Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kamilka55

co polecacie zwiedzic w Zakopanemjakie szlaki?

Polecane posty

Gość Benicjusz
Ja polecam szlak "knajpowy" po Krupówkach.

Gość przerażony fryderyk
To potworny szlak. Nieraz widziałem jak paniom z Warszawy odpadały tipsy, klapki i japonki z nóg na niesamowitych przewieszkach w drodze na szczyt. :-o

szlak knajpowy napewno bedzie zaliczony wieczorami,zwlaszcza ze mamy zarezerwowana kwatere tuz przy Krupowkach...

Gość aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
polecam Giewont:) widoki super, najgorzej jest na samym szczycie, chodzi mi o wspinaczkę po łańcuchach i gołych skałach, ale warto. ja nie należę do super wysportowanych a w górach byłam 2x w życiu, więc na pewno dasz radę:)

albo jeszcze dolina gąsiennicowa, ciężko nie jest a jak ładnie:)

aaaa-no wlasnie ja sie wybieram drugi raz w zyciu i mam ochote pojsc na Giewont,choc niewiem czy przy mojej slabej kondycji dam rade...Powiedz mi skad zaczynalas szlak,z Kuznic,czy z innego miejsca?jak dlugo sie idzie?

Gość filigranka
Dobra, wyjątkowo odpowiem poważnie :-) jeśli nie macie większego doświadczenia w łażeniu po górach to proponuję: 1. parę fajnych dolinek (czyli - istotnie tę Ku Dziurze, czarny szlak bardzo przyjemny; Białego; wzgl. Kościeliska - ale to już wyprawa na większą część dnia) 2. szczyty reglowe - Nosal, Sarnia Skała 3. przez Boczań na Halę Gąsienicową a stamtąd łatwo wejść na Kasprowy i zejść do Kuźnic (zjechac się nie da bo kolejka w remoncie) 4. no i ten Giewont... choć tłok będzie pewnie dość upierdliwy Miłych wrażeń :-)

dzieki filigranka,napewno skorzystam,choc jak wejde na ten Giewont,to pewne reszte dni przeleze z zakwasami hehe....Napewno widoki sa super z Giewontu jak jets przejrzysta pogoda?co nie?mam nadzieje ze na taka trafie w lipcu?!w tamtym roku bylam nad Morskim Okiem i tez super...W tym zamierzam sie wybrac w dolinie 5 stawow i nad wodospoad Siklawa,byl tam jzu ktos?co sadzicie o tych szlakach?

a Doliny Pięciu Stawów dlaczego nikt nie polecił?;)Kasprowego nie znoszę, chociaż moze teraz, jak nie ma kolejki, to jest lepiej, tak to zawsze tam siedzą paniusie z tipsami, w spódniczkach,wymalowane i wypachnione... a człowiek przyjdzie zmachany, spocony,ledwie żywy, z pustą kieszenią, a tam pizzeria:o nieporozumienie normalnie;)

Thierry Mugler -dzieki za informacje,pewnie zwiedze ten zakatek!a czy ciezkie to szlaki nad siklawe i doline 5 stawow?od morskiego oka zaczynaliscie szlak tuz za wodogrzmotami mickiewicza czy z innego miejsca wyruszyliscie na szlak?

Gość Hiso
5 stawów bardzo ok, ale trzeba się nałazić żeby dojść i zobaczyć całą dolinę jak czujesz się na siłach to voila!

siklawa jest bodajże po drodze na sarnią skałę, też bardzo ładnie pomyliłam się - jasne,ze Hala Gąsienicowa;P nie powiem Ci ile się idzie bo raz nie pamiętam;) a dwa jak pisałam nie należę do wysportowanych i zakwasy miałam cholerne;) poza tym jeżdziłam z wycieczką i narzucali mi mimowolnie tempo..zaczynałam z kuźnic. dolina 5 stawów tez super [pomysł, ja w ogóle polubiłam Tatry miłej podróży:)

ja tez pokochalam gory i dlatego wybieram sie w tym roku po raz drugi...bo tyle miejsc jeszcze neizwiedzilam...szkoda tylko ze moja kondycja jest slaba na takie wycieczki piesze...

swoim tempem wszędzie dojdziesz, bez obaw;) ja miałam wychowawcę górala, gnał jak szalony! a ja sobie spokojnie, pomału i wszędzie doszłam, zobaczyłam, dodam, że byłam tylko 2x ale za każdym razem malusko ludzi i świetna pogoda, tylko od czasu do czasu jakiś turysta. miałam też spotkanie z niedźwiadkiem:) co do knajp niech inni piszą, ja nie miałam się siły ruszyć:P

Gość **asiaczek_8897
najlepsze pizze w Zakopanym zjesz w Adamo , to jest taki lokal na Krupówkach i dużo nawet nie zapłacisz :)

Gość koza z nostra
najlepiej kupic sobie w zakopanem takie fajne mapki z pozaznaczanymi szlakami oraz czasem potrzebnym na przebycie danego odcinka z taka mapka bez problemu mozesz sobie zaplanowac trase a pozniej podczas pokonywania jej masz mozliwosc aby sprawdzic jak to wszystko idzie, i czy czasem nie trzeba czegos zmienic, albo przyspieszyc bo jest za malo czasu do zmroku itd, bez tego ciezko ruszac na dluzsze szlaki a na poczatek to poczytaj w interncie o tym szlaku, mapki tez mozna znalezc http://www.gory.ibc.pl/opisy.php?opis=15 http://www.giewont.gorskaprzystan.pl/szlaki.jpg http://www.giewont.org/giewont.html ja bylem w zakopanem juz wiele razy ale dopiero w zeszlym roku poszedlem na giewont i moj szlak wygladal tak (to wszystko mozesz zobaczyc na http://www.giewont.gorskaprzystan.pl/szlaki.jpg): z kuznic niebieskim szlakiem I na giewont, a pozniej z giewontu czerwonym II zejscie, ale czerwonym nie dokonca, tylko odbilem na sciezke pod reglami, w tym miejscu gdzie jest jest rozwidlenie tych szlakow II i na sciezke pod reglami jest schronisko i z tamtad mozna odbic jeszcze (tak 20-25 minut w jedna strona) zobaczyc super wodospady, a pozniej wrocic spowrotem pod schronisko i juz wyruszyc na sciezke pod reglami, czyli idzie sie jakby pod giewontem. Od sciezki pod reglami odbijasz w lewo i na Sarnia skale na super widoki a pozniej wracasz spowrotem na sciezke pod reglami i masz do wyboru. Albo ta sciezka (czarny szlak) isc do konca i wrocic ostatecznie na niebieski szlak a pozniej do punktu wyjscia czyli kuznicy. Albo zaraz po zejsciu z Sarniej skaly odbic w dol na zolty szlak i do zakopca. Ja wybralem czarny szlak do konca i spowrotem do kuznic, ale w sumie od tego rozwidlenia z zoltym szlakiem idzie sie praktycznie caly czas przez las wiec juz nie ma zbytnio co ogladac. Ale z drugiej strony zoltym szlakiem jest od razu zejscie, wiec trudno zeby tam byl jakos ciekawie:) W kazdym razie ten szlak nie jest za dlugi i nie trzeba miec niewiadomo jakiej formy zeby to przejsc. Niemniej jednak, w ogole do chodzenia po gorach nalezy sie przygotowac dobrze, rowniez fizycznie i inaczej zamiast cieszyc sie widokami bedziesz sie caly czas zastanawiac czy wytrzymasz, albo skupiac sie na bolacych nogach:)

dzieki za swietne informacje i linki,napewno mi sie przydadza,ale czytajac te informacje stwierdzam ze na Giewont trzeba sie dosc rano wybrac by go przebrnac i pozwiedzac po drodze wodospady i inen widoki!

Gość w Adamo
rzeczywiscie super zarcie. ja zawsze tam chodze na zeberka , pyszne:)

na zeberka??a w ktorej to kajpie oferuja dobre zeberka ,bo na krupowkach jest ich masa!!!

Gość koza z nostra
wedlug mapki ze strony http://www.gory.ibc.pl/opisy.php?opis=15 wynika, ze wyjscie na giewont z kuznic trwa niecale 3 godziny, czyli bardzo niewiele, zejscie drugie tyle i mamy razem 6 godzin, przy sloncu zachodzacym po 21 od rana zostaje bardzo duzo czasu najlepiej miec sporo czasu w zapasie, aby zdarzyc sie "nacieszyc" wszystkimi widokami do woli, zajrzec do schroniska, posiedziec na szczycie godzine (w przypadku zlej pogody moze byc tak, ze trzeba bedzie troche poczekac na widoki), a z giewontu sa super widoki na zakopane, i z drugiej strony, jak bedziesz dojezdzac do zakopca samochodem to z bardzo daleka widac krzyz na giewoncie tylko pamietaj, ze ten szlak w pewnych miejscach jest dosc niebezpieczny (lancuchy przy samym podejsciu na szczyt) i co jakis czas zdarzaja sie na nim smiertelne wypadki

Gość koza z nostra
otworzylem swoja mapke ze szlakami i teraz moge mowic dokladniej wiec ja proponuje pojsc wlasnie tak najpierw dotrzec do Kuznic (do Kuznic z centrum caly czas kursuja autobusy, kosztuja chyba 2 zlote, taka cena byla 2 lata temu) i z Kuznic caly czas niebieskim szlakiem na Giewont wejscie wedlug mapy trwa dokladnie 3 godz. 15 minut a pozniej zejscie czerwonym szlakiem do Sciezki pod Reglami i tam odbic na Wodostopad Siklawica, wrocic w to samo miejsce, na czarny szlak Sciezka nad Reglami dojsc do Czerwonej Przełęczy i odbic na Sarnia Skale (super widoki), wrocic do Czerwonej Przełęczy i wrocic do Zakopca zoltym szlakiem Dolina Bialego. zejscie wraz z zobaczeniem wodospadu i sarniej skaly ma trwac 4 godz 20 minut czyli razem 7 godzin i 30 minut zalozmy ze wychodzisz na szlak o godzinie 9 rano to o godzinie 17 jestes spowrotem, a ze do zmroku jeszcze conajmniej 4 godziny to masz sporo dodatkowego czasu tylko musisz sie do tego dobrze przygotowac, i obowiazkowe mapka przy sobie, dobre buty, woda, deszczak itd itp, poczytaj o tym w internecie co nalezy brac w gory i jak sie do tego przygotowac, czego sie spodziewac