Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość la estudiante

STEREOTYPY O POLAKACH

Polecane posty

Ciekawi mnie opinia o Polakach za granicą. Czytałam ostatnio książkę Ady Martynowskiej pt."Karpie, łabędzie i Big Ben". Autora mimo, ze jest Polką i opisuje życie polki na emigracji nie oszczędza rodaków. opisuje zaobserwowane zachowania, jakimi raczej nie zyskamy sobie szacunku u naszych sąsiadów. Jak myślicie sami jesteśmy sobie winni, ze inni nas tak postrzegają?

Gość dekonstrukcja
Pozytywnym zaskoczeniem w tym morzu pejoratywnych wyobrażeń o Polakach jest stosunek Węgrów do przedstawicieli naszej narodowości. Studiując na Węgrzech, byłam zaskoczona ilością osób, które poznawszy moje obywatelstwo recytowały PO POLSKU "Polak Węgier dwa bratanki, i do bitki i do szklanki". Węgrzy dla Polaków są niezwykle gościnni i na każdym kroku podkreślają swoją sympatię, aż do zamęczenia częstując "braci" swoją ojczystą Palinką;) Gdzieś nas widać lubią.

Gość pepita 102
Ludzie co kraj to obyczaj ale z tego co widze to sami pracujemy tez na swoja "opinie". Mieszkam w Hiszpanii po 1 nie spotkalam sie z jakim kolwiek obrazliwym tekstem o Poslce czy o Polakach wrecz przeciwnie. Zadawane mi pytania sa normalne z ciekawosci ale tez bez przesady o kawe, make, mtv itp. ( moze to tez zwiazane jest z tym ze mam znajomych na poziomie :p ) Wiekszosc hiszpanow chce poznac nasz kraj dlatego pytaja co warto zwiedzic itp. Drugo strona medalu o ktorej chce wspomniec, to to ze ja czasami slyszac jezyk polski i widzac moich rodakow czasami sie nie przyznaje do nich - bo wstyd to negatywnie tez wplywa na opinie o nas:

Gość Qsik
Przed chwilą odwiedziłam pewien amerykański czat, gdy napisałam że jestem z Polski posypał się na mnie grad wulgaryzmów np. jesteś z Polski? Czyli jesteś brudnym złodziejem? I proszę to jest nasza opinia na świecie:(

Gość magdalejna2
Az strach w ogóle czytac o tym co myśla o nas inni. Ale na szczeście takie rzeczy raczej nie maja miejsca jeśli chodzi o portale randkowe. Tutaj liczy się coś innego- uczucie i wzajemne sympatie nawet jeśli są wyrażane na odległośc.

Gość wiikosia
Magdalejna a czy Tobie udało się poznac kogoś własnie poprzez taki portal randkowy ?

Gość Remuś
Straszne głupoty opowiadacie! O Polsce i Polakach nie ma jakiś przesadnie negatywnych stereotypów, a już na pewno żadni z nas złodzieje, nikt tak o nas nie myśli. Poza tym nie było żadnej żałosnej emigracji zarobkowej, dlatego nie ma za bardzo Polaków za granicą, a już na pewno nie najgorszej maści. Dlatego, że Polska była krajem kapitalistycznym w czasie zimnej wojny, zbudowaliśmy w spokoju silne gospodarcze państwo, a nasza mentalność pięknie się ukształtowała, gdzie nie ma tych przywar. Pytanie o podstawowe produkty w Polsce też są z pupy wzięte, musieliście być na kwasie, Polska jest znanym i cenionym krajem, znanym krajem Zachodu. Wszelkie te przywary i przykre stereotypy są fikcją. Ten cały topic i wasze wypowiedzi są doskonałym powodem, dla którego w Polsce nigdy nie było komunizmu.

Gość gość
a ja napisze tak mieszkajac za granica spotkalam sie z wieloma przypadkami gdzie polacy nic tylko zazdroszcza sobie nawzajem i zamiast pomagac jeden drugiemu w obcym kraju jak to np.robia ciapaci to my tylko chcemy krzywdy i upadku innego czlowieka zeby nam sie powodzilo i zeby miec jak najwiecej kasy.ludzie bojcie sie BOGA! uwazam ze my nie jestesmy najprzyjemniejszyi ludzmi na swiecie noi ta ciagla zawisc i zazdrosc moze dobic. dlaczego tacy jestesmy? ja taka nie jestem - staram sie nie byc. jak ktos by potrzebowal pomocy staralabym sie mu pomoc. nie interesuje mnie tez zycie innych- znaczy nie wwalam sie w czyjes zycie ni prywatne ni ogolne jezeli oni tego nie chca. nie umiemy byc jednoscia. wspolgrac ze soba i tworzyc team. smutne to w sumie ale taka prawda. i dziwi mnie tez to ze np.ludzie zyja weglug zycia innych lub robia cos na pokaz bo lubia sie przechwalac. np.teraz moda na fejsa i dodawanie zdjec ile to np. sie ma kasy albo jakim pieknym sie jest albo gdzie sie bylo na urlopie. trzeba to obwiescic wszystkim ale poco? nie rozumiem tego.