Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agulinac

L4 w ciąży

Polecane posty

Gość agulinac

Hej! Dziewczyny, mam pytanie odnośnie zwolnienia L4, jeśli miałyście podobne sytuacje to piszcie proszę. Jestem od 7 tyg ciąży na zwolnieniu L4. Słyszałam że jeżeli zwolnienie trwa długo w moim przypadku np do rozwiązania to, że zostanie mi "jakaś ilość dni" odliczona od urlopu macierzyńskiego? Napiszcie jeśli wiecie coś na ten temat. Pozdrawiam

Gość arabuss
a niby dlaczego. Po 182 dniach musisz miec przyznane tylko rehabilitacyjne . A co do l4 zalezy jakiego masz lekarza. Jesli przenosisz ciaze i on nie da Ci wtedy zwolnienie to Ci poleci z macierzynskiego a jak da to nic z macierzynskiego nie stracisz.

Gość agulinac
czyli na L4 moge być max 9miesięcy? dobrze to rozumiem?

Gość takmozesz

Gość agulinac
czyli jakiś bzdur mi naopowiadały koleżanki:(

nie na L-4 możesz być 182 dni, po tym czasie starasz się o świadczenie rehabilitacyjne z ZUSu zwykle dają na termin łuższy niż przewidywana data porodu. Pamiętaj tylko aby papiery w Zusie złożyć na jakiś meisiąc- póltora przed końcem okresu zasiłkowego, ewentualnie jeśli robi to kadrowa ją przypilnuj by to zrobiła.

Gość agulinac
aha, ja juz jestem chyba 105dni! a czy nie powinno przyjsc mi jakies zawiadomienie z zus- tak cos slyszalam?

Nie Zus nie będzie tego pilnował, im jest na rękę jeśli nie żłożysz papierów przestaną płacić i tyle, to Twój interes żeby tego pilnować.

Gość nie koniecznie
Nie musisz na miesiąc przed końcem 182 dni starac sie o rehabilitacyjny zasilek, ja o tym nie wiedzialam i zlożylam wniosek po 182 dniach i przyznali mi bez problemu tylko mialam przerwę w dostawie gotówki bo rehabilitacyjny dostalam razem z macierzyńskim już.

jasne pieniądze i tak wypłacą jeśli złoży wniosek z opóxnieniem ale też z opóxnieniem, może wynieść i kilka miesięcy to opóźnienie, zależy jak często w jej ZUSie komisja się zbiera....

Gość zatroskana
na drukach jest napisane, ze trzeba je zlozyc przynajmniej 6 tyg przed uplywem 182 dni. decyzja przychodzi w ciagu miesiaca. czasem trzeba wstawic sie w zusie na komisji lekarskiej czasem komisja odbywa sie zaocznie. Jesli jestes juz 105 dni to masz jeszcze troche czasu, zeby sie zorientowac. Skoro pieniazki sie naleza to trzeba tak zrobic, zeby przed porodem nie zostac na lodzie tylko dostac normalna wyplate, bo przeciez wtedy dosc sporo wydatkow - nie?? zasilek rehabilitacyjny jak masz przyznany to lekarz nie pisze juz drukow L4. Na tym zasilku przebywasz do dnia poprzedzajacego porod, od dnia porodu automayzcnie masz naliczany macierzynski. wiec na macierzynskim nic nie tracisz. :) Pozdrawiam!

Gość agulinac
dzieki wszystkim za odpowiedzi:) pozdrawiam