Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość krow krow

CV pytanie ...

Polecane posty

Gość krow krow

Witam! Mam dwa pytnia odnośnie CV. 1.) Czy drukując CV moje zdjęcie może być czarno-białe (skończył mi się kolorowy tusz) ? 2.) W jakim podpunkcie napisać, że posiadam ksiązeczkę sanepidowską ? W umiejętnościach ... ??? Z góry dziękuję za pomoc :)

zdjecie moze byc czarno-biale o sanepidzie mozesz napisac w \'dodatkowych\', szkolenia,

Gość krow krow
Dziękuję :) Pozdrawiam :)

Gość pytającaaaaaa
Też mam pytanie odnośnie CV, postanowiłam jednak nie zakładać nowego tematu ;) Pytania mam właściwie dwa: 1. wyczytałam gdzieś, że cv powinno mieć objętościowo 2 strony - to znaczy, że nie może mieć więcej....?? 2. w związku z tym: czy takie cv 2-3 stronnicowe ma być spięte zszywaczem, spinaczem czy jak...? Chciałabym żeby to \"ładnie\" wyglądało, no ale nie chcę popełnić jakiejś gafy ;) Sorry za takie glupie pytania, ale jak szukałam pierwszej pracy, to moje CV było jednostronnicowe i problemu nie miałam. Po latach chcę zmienić, doświadczenia nabrałam i chciałabym to wszystko ładnie \"wyeksponować\" ;)

Gość wroclam
taka jedna- w PL chca zdjecie z cv prawie wszedzie

Gość ja-i-co- tu-dodac
w zyciu cv ze zdjeciem nie oddalem. nawet w nowszych publikacjach na ten temat jest napisane ze to obciach.

Za granicą również posługiwałam się cv bez zdjęcia. Ale w Polsce wysyłam z fotką. Zwłaszcza, gdy jest to zaznaczone w ofercie pracy, w ogłoszeniu. W Europie (i nie tylko) bardzo restrykcyjnie podchodzi się do kwestii dyskryminacji (z powodu wieku, koloru skóry, pochodzenia). Tam cv nie musi czasami zawierać daty urodzenia. Pracodawca zaprasza na rozmowę kandydatów ze względu na ich doświadczenie zawodowe, kompetencje itd. Częstofirmy muszą potem zmyślać, dlaczego po rozmowie z interesującym kandydatem nie są zainteresowane jego zatrudnieniem. Wymyślają wtedy, że zmieniły się oczekiwania dotyczące profilu stanowiska, albo wymagania dotyczące wykształcenia..... Czasami pracodawca źle reaguje na obco brzmiące imiona, albo nazwiska. Np, gdy kandydat urodzony jest np. we Francji, ma obywatelstwo francuskie, lecz ma na imię Mehmet (Sulejman, Ali, itp). Tak samo bywa z nazwiskami. Głupota ewidentna, ale nie ma na nią siły. Wracając do pytania o cv i ilość stron. Dopuszczalne są podobno dłuższe niż jedna strona CV, gdy kandydat ma spore doświadczenie zawodowe, dużą ilość odbytych kursów, szkoleń itd. Ja poradziłam sobie w ten sposób, że drugą stronę zatytułowałam "Kompetencje zawodowe". Jest przejrzyście, hasłowo, na upartego pierwsza strona mogłaby istnieć jako integralna jedna strona, bez tej drugiej. Oczywiście na drugiej stronie też są dane osobowe (na wszelki wypadek:) ) Nikt nie zarzucił mi do tej pory, że coś jest nie tak. Nie spinam ich i nie zszywam. Najczęściej wysyłam aplikacje w komplecie z listem motywacyjnym przy pomocy maila. LM i CV są w załącznikach, a treść maila to krótka formuła grzecznościowa. W temacie wiadomości podaję nr ref (gdy jest), albo piszę "odpowiedź na ofertę pracy + imię i nazwisko. Odpowiedzi są, jestem zapraszana na rozmowy, więc sposób chyba nie jest zły. Powodzenia

A gdy dostarczam dokumenty osobiście, albo wysyłam pocztą, wkładam je do kartonowej teczki, format A4. Kupiłam ich sporo, w nautralnym jednolitym kolorze. Kosztują niewiele i dobrze się sprawdzają.

Gość pytającaaaaaaa
Dziękuję za odpowiedź - ja właśnie zanosze osobiście i w takim razie wykorzystam do tego celu teczkę ;) CV wyszło mi dosyć długie, bo ukończyłam szereg kursów, które będą istotne w nowej pracy, stwierdziłam więc, że muszę je zaprezentować w CV ;) Akurat druga strona mi wychodzi na "kursy i szkolenia" więc...zobaczymy jak będzie ;)

Gość hmmmhmmm
na jakie stanowisko aplikujesz, że ważnych do umieszczenia jest tyle kursów?