Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

jacaranda

Przepis na placek turecki

Polecane posty

Hej! W Krakowie w cukierniach sprzedaą coś takiego, co się nazywa \"placek turecki\". Jest to krążek o średnicy ok. 10 cm, płaski, dość twardy i bardzo słodki. Napewno jest w tym dużo bakalii i (chyba) miodu, a od spodu ma warstwę czekolady. Czy ktoś z Was nei ma może przepisu na to ciastko? Szukam po internecie i nie mogę nigdzie znaleźć, może to występuje pod inną nazwą?

Gość czyżby baklava
tyle ża baklava jest z ciasta francuskiego z dużą ilości miodu i bakalii ale o czekoladzie nie słyszałam poszukaj w googlach

szukałam. Nie znalazłam :( Ale to nie jst z ciasta francuskiego, na bank. To jest takie jakby bardziej kruche... ale to nie jest kruhe ciasto. To jakby na bazie orzechowej było. Chyba mąki jest w tym mało. No szukam i szukam i nie mogę znaleźć. A to takie pyszne i chciałam sobie sama w domu upiec.

To nie jest taki przekładaniec jak ta baklava, nie ma nadzienia. To taki jednolity placuszek. Coś jak sezamki tylko większe i o innym składzie. No i trochę bardziej miękkie.

Gość Tiaaasia
Ciasto na baklavę wcale nie ma nic wspólnego z ciastem francuskim ;) Wiem bo robię co roku na Bayram. Nie zawiera w ogóle miodu ani bakalii tylko wszelkie orzechy, najczęściej są to laskowe i pistacje ;) A co do tego ciastka może to coś z hałwą ma wspólnego?