Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

klara fujara co jara

CO MYŚLICIE O NOWEJ LIŚCIE LEKTUR OBOWIĄZKOWYCH???

Polecane posty

Podobno nie ma na niej być twórczości: Josepha Conrada, Goethego, Dostojewskiego, \"Ferdydurke\" Gombrowicza, \"Szewców\" Witkacego, \"Innego świata\" Grudzińskiego (i innych, których nie zapamiętałam, bo usłyszałam o tym w radio tylko raz) Ma być zato twórczość niejakiego Dobroczyńskiego/Doroczyńskiego -działacza katolickiego i Jana Pawła II. A ja myślałam, że nie jesteśmy państwem wyznaniowym?

akurat wywalenia Ferdydurke cz Szewców uczniowie raczej żałować nie będą :) Poza tym zawsze uważałam że to raczej lektury dla miłośników literatury a nie przeciętnych uczniów. Ja np. zawsze żałowałam że wśród lektur obowiązkowych nie było Szwejka i co? Każdy ma swoją listę życzeń i zażaleń :D

--> muehehe Zostań ministrem edukacji... jak widać każdy może. :>

Gość Aniula17
Ah ten Giertych....

O żesz ku..... :) Najbardziej podoba mi się sformułowanie dziennikarza matoła ------\"Od przyszłego roku szkolnego gimnazjaliści będą musieli obowiązkowo przebrnąć przez opasłe tomy \"Krzyżaków\" i \"Potopu\" Henryka Sienkiewicza. \"---------nosz ku..... normalnie toż to ponadludzki wysiłek bo słowo czytane męczy zwoje.

{ bo słowo czytane męczy zwoje. } Niektórzy ich nie mają. ;) Może im zalecić, nie zmęczą się.

To niech dorzucą Szwejka do listy. Nie sądzę, aby przebijanie się 5% (teoretycznie) uczniów niekatolików przez encykliki papieskie było lepszym rozwiązaniem. Nie wiem co ministerstwo chce osiągnąć taką listą lektur? Od czego są 3h religii w szkołach?

\'idem\' na ministra :D na pewno nie będziecie narzekać, zwłaszcza, że chyba nieco ładniejsza jestem :D:D:D:D każdy z nas ma ukochane książki i chciałby żeby właśnie je przerabiać w szkole (tzn mnie \"przerabianie\" nie grozi - już po studiach dawno, pozostało delektowanie się :) )

Mnie się tam powieści Sienkiewicza podobały. I przeczytałem je nie dla tego że były lektura a dla tego że mi je babcia podsunęła. Nie bardzo pamiętam co tam w szkole miałem obowiązkowe... \"Nasza szkapę\" Pamiętam.. no i jeszcze parę.

Jak on mogl usunac z tej listy \"Ferdydurke\"... przeciez to swietna ksiazka, przeczytalam ja jeszcze jak bylam w liceum w jedna noc...

Co to beda za lektury bez ferdydurke? mi sie fajnie czyta Gombrowicza:O Nie rozumiem dlaczego rowniez wyrzucac inny swiat który dotyka tak waznych problemów okupacji? a co z dziecmi innego wyznania? beda gorzej oceniane przy omawianiu ksiażek JPII ?

Beznadziejna jakaś ta nowa lista. Przecież przy okazji omawiania Conrada poruszało się zagadnienie powieści szkatułkowej. \"Szewcy\"- trudna, bo to awangarda. Dostojewski- świetne powieści z dylematami moralnymi. Jak można pozbawić młodego człowieka wglądu w przekrój literatury współczesnej i tylu gatunków literackich. Przecież to już klasyka! Jest do niej tyle odwołań w kulturze obecnej i nawet masowej. Choćby ostatnio Woody Allen i jego świetny \"Matchpoint\" (Wszystko gra). A mój ulubiony- \"Czas Apokalipsy\"- kto teraz wie, że jego pierwowzór to \"Jądro ciemności\" Conrada?

Gość Chmik Wpadł Do Piwa
Bo Giertych nie rozumie że SŁOWACKI WIELKIM POETĄ BYŁ!!!!!

No właśnie, Chmik, idąc tym tropem powinniśmy zrezygnować z całych epok literackich. Wywalmy ten pogański Antyk (nie licząc biblii), bluźnierczy Romantyzm i rozrywkowy Modernizm! Do klasztoru, Ofelio, do klasztoru!!! ;)

Gość canberra
zostawić na liście tylko biblie i książeczkę do nabożeństwa :D

Właśnie, polska młodzież nie chce poezji Rimbaud\'a i Verlain\'a- bandy pedałów! Spalmy wszystkie książki Micińskiego- tego satanisty! Niech się Wszechpolka wypowie!

-\"Od przyszłego roku szkolnego gimnazjaliści będą musieli obowiązkowo przebrnąć przez opasłe tomy \"Krzyżaków\" i \"Potopu\" Henryka Sienkiewicza. \" ja skonczylam gimnazjum 3 lata temu, i musiałam czytac Potop, zn powinnam . (ale nie czytałam :] ) wiec zadnej nowosci nie wrpwadził co do tej lektury.

Poza tym z tego, co się orientuję, to lekturą obowiązkową w liceum była jeszcze za moich czasów... Biblia. Zwłaszcza Nowy testament oraz wybrane części starego. Może starczy tej katorgi?:O Ale po co czytac Gombrowicza- jednego z nielicznych polskich autorów, którego książki są tłumaczone w prawie całej Europie, w Azji czy Ameryce. W przeciwieństwie np. do grafomoańskich utworów Mickiewicza:P :classic_cool:

Gość Hmmmmmmmmmm-hmmm
Krzyżaków" i "Potop" mialam obowiazkowych (klasa humanistyczna) i przezylam :-) Nigdy nie udalo mi sie przeczytac "Pana Tadeusza" mimo,ze tez obowiazek. Prawda jest taka,ze nikt nie lubi czytac czef\gos co jest narzucone z gory...

niektore lektury sa za ciezkie na wiek i dojrzalosc uczniow. Zreszta kazdy czlowiek ma przeciez swoje preferencje i zamilowania. Przy okazji polecam ksiazke \"Bogumil Wislanin\" - ksiazka, ktora w swietny sposob przedstawia POLSKA MITOLOGIE!!!!! Wbite do glowy mamy greckie i rzymskie mity, a swoich nie znamy WSTYD!!! Moze to powinien minister zaproponowac, zamiast calej trylogii, ktora i tak zostanie przeczytana ze sciag i opracowac :P

Tak, tylko że jedyny kontakt z książkami dla 90% społeczeństwa odbywa się w szkole:) Bo potem już rzadko kto czyta. WIęc lepiej się nauczyć za młodu za dużo, niż potem całe życie być niedouczonym. I to dotyczy nie tylko lektur ale wszystkiego.