Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość a śliweczka spaśc nie chiała

porada prawna - ochrona danych

Polecane posty

Czy jest tu jakiś prawnik, który może mi doradzić? Co zrobić, jesli spóldzielnie mieszkaniowa rozpowszechniła dane osobowe wszystkich mieszkańców osiedla? 3 dni temu otrzymałam pisamo, w ktorym spóldzielnie poinformowala o wykupie udziałów w gruncie na własność. Do niniejszego pisma dołączyła listę prawie 400 lokatorów ujawniając mnóstwo szczegółowych danych osobowych. Teraz wszyscy mieszkańcy mają pełen pakiet informacji o sobie nawzajem, a w dodatku mogą je odprzedać osobom trzecim. Oto jakie dane tam widnieją: 1. Imiona i nazwiska osób, ktorym przysługuje prawo do lokalu 2. dokładny adres 3. status lokalu (własnościowe/lokatorskie) 4. członkowstwo w spółdzielni (tak/nie) 5. Powierzchnia mieszkania 6. Pow. piwnicy 7. pow. łączna 8. udział w nieruchomości wspólnej i w gruncie 9. zadłużenie z tytułu: a)termomodernizacji b) Kredytu c) wkładu mieszk. i budowl. 10. koszty wylupu gruntu przypadające na członka Jestem zbulwersowana faktem, że spóldzielnia ujawnila wszystkim takie informacje o innych. Wielu ludzi nie wpisało nawet swojego nazwiska na domofonie, korzystając z prawa do ochrony swoich danych, a teraz wszystkie informacje o nich mogę uzyskać z przysłanej do mnie ze spółdzieni tabeli. TO OBURZAJĄCE! :evil: Czy jako mieszkańcy mamy prawo pozwać spółdzielnię do sądu? Czy mamy to zrobić każdy z osobna, czy lepiej razem? Czy mamy szansę na jakieś odszkodowanie? Jeśli tak, to w jakiej wysokości??? Proszę o pomoc.

pomijam ujawnienie danych ,w sumie mnie ten problem nie interesuje, ale sam pomysl z wykupem grunto to totalna glupota

to fakt - musimy bez sensu płacic kasę, a nic realnie nie dostaniemy (nie wydzielę sobie poł metra kwadratowego trawnika i nie powiem, że "moje"). Czy ktoś umie odpowiedzieć na mój problem z ujawnieniem danych???

up

bardzo dziękuję!