Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ser Edamski

Rubik - kto to badziewie promuje i po co?!?!?

Polecane posty

Obawiam się, że nowatorstwo i łamanie schematów bywa często taką samą pozą i przymusem w niektórych środowiskach, jak ślepe podążanie za modą. Własna ocena i wybór samotnej drogi zawsze jest najtrudniejszy. Zwłaszcza, gdy trzeba go uzasadnić. Choć ja akurat nie uważam, by jakiekolwiek uzasadnienia w tej kwestii były konieczne :)

Gość grugru
martwi mnie to na tym topiku, że łatwiej przychodzi ludziom bronić czegoś takiego jak twórczość Rubika i równocześnie jeździć po rzeczach wartościowszych jako nazbyt ambitnych i skomplikowanych, niz odwrotnie. Według mnie to jest jakies masowe upupienie, no ale cóż za niedługo nam wyrośnie pokolenie, które nie będzie znało Gombrowicza, tylko politycznie poprawną opowiastę w stylu westernu z Johnem Waynem czyli Trylogię:(

Gość ojejejejej
ja tylko nie cierpię snobizmu pod żadną postacią. swoją drogą narobienie kupy do blaszanego pudełka i ustawienie go w Zachęcie to dopiero złamanie schematu :o - i trudne w odbiorze. zauważ, że ani razu nie napisałam, że Rubik to sztuka... Natomiast z całą stanowczością (subiektywnie) uważam, że Penderecki to gniot. Uwaga poparta wielokrotnym odbiorem (próbą odbioru :o )

Gość grugru
ja ci nie odbieram prawa do własnego zdania, nie każdemu się musi Penderecki podobać. Co sztuki nowoczesnej( zwłaszcza tej wizualnej) to ja też mam często wątpliwości.

Gość grugru
może trochę tak to wygląda jakbym sama była snobem, ale uwierz mi nie jestem, tylko denerwuje mnie otaczająca apatia umysłowa i owczy ciąg do modnych rzeczy.

Gość ojejejejej
cieszę się :) choć do mnie o wiele bardziej przemawia współczesne malarstwo niż współczesna muzyka (tzw poważna lub klasyczna). poza tym życzę Wam miłego deszczowego dnia...wracam do roboty i dziękuję za dyskusję

Gość grugru
pozdrówko:)

hmmm... z reguły broni się tego, co jest celem ataku :) Z człowiekiem, który stwierdziłby, że twórczość Rubika jest warta więcej, niż \"Niedokończona\" Schuberta, nie zamieniłabym nawet jednego zdania, bo nie warto. Pendereckiego natomiast nie lubię i jego \"trudność\" nie ma tu nic do rzeczy - moim zdaniem nie dorasta do pięt np. Skriabinowi, którego utwory raczej trudno zaliczyć do łatwych, lekkich i przyjemnych. Rzecz gustu. Ja nie jestem zmuszona do dokonania wyboru między Rubikiem a muzyką, którą uważam za wartościową, ponieważ tej nigdy nie usłyszę w cetrum handlowym czy jako zapychacza eteru popularnej stacji radiowej. Od czego własna płytoteka i MP3? :) Co się tyczy losów przyszłego pokolenia, ubolewanbie nad nim świadczy wyłacznie o starzeniu. Nie było bardziej popularnego tematu wśród ludzi po 30-tce od czasów Starożytnej Grecji. Zapewne temat jest dużo starszy i wieczny jak trawa, nie zachowała się jedynie dostatecznie bogata dokumentacja źródłowa ;)

Gość Ser Edamski
Wspaniała dyskusja!!! wszystkie uwagi i opinie słuszne, to może zaśpiewajmy: ......połóż mi na ramieniu, w kredensie szalik i niech mówią że to miłość jest......... Tekściarz jest absolutnie nie dopodrobienia, w swojej płytotece znalazłem piosenkę z tekstem chyba tego autora (nazwisko się zgadza), fragment:...baw sie lalkami, chłop to dynamit....

Gość xxxxcccccccc
niech mówią, że to nie jest szmira... sratatata statata

Gość muzak
Oratorium o Lustracji - na zamówienie IPN to bybyło coś!!!!!!!! na trzy orkiestry i osiem chórów plus soliści w liczbie słusznej do tego cytaty z Hegla czytane przez Dode

Jak coś się robi popularne to już nie można lubić.Narod snobow.Większość uważa się za znawcę filmu,muzyki,literatury. Kocham Fooydow,ale czy potańczę przy nich na weselu?Nie,potańczę przy disco polo,bo melodyjne.Czy będę słuchać dołujących,psychodelicznych tekstow ciągle?Nie,,czasem puszczę sobie coś lekki8ego.Tak jak nie muszę oglądać kultowego filmu tylko lekką komedyjkę albo harlekina zamiast Odysei Homera. Zrozummy wreszcie,że każdy ma prawo lubić co chce,bo o gustach się nie dyskutuje.

Gość yago
a kto widzial TU ES PETRUS-prosze o opinie...

Gość muzak
chodzi oto że ktoś mi wciska to na siłę, najpierw usłyszałem że to wspaniała sztuka jest a dopiero potem to usłyszałem, nudne to jest i w kółko to samo , no i ten chłam zinstrumentowany do bólu, to jak by sie brudny i spocony facet ubrał w białą koszulę krawat i garnitur

Gość muzayka to rozrywka
nie dyskutujcie tu o Pendereckim.... bo wiekszośc ludzi muzy słucha między odwiezieniem dzieciaka do szkoły a dojazdem do pracy... klasycy to jedno.... a to czego słucham zaspana w samochodzie to drugie.... 'Psalm dla ciebie' Rubika, był na prawdę ok..... ale to co się dziło później.... tandeta i przesada, tak jak ktoś juz napisał, wszystko na jedno kopyto i do zarzygania w dodtku tego wszystkiego w radiu i TV.... ilez mozna do jasnej ciasnej.... a najdurniejsza ze wszystkich była piosenka na świeta 'biały, biały śnieg'....

Gość yago
Kuraiko-a czego sluchasz chetnie?

a wiecie co....mi sie strasznie podobali nowi soliści tj Zosia Nowakowska ( śpiewała główne role w teatrze Buffo) i Michał Gasz (wygrał finał szansy na sukces)

Gość kasieńkaziutka
hehe^^kazdy ma swoje zdanie i własne poglady na temat Piotra Rubika ale ja sie wstawie w jego obronie..uwazam ze jego piosenki sa swietne..posłuchajcie sobie kilka razy Psalm z tańcowaniem..az porywa zeby sobie potańcowac :D albo Zdumienie..piekne, wzruszajace, moze waszym zdaniem lepsza jest muzyka typu Rock, techno, metal xD oczywiscie tej muzyki i ja slucham..nie jestem zadnym gburem mam 15 latek xD hehe^^ ale uwazam ze bez muzyki Piotra rubika nic by w ludziach nie drgało..tak samo Fryderyk Szopen był ceniony i jego twórczosc teraz Piotr Rubik huhehehe:D nom moze przesadziłam ale..jestem za tym aby dalej komponował xD moze wam to sie nie podobac..ale..ja wyrazam jedynie swoje zdanie..bYe wam;***

Gość kacmanka
Rubik faktycznie skomponował kilka ładnych piosenek, pal licho, jak wzniośle je nazywa-psalm, oratorium itp ale w pogoni za popularnością i kasa rozmienia talent na drobne, komponując lekki chłam. Ratujate te wypociny orkiestra soliści i fantastyczny CHÓR, bez tego byłyby to prawdziwe gnioty. Wyobraźcie sobie Wiśniewskiego śpiewającego "Jak kocha się w Krakowie", czy jakoś tak.No przecież to byłaby totalna chała.