Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasia21*

3 pytania

Polecane posty

Gość kasia21*

Powiedzcie, czy bezpieczne bedzie się kochać dzień-dwa przed okresem? i czy prezerwatywa jest wystarczajacym zabezpieczeniem na "pierwszy raz"? czy wypadałoby pojsc do ginekologa po tabletki?

Gość kasia21*
naprawde bede wdzieczna za odpowiedzi. bo przeszukiwanie forum w poszukiwaniu podobnego watku to dosc zawile zadanie.

prezerwatywa odpowiednio uzyta powinna wystarczyc. dla pewnosci mozesz uzyc jeszcze kremu plemnikobojczego. nie ma sensu juz na pierwszy raz biec po pigulki-nie sa obojetne dla organizmu i wymagaja nieustannego myslenia i pamietania. jesli twoj cykl jest choc troche nieregularny to liczenie dni mozesz sobie spokojnie odpuscic...

Gość kasia21*
dziekuje za odpowiedz. od dluzszego czasu chcemy zaczac sie kochac, ale sie obawiamy. nie chcialibysmy naszej pierwszej wspolnej "przyjemnosci" skonczyc wpadka. ja obawiam sie pekniecia prezerwatywy, albo z drugiej strony - ze nie bedzie zbyt przyjemne czuc lateks w pochwie. Ale rzeczywiscie - moze bieganie na pierwszy raz po tabletki nie jest niezbedne. jeszcze raz dziekuje.

Gość kasia21*
mam jednak jeszcze jedno pytanie: a ten krem plemnikobójczy można kupic bez recepty? czy powinnam jednak pojsc do ginekologa po recepte? i czy w ogole najpierw powinnam "sprawdzic" czy wszystko z moimi narzadami rodnymi jest ok?

Gość kasia21*
i jak wygladaja pierwsze badania u ginekologa?

Gość ja jak uczyłam sie chodzić
krem kupisz bez recepty:) z reguły mówi się, że do lekarza idzie dziewczyna, która ma jakieś przykre dolegliwości, albo po rozpoczęciu współżycia, a przed to nie widzę zbytniej konieczności, chyba, że chcesz z lekarzem porozmawiać na temat antykoncepcji.

a badanie jest podobno inne gdy jesteś dziewicą, niż gdy już nią nie jesteś. Dlatego ja nie rwałam się przed pierwszym razem do ginekologa, bo badanie przez odbyt jakoś mnie przerażało, a koleżanka nie wspominała tego mile...

Gość kasia21*
tez mi sie wydaje ze to nie bedzie mile...tylko chlopak mnie namawia, zebym poszla, przebadala sie i poprosila o te nieszczesne tabletki..tlumacze mu, ze wolalabym na razie nie brac, ale juz sama w koncu nie wiem czy moze jednak nie powinnam..dlatego was pytam. i dziekuje za odpowiedzi:-)

Gość kto.....

Gość kto.....
Jezeli tak was przeraża ewenualna wpadka to po zabierać sie za seks. Żeby wpaść trzeba chcieć. Prezerwatywa zabezpiecza na 99%. Nie czujesz lateksu w pochwie, chociaz niektórzy są na nią uczuleni. Mam wrażenie że twój chłopak wysyła cię po tabletki bo sam nie chce uprawiać seksu w gumie. A wystarczy ją tylko odpowiednio założyć i na pewno nie pęknie. Mi przez 5 lat jeszcze się nie zdarzyło, żeby pękła. Powodzenia. Też do gina poszłam dopiero jak już było po, bo badanie przez odbyt chyba nie należy do najprzyjemniejszych.

Gość kasia21*
po prostu nie chcielibysm wpadki, to jest w wielu przypadkach rzecz normalna... on argumentuje moje pojscie do ginekologa po tabletki, tylko wieksza pewnoscia...nie wiem, ale moze masz racje, ze dla niego bez byloby wygodniejsze..

ja myślę, że możesz iść po tabletki jeżeli z chłopakiem będziesz często współżyć, a teraz trudno to przewidzieć. Tabletki o tyle dają komfort, że odpowiednio stosowane dają prawie maksimum pewności a prezerwatywa może się zsunąć, pęknąć i stres jest... A poza tym, zakładanie jej niektórym dziewczynom studzi trochę zapał, bo jednak na chwilę trzeba przerwać pieszczoty. Ale to Twoja decyzja. Ja np. jestem zwolenniczką tabletek dlatego nie odradzam. Sama brałam 3 lata, od 17 roku życia z powodu bolesnych miesiączek i cieszę się, bo męczyłam się strasznie. Ale jednak to hormony, no i po dłuższym stosowaniu wątroba może zacząć szwankować (podobno). Tak jak poprzedniczce, mnie też się wydaje, że chłopak po prostu nie chce prezerwatywy i dlatego zależy mu na pigułkach, a antykoncepcja to sprawa obojga a nie tylko Twoja. Jednak do jakiegoś stopnia można go zrozumieć. Tyle, że z pierwszym zdaniem się nie zgodzę, bo wiele osób w różnym wieku możliwość wpadki przeraża, a to nie znaczy, że mają się nie kochać. Ja wcale nie chciałam a wpadłam:P prezerwatywa była, nieprzeterminowana, a jednak musiało być coś nie tak... a ubzdurało mi się, że dam organizmowi odpocząć kilka miesięcy od tabletek...