Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszła wyższa

obrona pracy dyplomowej

Polecane posty

Gość przyszła wyższa

cześć, zawracam się z prośbą do dziewczyn które mają już za sobą obronę pracy dyplomowej :). Pierwsze pytanie dotyczy przebiegu obrony, ile trwa o co się pytają i ogólnie jak to wygląda. Drugie dotyczy ubioru, garnitur? garsonka? jaki makijaż i czy w ogóle go robić. mam krótkie paznokcie, jak na złość 4 połamały się tak, że widać nad nimi opuszek. Zrobić na ten dzień krótkie sztuczne?.Czy zostawić jak jest?

Gość telewizornia
U mnie obrona trwała jakies 30 minut, choć nie wiem, bo jak już zaczęłam, to po prostu poszło. 10 minut mojego gadania, 10 minut ich pytań i komentarzy, potem jeszcze 10 mojego odpowiadania na pytania no ale to obrona projektu była, nie wiem, jak to jest na innych kierunkach i innych obronach ubranie eleganckie, garsonka jest ok, makijaż lekki , delikatny, pazuyt grunt zeby nie oberwane, tylko ładnie obciete - nie musisz zadnych tipsów zakładac

Gość przyszła wyższa
boję się strasznie, choć później się na pewno okaże, że nie było czego. Aha i jeszcze pytanie co do ilości osób w komisji. Musi być promotor, recenzent i dziekan. A jeśli dziekan jest recenzentem?. Czy wtedy dodają do komisji kogoś trzeciego?

Gość przyszła wyższa
może ktoś jeszcze się wypowie? kolejne pytanie. Co z kwiatami? Daje się je jeszcze? I co zrobić jak promotor jest mężczyzną? Kwiatki to raczej odpadają

Gość nie przesadzaj
dlaczego kwiatki odpadaja??

Gość tiruriru
Ja mam obronę za 2 tygodnie.Ubieram się w czarną sukienkę i jasny żakiet.Lekki makijaż.A co do kwiatów, to kupujemy całą grupą po bukiecie dla promotora, dla obu recenzentów i przewodniczącego komisji. Od grupy mamy też prezent dla naszego promotora.Powodzenia.

Gość Kamelia...
Moja obrona (w zeszłym roku) to 30min. bardzo miło wspominam-ubrałam garsonkę i zrobiłam delikatny makijaż- Na obronie 4osoby w tym dziekan i promotor. Najpierw była moja prezentacja-potem pytali o moją pracę badania itp. A na końcu każdy zadał pytanie ze swojego przedmiotu i tego się najbardziej obawiałam,ale 5,0 :) POWODZENIA :)

Gość telewizornia
co do prezentu, to myśmy sie złozyli - ta szóstka, co sie broniła u tego samego promotora - i kupiliśmy mu jakaś tam ksiażke , album czy coś takiego

u mnie oborna pracy trwała też jakieś 30 minut...byłam ubrana w sukienkę czarną, chociaż większość dziewczyna była ubrana u nas w garsonki właśnie. Włosy ładnie ułozone-miałam lekki makijaż tylko oczy pociągnięte tuszem, bo się bronilam w zeszłym roku na początku lipca, kiedy były maksymalne upały więc bałam się, że spłynie mi to wszystko ze stresu:)generalnie było ok teraz to już jest wyblakłe wspomnienie i zastanawiam się jak się mogłam tego bać;P

Gość OBRONA...
Opisze jak było u mnie. Stoisz pod drzwiami, wychodzi Pani sekretarka czy ktoś taki, zaprasza cię do środka. Wchodzisz, mówisz dzień dobry. Mówią, zebyś usiadła, siadasz. Przedodniczący wygłasz pogadanke, ze zebraliśmy sie na obronie takiej i takiej, obrona bedzie sie skladać z takiej a takiej części itd. Potem prosze Cie, zebyś zaprezentowala swoją prace, robisz prezentację, dziękujesz, siadasz. Zaczynają sie pytania. Pierwsza runda - pytania z pracy, najpierw promotor, potem recenzent, potem przewodniczący. Odpowiadasz. Potem runda z pytaniami z zakresu studiów. Ja nie miałam podanej żadnej listy, tzreba było więc się trochę przygotowac, najlepiej z zakresu przedmiotów, które wykladają członkowie komisji. Odpowiadasz. Dziękują ci, wychodzisz, czekasz z 5 minut, wychodzi sekretarka, zaprasz cię, ogłaszją wyniki obrony, potem ci gratuluja, ja wreczałam kwiatki i dowidzenia. Ubrać się trzeba elegancko, ale nie musi być jakos super ekstra. Paznokcie możesz zostawić takie jakie sa, nikt na to nie bedzie patrzył. Jesli chodzi o makijaz to ja miałam, jak zawsze zresztą, normalny, nie jakiś przesadny typu niebieskie powieki i poliki jak z Syberii ;)

Gość przyszła wyższa
chyba się popłaczę, pytania z zakresu studiów a ja mam w komisji historyka ;(