Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość a jja zapytam

infekcja w ciąży

Polecane posty

Gość a jja zapytam

Kobietki, co mam robić? Od kilku dni mam jakąś infekcję dróg rodnych, poszłam dziś do lekarza, ale akurat na urlopie jest. Była położna więc pytam, co może mi poradzić na infekcję. Ona na to, że co mi jest dokładnie, jaka infekcja, więc powiedziałam trochę ze złością, że przecież nie jestem lekarzem i nie badałam się, więc nie wiem, ale pewnie stan zapalny, bo już kiedyś tak miałąm. To się zapytała: czego? (stan zapalny). Już w ogóle się zezłościłam, bo chyba oczywiste, że do położnej nie przyszłam ze stanem zapalnym innej części ciała... I stwierdziła, że lekarza nie ma dziś, mam przyjść we wtorek, ale i tak mi nic nie da bo ciąża dopiero 13. tydzień i może zagrozić życiu płodu... Jakby ten stan zapalny nieleczony nie mógł zagrozić... Cz Wam kobitki zdarzyło się coś takiego we wczesnej ciąży? Co Wam wtedy lekarz polecił? Chciaż jakieś gałki z propolisem czy coś... Bo przecież do wtorku to ja nie wytrzymam:O

Gość dobre to to to
weż sobie kup gałki,bez recepty są a rownie skuteczne,koniecznie zaaplikuj juz dzis

Gość warstat
Nie złosć sie , mogłaś tak smo przyjść do lekarza ze stanym zapalnym zeba, żeby sie spytac , czy mozesz leczyc/wyrwać/znieczulać. Ludzie różne mają pomysły, nie dziwię sie , że sie spytała

Gość timbim
Popytaj w aptece, tam dobrze doradzą, oczywiście nie zapomnij im powiedzieć o ciąży, no i jak już kupisz jakiś lek, jeszcze raz dobrze przeczytaj ulotkę czy w ciąży można używać danego preparatu.

Idź do apteki po Tantum Rosa. Pomoże przetrwać te parę dni. Tantum Rosa możesz DELIKATNIE zrobić irygację i podmywać się .

Gość a jja zapytam
ale nie wydaje mi się, żeby były jakieś wątpliwości skoro weszłam i powiedziałam: Nie ma pana doktora? Szkoda, bo złapałam chyba jakąś infekcję, ale może pani mi pomoże, poleci jakieś globulki bo jestem w ciąży i nie wiem co robić... w jednej aptece farmaceutka kazała iść do lekarza, bo ona nie jest fachowcem, a nie pytałam wtedy o te gałki z propolisem, bo zapomniałam. Przecież musi być coś nawet na stany zapalne w pierwszym trymestrze... A czy masz może EUGLENA ulotkę od tamtum rosa, czy irygacje nie zaszkodzą ciąży, bo ogólnie to wiem, że ten środek jest dobry, choć nie każdy lekarz jest "za" irygacją

Gość LEPIEJ IDż prywatnie do
jakiegoś bo to może się skończyć zakażeniem wewnątrzmacicznym ... a to wczesna ciąża ...

Absolutnie w ciąży nie rób irygacji!!! I nie Tantum Rose, miałam na początku ciąży podobny problem, ginekolog polecił mi korę dębu do podmywania (i siedzenie w chłodnym wywarze w misce ale moj tyłek nie mieści sie do miski, którą mam w domu :P) i Lactovaginal na noc. Będzie dobrze a we wtorek do ginekologa. Pozdrawiam

Gość dobre to to to
gałki kup,są bezpieczne,aplikuj i o nic sie nie martw

do autorki: ja tes mialam infekcje... a dokladnie drog moczowych... dostalam przez to przedwczesnych skurczy i malo brakowalao a urodzilabym w 33 tygodniu.... moj lekarz przepisal mi takie czopki dopochwiwe... niestety nie pamietam jak sie nazywaly wiem ze nazwa zaczynala sie na litere C...... 2% - to jest jeden czopek i masc.... w aptece napewno beda wiedziec -ale i tak radze udac sie do lekarza zeby sie upewnic...

clotrimazolum....pewno. Bez recepty jest Vagical-z nagietkiem A lekarze najczesciej daja Nystatyne.To antybiotyk.Ale ciezarne moga go stosowac bezpieznie.

mi ginek zapisal clotrimazolum w kremie, smarowanie zewnetrze pomoglo juz na 2 dzien. sa jeszcze czopki dopochwowe jakeis na G ale za diabla nie moge sobie ich nazwy przypomniec, ja bym sprobowala z tym clotrimazolum, powinno podzialac aha i z tego co wiem zadncyh irygacji nie wolno w ciazy, o korze debu i nasiadowkach tez slyszalam ze sa dobre ale sama nie praktykowalam

moze Gynalgin?? wszystko ok.Tylko wszeslkie antybiotyki w globulkachb sa na recepte. moze w drodze wyjatku jak to uporczywie swedzace dostac sie do innego lekarza po porade.No przecierz jak Twojego nie ma to musi Cie ktos przejac gdby sie cos dzialo.

olinek zgadza sie o to mi chodzilo :) ja mysle ze skoro twojego lekarza nie ma to kazdy inny z przychodni powinien ci to przepisac. do wtorku jeszcze sporo czasu a ze to trwa od kilku dni to juz w ogole czas dzialac.

Gość a jja zapytam
tyle że clotrimazolum i gynalgin mam, clotrimazolum można ewentualnie po konsultacji z lekarzem zastosować, ale nie w I trymestrze, a na ulotce gynalginu jest napisane, że ciąża jest porzeciwskazaniem... wydaje mi się, że kupię te gałki propolisowe i tantum rosa (do podmywania), bo właśnie skończyłam przeglądać, co w necie na ten temat. Szkoda, że w mojej przychodni tylko jeden ginekolog przyjmuje:O i akurat dziś wziął urlop, pewnie związany ze strajkiem...

Mnie gin zezwoli na irygację (nie był dostępny w przychodni, gadałam przez telefon), ale bardzo delikatną, bez wprowadzania irygatora głęboko do pochwy. Nie chodzi o to żeby się teraz leczyć, co złagodzić objawy, od leczenia jest lekarz. Jeżeli boisz się irygacji to zrób z Tantum Rosa nasiadówkę, jak ktoś już tutaj poradził.

Gość fiolka5
ja też w 11 tyg miałam stan zapalny i lekarz mi zalecił - tantum rosa- tylko takie leczenie. Irygacje właśnie i mi pomogło. Teraz jestem w 27 tyg. ciąży. Nic się nie bój normalne irygacje sobie rób.