Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Magda 79-

Pytanie o szkodę spowodowaną przez przechodnia

Polecane posty

Gość Magda 79-

Mój brat przechodząc na czerwonym świetle uległ wypadkowi w wyniku, którego ma skomplikowane złamanie nogi. Natomiast samochód, który go potrącił, ma wybitą przednią szybę. Teraz kierowca samochodu domaga się zapłaty za zbitą szybę w wysokości 2.000 zł. Czy ma prawo do tego, skoro mój brat leży w szpitalu i może nigdy nie mieć sprawnej nogi, tak jak przed wypadkiem? Czy nie ma takiego prawa, że każdy samochód powinien być ubezpieczony, a ewentualne szkody pokrywa ubezpieczyciel, bo przeciez jest to szkoda niezawiniona przez kierowcę. Bardzo proszę o odpowiedż. Jest to sprawa dla mnie bardzo pilna. Naprawdę nie wiem jak powinnam postąpić.

Gość kierowczyni
Odpowiedzialność finansową ponosi sprawca. W tym przypadku Twój brak, jako ze przechodził na czerwonym. Powinien pokryć koszty naprawy samochodu. Każdy samochód JEST ubezpieczony na wypadek szkód, w których to kierowca zawini. Auto casco (likwidacja szkody, gdzie zawinił ktoś inny) jest dodatkowym, nieobowiązkowym ubezpieczeniem. Gdyby nawet tamten kierowca je miał, nie musi z nigo skorzystać (skorzystanie oznaczałoby dla niego duże straty finansowe - utrata ew. zniżek oraz musiałby i tak częściowo sfinansować naprawę). Jeśli sprawca szkody jest znany, powinien pokryć stratę. Oczywście na bazie faktury z naprawy przestawionej przez poszkodowanego.

Gość Magda 79-
Dziękuję za odpowiedź. Miłego dnia..........

Gość mysle ze jedynym sposobem
byloby udowodnienie ze kierowca jechal zbyt szybko

Gość nawet jeżeli kierowca
skorzysta z polisy firma ubezpieczeniowa ma prawo i zapewne z niego skorzysta - ściągnie regresem odszkodowanie z Twojego brata (dobrowolnie, sądownie..)

No wiesz Magdo, niestety to, że Twój brat lezy w szpitalu niestety nie uchyla go od winy. Jakby nie patrzeć to on uderzył w auto, i w sumie powinien się cieszyć, że żyje. Ale 2000zł za szybę!!?? To w jakie auto on uderzył? Ja ostatnio wymieniałam szybe przednią w punciaku i kosztowało mnie to 350zł, mój przyjaciel wymieniał w focusie i płacił 400zł. Ale dwa tysiące?? Toż to rozbój w biały dzień. Mimo wszystko radziłabym dowiedzieć się ile kosztuje szyba z montażem do auta, na które wpadł Twój brat.

Gość co za epitety
ano, spokojnie może tyle szyba kosztować - wszystko zależy jaka. renault mają np. z przodu takie zabarwione na fioletowo szyby - nie sądzę, zeby wymiana takiej kosztowała w serwisie 400 złotych.

Gość Kierowca---
Niech się baran cieszy że w ogóle żyje. Na czerwonym sie nie włazi na przejście - kiedy to w końcu do ludzi dotrze ?

Gość co za epitety
nigdy - dzisiaj prawie przed nosem wparadowała mi babka z wózkiem - ja miałam tak zielone światło, ze bradziej zielone być nie mogło, no ale "ziemia rozstąp się, bo idę" :o poza tyum, myslę, ze oprócz ceny szyby i robocizny to jeszcze mozna wliczyc w to straty moralne czy jak je tam zwał - w końcu bez wpływu na psychikę kierowcy taki wypadek nie pozostanie, bez względu na to, czy pieszy przeżył czy nie.

Gość DzizasKrajstus
Pewnie jeszcze wpadl na maske + straty moralne. P.S. zal brata, ale przynajmniej nauczka na przyszlosc.

Gość Magda 79-
Facet chce około 2.500 zł i to jest cena nie tylko za szybę, ale równiez za inne uszkodzenia samochodu. Ale prosze powiedzcie mi, jak to jest mozliwe, aby człowiek w zderzeniu z samochodem mógłby go uszkodzkodzić, aż na taką kwotę. Co z tym robić dalej?

Gość kierowniczyni
2000 to nie tak dużo jak na uszkodzenia po przechodniu. To całkiem normalna wartość naprawy. Mogłoby być i więcej. Jeden reflektor potrafi tyle kosztować... Blacharka i lakierka maski plus cieniowanie sąsiednich elementów to będzie ponad tysiak. Plus szyba... Plus pewnie zderzak itd.