Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość neurosa

Dyspareunia - czy ktoś coś wie?

Polecane posty

Gość neurosa

Prawdopodobnie cierpię na dyspareunię, jest mi strasznie wstyd o tym mówić a nawet pisać. Czy jestem wyjątkiem na skalę światową czy ktoś z Was miał podobny problem? Jak się odblokować?

Gość doda-ajj
masz zdiagnozowaną dyspareunię czy tylko podejrzewasz??

Gość neurosa
Podejrzewam ale mam ku temu powody. Każda próba zbliżenia kończy się niepowodzeniem z powodu bólu i skurczu, błonę dziewiczą mam jak sito, więc na pewno nie ona stanowi problem. Wybieram się do ginekologa ale po prostu się wstydzę o tym mówić, to tak jakbym była jakaś ułomna.

Gość doda-ajj
nie ma się czego wstydzić.ale jeśli to dyspareunia to nie skończy sie na wizycie u lekarza,trzeba iść do psychologa na rozmowe,moze on cos odblokuje.czasem jest to jednak nie problem dyspareunii tylko poprostu nie masz silenj więzi z partnerem,psychika ludzka płata nam figle.

Gość neurosa
Mam silną - jesteśmy małżeństwem, znamy się od zawsze... Ale to niekoniecznie musi być psychika, może być np. endometrioza, niedrożność, zgięcie macicy, guz... cokolwiek byle nie do psychologa :(

Gość doda-ajj
dyspareunia ma podłoże psychiczne ale też faktycznie moze być związana z fizycznymi aspektami,musisz iść do lekarza on podpowie Ci jak załątwić sprawe i wyeliminyje inne czynniki(bądż zdiagnozuje) o jakich wspomniałas.boisz się psychologa??

Gość neurosa
Wolałabym żeby to było coś konkretnego, nie boję się psychologa, jako że już się leczyłam na anoreksję :) ale boję się że wszyscy pomyślą że jestem nienormalna (a zwłaszcza mąż - i że mnie zostawi) :(

Gość doda-ajj
a nie pomyślałaś ze może lęk przed tym,przed porzuceniem,przed nazwaniem problemu chorobą o podłożu psychicznym-zwłaszcza ze wiesz już jak trudno jest taka chorobę przezwycieżyć,moze lęk przed tym blokuje Cie.nie musisz przecież trąbic światu o tym.możesz też iśc do lekarza sama...spokojnie podejdz do tematu,idź do ginekologa powiedz o swoich problemach,powinien Cię zbadać wtedy powie czy pod względem fizycznym ma do Ciebie jakieś zastrzezenia,moze to faktycznie jakis problem fizyczny i nie będzie tak strasznie,swoją drogą-napisałaś ze jest wam razem cudownie-a teraz ze boisz się o posądzenie o nienormalność,nie chcę się wymadrzac i nie na forum ale w takim azie czegos sie boisz-jak każda kobieta-odrzucenia przez ukochanego meżczyze-w takim razie nie jesteś go pewna,cos Cię blokuje-moze to jest problem właśnie,waginalizm oraz dyspareunia mają podłoża psychiczne,cudowną maścią tego nie wymarzesz,musisz porozmawiać o Tym z analitykiem,wiesz poprostu jeśli lekarz ginekolog postawi diagnozę to wtedy mozesz sie martwić dalej.bo rozumiem ze jesteś podejrzwwajacą...

Gość neurosa
Ten problem już trochę trwa i mąż nie dał mi w żaden sposób odczuć, że coś jest nie tak ale boję się że jego cierpliwość się skończy. No bo to w końcu moja i tylko moja wina. Z nim jest wszystko ok, tylko ja jestem jakaś upośledzona.

Gość doda-ajj
nie mów tak o sobie-to jasne że problem trwa i maż napewno to zauważył,ale musisz iść do ginekologa ,i nie mów ze to TWOJA wina-nie wymyślasz sobie choroby,choroba to nie jest niczyja wina,to problem który trzeba rozwiazac.pierwszy krok-idz do ginekologa.nie wstydz sie mówić.nie ma czego.drugi krok-uwierz-swoim milczeniem mozesz spowodować jeszcze większe zniszczenia niz dotychczasowy problem.bo gdy maż nie bedzie wiedział co się dzieje zacznie cie podejrzewac o nie wiadomo co i moze byc dopiero problem.idz do lekarza.

Gość wlasnie tak
cierpie na zdianozowana dyspareunie, mam 23 lata i NIGDY nie uprawialam sexu bez bolu. Doszlo do prau stosunkow, ale zawsze byly bolesne. Moj dzisiejszy stan to apogeum, boje sie odtyku. Odchodza ode mnie ukochani a chgoroby zwalczyc nie moge, seksuolog jest bardzo drogim lekarzem a ja studentka i osoba pracujaca, lecz moje studia sa bardzo kosztowne..popadam w depresje, jest coraz gorzej, za wszystko winie siebie i jak widze seksowne dziewczyny na bilbordach czy jak dochodzi do zblizenia w filmach, to lzy mi naplywaja do oczu. Jestem uposledzona, nie potrafie sie cieszyc, nie wiem co robic

Gość gość
To trudny temat, na który najlepiej porozmawiać z lekarzem, np seksuologiem , polecam dr Dulko z kliniki Psychomedic tel 22 299 11 22

Gość gość
Tutaj http://promisso.pl/co-to-jest-dyspareunia jest bardzo dobry artykuł na temat dyspareunii, poczytajcie sobie. Dużo takich konkretnych informacji można się dowiedzieć, nie zmienia to jednak faktu, że wizyta u lekarza jest niezbędna.

Gość gość
wiem, ze są specjalne rozszerzacze pochwy, które mogą w tym pomóc...Może wypróbujesz?

Gość gość
gdzie mogę kupić coś takiego i ile mniej więcej kosztuje?

Gość gość
Podbijam ..czy ktoś zna coś sprawdzonego na tą straszną dolegliwość :(?