Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość milka30

Kiedy pierwsza wizyta

Polecane posty

Gość milka30

Jestem w ciazy ,tylko nie wiem w ktorym tyg :( Jak liczy sie ciaze-od owulacji,czy od ostatniej miesiaczki.Okres spoznia mi sie tydz,zrobilam test,wyszedl pozytywny i nie wiem czy jestem w 3 tc czy w 5 tc.Slyszalam zeby nie isc do lekarza za wczesnie,bo badanie dopochwowe moze zaszkodzic wczesnej ciazy i napewno nie jest wskazane badanie w 3 tyg.I teraz mam problem-isc czy nie isc do ginekologa,bo jezeli to 3 tydz to za wczesnie a jezeli juz 5 to moglabym isc.Kto mi odpowie?

Gość NoToSiup
Idź kochana do gina, idź. Folik trzeba sobie wykupić.

ja poszlam jakos tydzien po spodziewanym okresie wiedzialm ze jestem w ciązy i ani badanie ani usg dopochwowe mi nie zaszkodziło

Gość milka30
A ktory to u mnie miesiac ciazy?

Jak mi wyszedł pozytywny test to zadzwoniłam do swojego gina z pytaniem kiedy mam przyjść na wizytę więc dowiedziałam się że w terminie spodziewanego drugiego okresu. Tak też zrobiłam :)

Gość milka30
Agawa1977 czyli poszlas do lekarza w tym tyg ciazy w ktorym ja teraz jestem,bo ja tez nie mam tydz miesiaczki.I co Tobie powiedzial,ktory to byl tydz-3 czy 5?

Gość milka30
margolcia1 Czyli ja powinnam isc nie teraz,tylko za 3 tyg,tak?

Gość milka30
margolcia1 dzziekuje:) teraz juz wiem ze to 5 tc :)

Nie wiem kiedy powinnaś ja piszę jak mi radził gin, powiedział że wcześniej nie ma sensu więc nie szłam wcześniej. A tak poza tym to wielkie gratulacje :)

Gość milka30
margolcia1 Dziekuje bardzo:) Ciesze sie z tej ciazy ale chyba za duzo naczytalam sie o poronieniach,bo teraz caly czas mysle o tym.jak ide do toalety to patrze zawsze na papier ,czy nic tam nie ma :( zebym tylko nie wpadla w jakas paranoje:(

Lekarze tydzień ciąży liczą od pierwszego dnia ostatniej miesiączki, bo tak naprawdę to drudno dokładnie określić kiedy była owulacja i kiedy doszło do zapłodnienia. Jeżeli okres spóżnia Cisię tydzień to znaczy, że jesteś w 5 tygodniu ciąży. Ciaża wbrew pozorom jest bardzo dobrze chroniona i badanie ginekologiczne nie może zaszkodzić. Na pewno bierz kwas foliowy, a do lekarza możesz iść za tydzień-dwa.

milka30 to normalne że się obawiasz, ale głowa do góry i myśl pozytywnie. Będzie dobrze :)

Gość milka30
xaxa sama mam sobie kupic ten kwas foliowy czy poczekac az pojde do lekarza?

patrzę że xaxa nie odpowiada więc podpowiem :) Sama kup sobie kwas foliowy, bo ważne jest przyjmowanie na początku ciąży

możesz sama sobie kupić. \" Kwas foliowy w profilaktycznej dawce 0,4 mg - podawany kobietom przed poczęciem i w I trymestrze ciąży, zapobiega powstawaniu wad wrodzonych cewy nerwowej u ich potomstwa. Folik, czyli kwas foliowy w profilaktycznej dawce 0,4 mg jest witaminą z grupy B, ważną i niezbędną każdej młodej kobiecie przed poczęciem i we wczesnym okresie ciąży Kwas foliowy należy w szczególności przyjmować przynajmniej 4 tygodnie przed planowaną ciążą aż do jej 12 tygodnia.\"