Dres 2szt 9. Czapeczki cienkie bawełaniene 2 szt 11. Kurteczka 12. Na zimę kombinezon 13. Rękawiczki i czapka na zime 14. rekawiczki niedrapki 2 szt Na wyjście z domu: 1. Wózek 2. Kocyk polarowy do wózka 3. Parasolka przeciw słońcu 4. Moskitiera na wózek (przdatne latem) 5. Folia przeciwdeszczowa na wózek 6. Krem ochronny do buzi 7. Termoopakowanie na butelkę Do karmienia naturalnego: 3. Wkładki laktacyjne do biustonosza 4. Laktator (do kupienia po porodzie) Do karmienia butelką: 1. Butelki 3szt 2. Myjka do butelek 3. Smoczki do butelek nr 1 tyle ile butelek 5. Śliniaki 2szt 6. Opakowanie mleka mod nr1 Rzeczy pomocne: 1. Niania elektroniczna 2. Smoczki uspakajające 2szt

Gość Tammta
Jeszcze do szpitala dla mnie mam liste: 1. trzy biustonosze do karmienia 2. majtki poporodowe 6szt 3. podpaski 4. dobry płyn do higieny intymnej 5. trzy pizamy, najlpeij rozpinane 6. dluga koszulka do porodu

Gość polandpoland
trzy biustonosze do karmienia do szpitala??? chyba musiałabym na łeb upasc zeby tyle rzeczy po pierwsze taszczyc do szpitala,a po drugie kupowac:O:O

Gość polandpoland
z reszta sie zgodze,z wyjatkiem kołderki i poszewki-niemowlaki i tak nie spia pod kołderka:O

Gość Tammta
No wiesz w szpitalu siedzisz trzy dni - mi sie poprzednio przydaly, duzo miejsca nie zajmuja a ja sie z suchymy cyckami komfortowo czulam. A ty jak tam sobie uwazasz. Wkleiłam ci tylko kawałek mojej listy

żeby mieć suche cycki wystarczy włożyć w miseczki wkładki laktacyjne ;) spirytusu już się do pępka nie używa-jest zakaz (rozporządzenie ministerstwa) zamiast tego polecany jest Octenisept, którym można też spryskiwać ranę krocza lub cięcie po CC-nie szczypie zamiast oliwki lepiej kupić jakiś emolient do kąpieli-Oillan baby np. oliwka zatyka pory i brudzi ubranka gruszkę lepiej zastąpić aspiratorem typu Frida

Gość ygtvfiyotgkluj
a i te podkladny na sutki jak sie ma pokarm,lub nawal mleka po za domem.Ja je kupilam przed porodem bo chcialam karmic piersia,potem w dniu wyjscia ze szpitala pochylilam sie nad dzieckiem i mi trysnal -doslownie- :D pokarm przez bluzke :D nie spodziewalam sie czegos takiego,potem w drodze ze szpitala pedem udalam sie po laktator reczny AVENTA -POLECAM i tak mi uratowal zycie-a przedewszystkim te oslonki na sutki,plusem jest to,ze nie przecieknie ci bluzka autorko w miejscu publicznym :) ja mialam gosci w domu,zapomnialam zalozyc tych oslonek i mnie zalalo przy rodzince :D :P,inna zaleta jest to,ze trzeba bardzo uwazac zeby sie nie nabawic zapalenia piersi-podobno bol niesamowity,dlatego ja je uzywam teraz w domu i poza domem i czuje komfort ze mnie nie zawieje :).Polecam!! niewidosczne a skuteczne! 24 szt,starczyly mi na okolo 5 tyg.dzis ide po kolejna pake :).

Gość Mia_latinka
smieszy mnie ten zakaz, siostra ostatnio rodziła i przemywała spirytusem 70% i jeszcze w szpitalu kikut pepowinowy odpadł, a u mnie w przypadku po 1 dniu po wyjsciu z domu i oboje maja zagojone wszytsko i ok. w tym roku porody mialy miejsce wiec nikt mi nic i siostrze nie powiedział,a nawet gdyby to moja indywidualna sprawa. a z tymi innymi specyfikami ostatnio kolezanki mowily ze prawie po 2 tyg mialy, wiec szczerze nie polecam, normy sie zmienily ze niby nie wolno nikt Ci niczego nie moze zabronic. jedyne to co z ta frida sie zgadzam ze jest lepsza a nie tak jak w przypadku gruszki ale tez nie ma co kupowac przed

Gość mamaaliiheli
Mój komentarz wynikający z doświadczenia świeżo upieczonej bliźniaczej mamy: Do spania: 1. Łóżeczko z materacem - w miarę możliwości kupić jak najlepszy materacyk, na jaki nas stać, w ogóle to ważny zakup, podobnie jak wózek - warto, żeby łóżeczko miało 2 poziomy, wyjmowane szczebelki bądź obniżaną barierkę, fajne są też kółka lub funkcja kołyski 2. Prześcieradło 2szt - ok 3. Kołdra - na przyszłość raczej, ale kupić trzeba + ochraniacze do łóżeczka 4. Poszewka na kołdrę 2szt - ok 5. Kocyk 1 szt. - dobrze kupić ze dwie sztuki - lżejszy bawełniany i cieplejszy polarowy 6. Rożek - koniecznie bez usztywnienia lub z wyjmowanym usztywnieniem, przyda się potem jako kołderka 7. Przewijak - warto kupić taki do zakładania na łóżeczko (oszczędza kręgosłup) lub stół do przewijania, który warto mieć też w łazience + przewijak materiałowy do położenia gdzieś Do kąpieli i pielęgnacji: 1. Wanienka - warto ze stelażem, nie warto kupować drogich wanienek, jak się nie ma za dużo kasy, potem jak dzieci siedzą można je kąpać w wannie, zbędne są wszelkie "formy profilowane" do wkładania do wanienki, a zwłaszcza gąbki (niehigieniczne) 2. Termometr do wody - wanienki często mają wbudowany termometr, ale od czego jest łokieć...? ;-) kasę lepiej przeznaczyć na porządny termometr do mierzenia temperatury ciała 3. Płyn do kąpieli przeznaczony dla niemowląt ew. mydleko - polecam Emoilum 4. Płatki do przemywania buzi - przydają się zwykłe płatki kosmetyczne lub większe dla dzieci np. z Rossmana + patyczki higieniczne do pępka lub małżowiny usznej 5. Sól fizjologiczna do przemywania oczu, ewentualnie woda morska (np. Disnemar) do nawilżania śuzówek nos 6. Oliwka dla dzieci - lepiej porządny emolient, np. Emolium lub Ojlatum dodawane do wody do kąpieli 7. Krem pielęgnacyjny dla niemowląt - krem do pupy - warto poprosić pedatrę o receptę na maść pośladkową - 5 zł, do nawilżania całej skóry dziecka też dobre jest Emolium, lepsze od np. perfumowanej Musteli i innych specjalnie dla dzieci przeznaczonych kosmetyków 8. Ręcznik z kapturkiem(po kąpieli można od razu zakryć główkę dziecka) - 2 sztuki na dziecko 9. Miękka szczotka do włosów - ok 10. Nożyczki lub obcinak do paznokci - ja nie umiem tym się posługować, używamy zwykłych nożyczek do paznokci 11. Płatki nasączone spirytusem do przemywania pępka -- najlepiej Octenisept + paczka wacików jałowych + paczka wacików niejałowych na różne okazje 12. Gruszka do nosa - lepiej aspirator Frida, ale to na okazje katarowe, do codziennej pielęgnacji lepsza sól morska lub kropelka soli fizjologicznej do noska --- dodałabym do potrzebnych zakupów: termometr, warto też mieć w domu czopki z paracetamolem, czopki glicerynowe na wszelki wypadek Do przewijania 1. Przewijak - jak wyżej pisałam 2. Ceratka do przewijania poza domem - poprostu podkłady, uzywałam tez w domu - kupuję te z Rossmana 3. Mokre chusteczki do przecierania pupy, ale po kupie najlepiej umyć dziecko pod kranem 4. Pieluszki jednorazowe 3 paczki - na poczatek 1 paczka, moze cos w nich nie podpasowac - używałam Bella Happy najmniejszy rozmiar 0, bo dzieci urodziły się z wagą 2500 5. Pieluszki tetrowe ok. 10szt - WIECEJ np. 20 sztuk - - używam jako śliniaczków, podręcznych ręczniczków, ściereczek 6. Pieluszki flanelowe ok. 5szt - ja używam, poddkłdając po buzię na prześcieradle, do wózka 7. Maść chroniąca przed odparzeniami ( np. sudocrem- poleca go wiele matek) - warto mieć sudocrem, ale nie do codziennej pielęgnacji, bo wysusza skórę Ubranka: 1. Body bawełniane zapinane w kroku z krótkim rękawem (3 szt.) - mało, uważam, że zwiększyć to x 2, w zależności od rokowań usg zaczynamy od rozm. 50 (np. przy bliźniętach z wagą poniżej 3 kg) lub 56 - tych mniejszych rozmiarów nie kupować zbyt dużo, dzieci szybko rosną 2. Body bawełniane z długim rękawem (3 szt.) - jw. 3. Pajacyki bawełniane 3szt - jw. - na upały fajne są rampersy 4. Bawełniane bluzeczki zapinane z przodu 3szt - nie jest to b. praktyczne u nowordka, chyba, że mamy ochotę ubrać "słodko" maluchy do zdjęć, to można kupić jeszcze po sukieneczce czy słodkich porteczkach 5. Bluzy lub sweterki 3szt - taki maluch jest na ogół przykrytym więc tego typu przyodziewqek to na wyjścia, moim zdaniem nie tzreba tak dużo 6. Śpioszki 3szt - moim zdaniem 6 sztuk 7. Skarpetki 6 par 8. Dres 3szt - ZA DUZO sa na liscie juz bluzy i sweterki - zgadzam się 9. Czapeczki osłaniające uszy i czoło 2szt 10. Czapeczki chroniące przed słońcem-z daszkiem - DLA NIEMOWLAKA? NIEPOTRZEBNE 11. Kurteczka nie przepuszczająca wiatru 12. Na zimę kombinezon - na lato można też "letni" kombinezon 13. Rękawiczki 3szt - no chyba chodzi o niedrapki, bo na zime wystarcza 1 - niedrapki ewentualnie tylko do szpitala, spadają i w ogóle dzieci nie bardzo je lubią, na pierwsze szpitalne dni lepsze są ubranka z wywijanymi na rączki mankietami, np. z Mothercare Na wyjście z domu: 1. Wózek - w miarę możliwości finansowych kupić jak najlepszy, stosownie do naszych potrzeb 2. Kocyk do wózka - na zimę śpiworek do wózka 3. Parasolka przeciw słońcu - na upały tak, ale to dla większego dziecko, takie maluchy nei powinny przebywać w ostrym słońcu 4. Moskitiera na wózek (niezbędna podczas wieczornych spacerów) - tylko latem - 5. Folia przeciwdeszczowa na wózek 6. Krem ochronny do buzi - z filtrem uv 7. Termoopakowanie na butelkę Do karmienia naturalnego: 1 .Poduszka do karmienia, na której leży dziecko podczas karmienia-pomaga przyjąć dziecku i matce wygodną pozycję - NIEKONIECZNIE - ale taka poducha np. z motherhood przydaje się również podczas ciązy 2. Osłonki na piersi - - w razie potrzeby tylko 3. Wkładki laktacyjne do biustonosza 4. Laktator - nie kupować zawczasu, ewentualnie w razie potrzeby Do karmienia butelką: 1. Butelki najlepiej antykolkowe 4szt - jak chcesz karmic piersia to 2 wystarcza - polecam butelki dr Brown (nawet przy karmieniu piersią warto mieć w domu na wszeliki wypadek butelkę i opakowanie mleka, różnie to bywa...) 2. Myjka do butelek - zbędne siedlisko bakterii, wystarczy szczoteczka, którą się będzie steryzlizować 3. Smoczki do butelek po 3szt o różnej sile przepływu - na poczatek smoczki nr 1 i to tyle i jest butelek - niekupowałam dodatkowych smoczków 4. Sterylizator parowy lub mikrofalowy - - steryzlizator przy sztucznym karmieniu to fajna sprawa, ja użwam Canpol Babies, niedrogi, a ok, obyłam się za to bez podgrzewacza do butelek 5. Śliniaki 8szt - - zamiast śliniaczków na co dzień podkładam tetrę, parę śliniaczkó mam na wyjścia Ode mnie: jeśli karmisz sztucznie, warto w miarę możliwości mieć zapasy mleka w jednorazowych buteleczkach gotowych do spożycia - na wyjścia i na wszelkie sytuacje awaryjne, takie buteleczki mam Nan Pro 1, Bebilon, do tego można dokupić jałowe jednorazowe smoczki nakręcane na te buteleczki Rzeczy pomocne: 1. Niania elektroniczna(nie musisz się martwić, że dziecko płacze będąc same w pokoju, a ty go nie słyszysz) - uważam, że niepotrzebne, chyba że ktoś ma wielki dom i od początku nie śpi z dziećmi 2. Smoczki uspakajające 4szt - dwa wystarczą 3. Chusty do noszenia dziecka - niekoniecznie, nie wszystkie dzieci i mamy to lubią, chuty też nie są wskazane przy asymetrii np. 4. Pojemnik na 3 porcje mleka(wychodząc na spacer nie musimy brać całej puszki wystarczy odmierzyć tylko potrzebne porcje) - KOMPLETNIE ZBEDNE Poza tym: nie kupować za dużo wszystkiego, jeśli tylko będziemy mieć możliwość zrobienia niektórych zakupów po porodzie, to lepiej.. unikniemy zbędnych wydatków i nietrafionych zakupów (uwaga z zakupami przez net - lepiej pomacać... ;-) ) Ja kupiłam zdecydowanie za dużo malutkich ubranek... Kupiłam laktator, którego użyłam parę razy, a laktacja szybko mi się skończyła... kupiłam otulaczki z motherhood - niewypał jak dla nas

Gość mamaaliiheli
Dla mamy: - koszule do szpitala nadające się do karmienia: rozpinane - szlafrok do szpitala - biustonosze do karmienia, wkładki laktacyjne - podkłady poporodowe, duże podpaski, bo różnie bywa w szpitalach - octenisept na ranę po cięciu - ewentualnie własny paracetamol przecowbólowo, jak by skąpili... - fajnie do szpitala mieć kosmetyki w wersji mini, np. przelane do małych buteleczek - woda, herbatki laktacyjne

Gość mamaaliiheli
dla mamy cd: - majtki jednorazowe

Gość gość
Wózek również mieliśmy wcześniej, szukajcie głównie po stronach internetowych, choćby - http://mamokupmi.pl/ Akurat wybór jest ogromny, a w sieci będzie maksymalny i ceny przy okazji będą atrakcyjne.

Gość gość
Rodziłam siedem miesięcy temu i zauważyłam ze: _ przewijak na łóżeczko jest praktyczny do jakiegoś max 6 miesiąca ;) _dobrze mieć sporo tetrowych i flanelowych pieluch _kocham moją poduszkę do karmienia ;) _termometr do kąpieli jest zbędny _gruszki i aspiratory do nosa są niepraktyczne, my mamy taki podłączany do odkurzacza _nie ma co przesadzać z ilością ubranek dla noworodka i niemowlaka do ok 3 miesiąca. Potem przyda się więcej body i śliniaków _do smarowania tyłka przy zmianie pieluchy najlepszy alantan ten w niebieskiej tubce : zero odparzeń :) _kocham leżaczek bujaczek, przydatny od około 3 miesiąca, no i koc na podłodze żeby córka mogła oglądać jak coś robię w domu i nie musiałam nosić godzinami

Gość gość
W ktory tygodniu ciazy zaczelyscie kupowac wyprawke? Ja jestem w 20 i zastanawiam sie czy nie za wczesnie.

Gość gość
To zależy od ciebie. Pierwsza wyprawkę kupowałam wcześnie. Miałam wtedy frajdę że będę mieć dziecko i ogólnie stwierdziłam że w 8/9 miesiącu opuchnięta z wielkim brzuchem nie będę latać po sklepach. Teraz kupuje druga wyprawkę bo tam większość rzeczy sprzedałam bądź rozdałam, minęło 9lat od pierwszego porodu. Z racji braku kasy bo starszy w tym roku szedł do komunii to z wyprawka czekaliśmy do ostatniej chwili. Ewentualnie zawsze możesz na spokojnie przeglądać jakieś rzeczy w internecie lub sklepach i porównywać ceny-masz jeszcze trochę czasu :-)

Gość gość
Ja właśnie po 20 tygodniu ciąży zaczęłam kompletować wyprawkę. Teraz jestem w 28 tygodniu ciąży i praktycznie zostały do zakupu ostatnie drobiazgi. Teraz pozostaje poprać tekstylia i ubranka i urządzić pokoik, bo wszystko leży byle jak. Nie uważam, żebym za wcześnie przystąpiła do kompletowania wyprawki. Ostatnio chodzę częściej do lekarza, mam skierowania na sporą ilość badań no i obostrzenia i zalecenia lekarskie też mnie ograniczają.

Gość Martynaxx
Wiele młodych mam zadaje sobie podobne pytanie lub w momencie kiedy jest już po zakupach zastanawia się czy może o czymś nie zapomniała. Cenną poradą ode nie jako matki trójki dzieci jest zrobienie sobie po prostu listy produktów/rzeczy które będą nam potrzebne w czasie porodu bądź też niedługo po nim. Szukając też informacji na ten temat trafiłam na ciekawy artykuł http://polonia.jgora.pl/zakupy-przed-narodzinami-dziecka-o-czym-nie-mozna-zapomniec/ który szczerze powiedziawszy rozwiał moje wszystkie dotychczasowe wątpliwości czy aby na pewno mam wszystko co jest mi potrzebne ;)