Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Convalia20

doradźcie mi coś proszę

Polecane posty

Gość Convalia20

Cześć, słuchajcie mam pewnien problem związany z tabletkami. Od ponad roku brałam Yasmin, ale przytyłam, kiepsko się czułam (zmienne nastroje, dołki - często płakałam, byłam załamana, a także silne bóle głowy). Byłam ostatnio u "nowego" ginekologa, bardzo dobrego lekarza ( z polecenia). Poniewaz jestem jeszcze młoda (21 lat) stwierdzil, ze Yasmin jest zly - zawiera zbyt duzo hormonow i przepisał mi Minisiston. Wczoraj skonczylam pierwsze opakowanie. Na poczatku zle sie czulam, mialam nudnosci, bylam ospala, ale po ok. 1,5 tyg. wszytsko ustapilo. W polowie brania Minisistonu bylam u swojej ginekolog (u ktorej lecze sie od kilku lat), to ta, ktora przepisalam mi Yasmin. Powiedzialam jej o swoim dolegliwosciach, o tym, ze bylam u innego lekarza (ona byla na urlopie), o zmianie tabletek. Uzyskalam informacje, ze ten Minisiston nie zawiera wcale mniej hormonow, ze tabletka niskodawkowa jest np. Yasminelle. I wlasnie te mi przepisala. Juz nie wiem, co mam zrobic. Jakbym miala zmieniac na Yasminelle nie moge zrobic przerwy (tzn. przechodze od razu z Minisistonu na Yasminelle), przerwa dopiero za miesiac. Wiec dzisiaj musialabym wziac juz Yasminelle. Prosze, doradzcie mi cos. W lipcu wyjezdzam na dluzej, nie chce sie niczym denerwowac. Z gory dziekuje, pozdrawiam!

Wygląda na to, żejeden ginekolog ma podpisaną umowę z inną firmą farmaceutyczną niż drugi. i będziecie się tak amieniać jakbędziesz chodzić do dwóch lekarzy.Zastanawia mnie tylko dlaczego dajesz z siebie robić krótlik doświadczalnego, jeśli sama przyznałaś, że Minisiston dobrze na Ciebie działał po 1,5 tygodnia przyjmowania?Olałabym Yasminelle jeśli dobrze czułabym się po Minisistonie. Przy okazji też olałabym i ginkę, która namawa do zmiany jeśli pacjentka dobrze się czuje.Widać jakna dłoni, że zbierasobie punkty na udane wakacje (od ilości wypisanych recept) a w nosie ma samopoczucie i zdrowie Pacjentki. Tyle ode mne.

Gość Convalia20
Dzięki za pomoc. Nie chce robic z siebie królika doświadczalnego. Naprawde chce sie juz dobrze czuc. Tylko jakos przemawia do mnie to, ze Yasminelle ma mniej hormonow. Martwie sie, ze po Minisistonie bede wiecej tyla. A wiem, ze to co przytylam przez ostatni rok, to po tabletkach, bo dobrze - zdrowo sie odzywiam i nie zmienilam istotnie swojego trybu zycia - duzo sie ruszam. I jeszcze jedno, co do tego Minisistonu - martwie sie tym, ze jest w ogole nieznany. Moze to glupota, ehh, juz nic nie wiem.

1. Tycie jest sprawą indywidualną i zależy od wielu czynników. Tabletki nie powodują tycia - one powodują zatrzymywanie wody a w nielicznych przypadkach zwiększenie apetytu nad którym da się zapanować.2. Mniej hormonów nie równa siębrak tycia i brak skutków ubocznych.Jeśli dobrze się czujesz przy tych, które zażywasz - to przy nich zostań.

Na przykład ja przy 3 miesiącach przyjmowania Logestu (mała dawka hormonów) czułam się jakbymbyła torturowana. Migreny, nudności, depresja, napady ogromnego apetytu, problemy z żyłami, drętwienie kończyn. Przytyłam 8 kilo!Po przejściu na Stediril (starej generacji, duża dawka hormonów) z powyższego zostały wyłącznie migreny i przygnębienie. Schudłam.Odstawiłam całkiem po 7 latach mając dość.Jakkolwiek - chcę Ci pokazać, że większa dawka hormonów nie zawsze jest złem. Wiele zależy od indywidualnego organizmu.

Gość tereferre
a czy po odstawieniu miałaś duży problem z cerą?

Problem miałam tylko przez kilka miesięcy i nie tyle z cerą, co z włosami. osłabły i wypadały. Ale to się skończyło.Z cerą nigdynie miałam większych problemów, więc może i dlatego po tabletkach nie odczułam większej zmiany.Ale to też sprawa indywidualna!

Gość tereferre
dzięki, brałam logestprzez 6 lat, odstawiłam, jets trochę gorzej po miesiącu ale nie tragicznie na razie

Gość ok.ok.
Nie doradzę Ci, natomiast podpiszę się pod jedną obserwacją nglki. Na własne życzenie lekarka przepisała mi Jeanie - nowość, niska dawka hormonów, ah cud miód. Po żadnych tabletkach tak fatalnie się nie czułam. Nudności, mdłości, ogólna apatia. Teraz biorę trochę starszy harmonet i jest dużo lepiej, choć nie tak rewelacyjnie jak przy poczciwej starej dianie od której zaczynałam.. Także trzymaj się tego co Tobie służy, a nie co modne!