Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

asix90

napięcie mięśni szyi

Polecane posty

od 3 dni czuję w tylnej górnej części szyi lekko po bokach straszne napięcie, wydaje mi się że to napięcie mięśni szyi. co jakiś czas staram się rozmasować napięte miejsce, lecz przynosi mi to tylko niewielką ulgę, a po chwili napięcie wraca. dodam, że ostatnio dużo czasu spędzaam w pozycji siedzącej przed komputerem. Czy w takim wypadku powinnam zasięgnąć porady lekarza? Czy masażysta oferuje również masaż karku i szyi? Proszę o odpowiedzi i porady. Z góry gorąco dziękuję :*

ja osttanio też dużo czasu spędzam przed komputerem, objawy miałam podobne...więc całkiem możłiwe, że właśnie to jest przyczyną... proponuję co jakiś czas (w trakcie takiegom siedzenia) gimnastykowac szyjkkę i karczek przez rózne ruchy okrężne, delikatny automasaż(oczywiście w miare możliwości nie zaszkodzi)... Masazysta \"oferuje\" masaz karku i szyi , jak najbardziej... A może przyczyną być niedobór magnezu np?może uzupełnij potas? W razie gdyby nie pomogło zawsze możesz się zgłosić do lekarza:]

Gość aylie23
jeśli to faktycznie kwestia pracy tj. tego, że duzo czasu spędzasz przed komputerem jedynie profilaktyka może pomóc na dłuższą metę. Profilaktyka czyli przerwy na ćwiczenia, zajęcie odpowiedniej postawy w czasie pracy (nad tym trzeba się sporo namęczyć) i ewentualna wymiana fotela, masażysta może pomóc doraźnie, następny etap to już niestety powazne problemy z mięśniami i kręgosłupem, lepiej więc zapobiegać - im wcześniej tym lepiej _________________________ http://bolacestawy.info.pl

Dobry fotel to podstawa, w Agacie w Katowicach kupiłem ostatnio świetny ale za 900zł. Można w nim regulować absolutnie każdą płaszczyznę. Poza tym masaże jak najbardziej, ale musi to być masażysta kompetentny, po praktyce w szpitalu, a nie panienka po korespondencyjnym kursie ESKK :) Co 10 minut siedzenia przed komputerem polecam odchylenie głowy jak najbardziej się da do tyłu, aby wyprostować kręgi. Są też różne wałki ortopedyczne, ale drożyzna straszna.

a więc tak... :) oczywiście, dobry fotel to podstawa jak ktoś tu napisał :) musi mieć podłokietniki i wysokie oparcie na głowę (zagłówek) i oczywiście regulowana wysokośc... Druga istotnie ważna sprawa to ustawienie komputera... Powinien być on na wprost i na takiej wysokości, aby górna krawędz monitora była na wysokości twoich oczu.. Jeśli te dwa punkty bedą spełnione, napięcie nie powinno się pojawic nigdy więcej.. Po trzecie co godzinę, rób min. 5 min przerwy, tzn. wstań, poruszaj się, pokręć głową, stopami, rękoma... natomiast co mozesz zrobić, gdy juz ból się pojawi... ciepłe okłady (termofor, poduszka elektryczna itp.) bądź zimne okłady, jeśli będą na ciebie lepiej działały.. Masaż karku.. mozesz zrobić go sama lub poprosic kogoś o pomoc.. bądź uzywając masażera itp.. na noc proponuję spać bez poduszki, przynajmniej tą jedna noc, kiedy ból jest dosyc silny..a na codzień też uzywać raczej niewielkiej poduszki, bądź tzw, ergonomicznej..

Witam. Ja też miałam problem z karkiem polecam zainwestować w dobrze krzesło do komputera. Mi bardzo pomogło mięśnie nie są napięte kark nie boli. Kręgosłup też nie dokucza> Polecam krzesło ergonomiczne ze sklepu ulgadlakregoslupa.pl http://www.ulgadlakregoslupa.pl/Sklep/ergonomiczne-fotele-biurowe-krzesla-obrotowe/Ergonomiczne-Krzesla-Komputerowe-CLASSIC-PRO-na-bol-kregoslupa-dyskopatia_279.html

Gość gość
W przypadku długoterminowego bólu polecam skorzystanie z usług www.diskdr.pl/

Gość Zuzanna48
Ja bardzo stresuję się pracą, która też jest siedząca więc moje spięcie i bóle pleców mają podwójne podłoże :( Jak ból zaczął mi naprawdę przeszkadzać i sama nie mogłam się go pozbyć to postanowiłam, że pójdę na masaż. Jestem z Poznania i natrafiłam na świetnych specjalistów w Kręg-Clinic. Po zabiegach ból ustąpił i poczułam się wreszcie zrelaksowana :)

Gość gość
Stosowałam różne maści, natomiast dopiero gdy skorzystałam z innowacyjnego programu diskdr udało mi się pozbyć bólu!

Gość Jadwigga
Dostałam zalecenie, aby używać fotela masującego do korekty wad postawy, zamiast ćwiczeń, których w moim stanie fizycznym nie byłam w stanie wykonywać. Faktycznie mam pozytywne rezultaty. Fotel trochę kosztuje, ale działa i to jest w tym wszystkim najważniejsze. Mam fotel masujący od producenta Pro-Wellness. Bardzo mi pomogli przy dopasowaniu i wyjaśnili krok po kroku potencjał urządzenia.