Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Czuwająca anielica

PYTANIE DO PIEKARZY, CUKIERNIKÓW, ITD. o Drożdze

Polecane posty

Witajcie! Ponieważ w Anglii nie mogę dostać świeżych drożdzy ( są tylko takie kruszone w torebkach) to chciałabym większą ilość przewież z Polski i mam pytanie czy drożdze u których minął termin ważności nadal można dawać na przykład do pieczenia bułek? Słyszałam że drożdze należy trzymać w worku z mąką bo wtedy zachowują one dłużej świezość, czy to jest prawda? Uprzejmie proszę o znających się na ten temat, odpowiedz co powinnam zrobić aby one zachowały najdłużej świezość po terminie ważności? Z góry dziękuję...:)

Gość ja np.
trzymam drożdże w zamrażalniku, poważnie. Jak odmrożę, to normalnie rosną :) nie słyszałam o tym, żeby drożdże trzymać w mące, chyba jednak wolę lodówkę ;) a przeterminowane drożdże to zależy jakie masz na mysli, bo są takie których termin minął, ale wyglądają normalnie, czysciutko - i tych używam, a są takie, które porastają zieloną pleśnią, to wiadomo co

Gość ja np.
naprawdę w sklepach nie macie drożdży ? a próbowałaś pytać w piekarniach ? tam przecież muszą mieć, chyba że pieką sztuczny chleb na samych polepszaczach ja kupuję drożdże często w piekarni, tyle że tam to sprzedają ze swoich zapasów, takie duże półkilowe kostki

Gość a kto tam dzisiaj
jeszcze piecze bułki w domu ;)

Gość aaajjjja
moj byly chlopak byl piekarzem, pewnie by wiedzial ;)

Ja bardzo często lubię piec bułeczki , oj nawet nie wiesz jak często...;) Hmmm.. muszę przyznać że opcja zamrożenia drożdzy mnie zaciekawiła... ;) A może ktoś z was zna jeszcze jakieś sposoby...?

Gość a ja tak......
jest w tym pieczeniu cos podniecającego.... ❤️