Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Podłamka

Wojsko....jak uniknąć? Żonaty mzczyzna...

Polecane posty

Gość oficerówna
wszędzie w urzadach robią szumy .pozatym tez mam tarczyce chorą i ją lecze. Ta zona od tego od prostaty tez w wku była i pytała cio i jak i tata jej mówił co i jak .Mój tata nie ciągnie dowojska jak nie ma podstaw jak studiuje. Tourzędy go informują by sie takim gostkiem zainteresowac.Bo ską niby tata ma wiedziedziec ze jak kowalski nie studiuje? ze szkoły tylko.Oni informują wku o takim studencie.

Gość pytanie do oficerowki
u mojego w wku jest pan, ktory zapamietal sobie mojego i za kazdym razem mowi "wojsko pana potrzebuje" :D najpierw przynosil papiery ze studiow, teraz ma tarczyce, a ten pan znowu "wojsko pana potrzebuje" :D w gruncie rzecy, to juz nawet sympatyczny ten tekst, obydwoje wiedza, ze nic z tego, ale potrzeba jest

Gość oficerówna
wiesz oni muszą miec dokumentacje.Mój tata dziennie ma setki takich pism z uczelni urzędów. Szuka potem ich wzywa na spotkania w celu rozmowy .....ap połowa zagranicą i takich tez cięzko ściągac. w wku tyle roboty mają - uwierz.

mój na studia nie wróci nie ma bata :D słyszałam gdzieś tez, że WKU ma 18 m-cy na wezwanie delikenta na komisje od momentu otrzymania info z uczelni, potem to sie przedawnia ale nie wiem ile prawdy w tej informacji no i nie wiem od kiedy mam liczycte 18 m-cy bo chuj wie kiedy uczelnie była łaskawa to wysłać

Gość pytanie do oficerowki
wyobrazam sobie. Jak moj sie denerwuje, ze znowu ma tam isc, to mu tlumacze, zeby pamietal, tam siedza tacy sami ludzie jak on.

Haris Pilton, nie ma pulapu 28 lat. jesli mezczyzna ma nieuregulowany stosunek do sluzby wosjkowej tj nie odbyl sluzby zasadniczej ani nie jest przeniesiony do rezerwy, to moze zostac wezwany do wojska. Regulacje dotyczace wieku zmianila ustawa z 3 stycznia 2006 roku. Osttanim rocznikiem, ktory zalapal sie na rezerwe z powodu wieku (28 lat) byl 77`. Wojsko chetnie interesuje sie \"niedokonczonymi\" magistrami. Jesli facet studiuje lub skonczyl studia, to go nie wezma. tak samo nie wezma jedynego zywiciela rodziny, ktory np zajmuje sie rodzicami lub ma zone i dziecko na utrzymaniu. Zesluzby zwalniaja tez ewentualnie choroby, jest caly spis zaburzen, ktore kwalifikuja na kategorie D. Proponuje znalezc ustawe w necie na stronahc rzadowych i poczytac, zamiast siedziec i biadolic dziewczyny :) ps. aha, wg nowej ustawy kobiety, studentki lub abolwentki (od 79 roku) medycyny, farmacji, biologii, weterynarii, psyuchologii i filologii obcych tez dostaja wezwanie do WKU.

ja sie wladnie tego obawiam ze moga go wziac ze wzgledu na emigracje bo slyszalam ze kiedys aby powolac jednego wolalao sie 2-3 a teraz zeby powlac 1 trzeba wezwac 17, bo wszyscy za granica siedza

aha, zawsze mozna napisac podanie o jednorazowe odroczenie (udzielaja odroczenia od 3 do 12 miesiecy) z powodow osobistych i w tym czasie kombinowac np splodzic potomka albo skonczyc studia :)

lola, wiem ze nie ma pulapu czytalam tez ustawe ale my tu bardziej rozmawiamy o tym, czy sa szanse na ludzkie spojrzenie przez komisje na sytuacje takich rodzin jak np. autorki lub moja

Haris, wosjko to biurokratyczna instytucja, pojedyncze osoby moze i spojrza \"po ludzku\" na wasza sytuacje, ale takie sprawy trzeba zalatwiac na drodze formalnej. jezeli facet jest jedynym zywiecielem rodziny, to wtedy wojsko raczej go nie wezmie (albo wezmie, jak nie bedzie mialo poborowych i zaplaci kobiecie minimum krajowe). Zadzwon do WKU w swoim miescie (dzielnicy) i zapytaj anonimowowo.

nie jest jedynym zywicielem wlasnie dlatego sie martwie lola nie licze na ich ludzkie spojrzenie zyje w zawieszeniu chyba jakby cos to w lape trzeba bedzie dać :(

Gość podłamka
My bardzo chetnie damy w łapę. Nawet próbowaliśmy znaleźć kontakt... Problem polega na tym, że nie ma komu dać :(

to wyslijcie mezow na zaoczne studia, w jakiejs wyzszej szkole gadania, troche zabulicie, ale zajecia sa rzadko, w weekendy no i jak sie obronia, to ich nie wezma. W lape nie radze dawac, bo przy obecnej nagonce na korupcje moze miec wielkie nieprzyjemnosci. ewentualnie poszukac "znajomosci". Wpisanie do rezerwy to kwestia 1 podpisu 1 czlowieka odpowiedzialnego za te sprawy, moze znacie kogos, kto zna kogos, kto zna ciocie/babcie/zone pana z WKU

dokładnie lola, tak jak mówisz, trzeba bedzie poszukac pewnie jakies wyjscie sie znajdzie, ogolnie jestem tylko rozstrojona prze ten stan \"wiecznego czekania\" kiedys w 28 roku zycia by byl koniec a teraz co - do 60 mam w napięciu czekać??? właśnie wzieliśmy duży kredyt a co do studiów, jak już pisałam, zadna siła go nie zmusi

Gość oficerówna
mój tata nie jednemu pomógł ale zadnej łapówki nie brał.To nie honorowe dla oficera(bo nim był 36 lat). Ale tacy chłopcy potem przynoszą bombonierki winka kawki jako podziękowanie.tata nie przyjmuje ale oni zostawiają i wychodzą. Wtedy tą bombonierkę tata daje pracownicom.

pewnie ze niehonorowe dawanie lapowek tez jest jak najbardziej beee jako popieranie korupcji itp. itd. ale coz, szara rzeczywistość

Gość a ja mam taka sytuacje
moj maz ma kategorie A. Byl na komisji ale potem juz sie po Niego nie odezwali. Ma wyksztalcenie podstawowe, potem sie nigdy nie uczyl. Pracuje od kiedy skonczyl 8klase. W tym roku konczy 26 lat, ja jestem bezrobotna wiec teoretycznie nie mamy sie o co martwic. Ale niestety wszedzie gdzie trzeba cos zalatwiac potrzebna ksiazeczka wojskowa. Do nowej pracy jak sie idzie tez pytaa czy wojsko jest. I z ich punktu widzenia moga sie obawiac ze pozbeda sie ktoregos dnia pracownika. Czy juz tak bedzie zawsze? Zawze beda pytali o ksiazeczke?

Gość ............//

Gość ups I did it again

a mój we wrześniu 2006 dostał odroczenie na 12miesiecy z powodu swojej babci (ma 1 grupe inwalidzka) jest jej opiekunem i z tego co wiem jezeli jeszcze 3 razy dostanie na nia odroczenie to go przesuna do rezerwy (daj bóg żeby babcia tyle pożyła) czy wiecie coś nan ten temat??

Gość siedmiogród
jesli chodzi o wojo- to ja w sumie jestesm juz w rezerwie- bo skonczylem studia i zalapalem sie na automatyczne przeniesienie do rezerwy po pokazaniu dyplomu ALE mój brat - który rok temu sie ożenił, ma malutkie dziecko a jego żona nie pracuje - własnie tydzień temu dostał liścik z wku w celu odbioru kary pobodru do odbycia służby zasadnieczej- więc nie ma reguły - że to jedyny żywiciel rodziny. zgodnie z przepisami matce przysługuje wtedy najniższe wynagrodzenie jeśli mąż w wojsku. choć jak był w wku zgłosić urodzenie dziecka (liczył że go nie wezmą skoro ma dziecko i tylko ona prauje) to powiedzieli mu, że jeśli w ciągu 18 miescięcy się po niego nie zgłoszą to może być spokojny o wojo- a tu proszę- przypomnieli sobie o nim i na jesień najprawdopodobniej zasili szeregi armii....

Gość lolek 24
powiedzcie prosze jesli ja płace alimenty a wezmą mnie do wojska to jak to bedzie regulowane?

Gość ja tez się boję
pocieszyłam się wypowiedzią dziewczyny ktorej tata jest oficerem, że nie biorą żonatych i dzieciatych. u mnie sytuacja wygląda tak: ja nie pracuję,mąż pracuje więc jest jedynym żywicielem staramy się o dziecko, mąz ma 27 lat (skończone) właśnie oświadczył,że rzuca studia - nie zmuszę go do nauki. Jakie jest prawdopodobieństwo,że go nie wezmą? a co z pracą? - w pracy bierze się urlop? czy co? jak to jest. JA NIE ODDDAM GO DO WOJSKA!!!!!!!!!!!!!!

Mój szwagier ma córkę i żonę,wojsko go zgarnęło,idzie już w listopadzie,żonie będą płacić.

Gość ja tez się boję
rany to wkońcu jak jest, jedni piszą, że żónatych nie biorą bo wojsko nie ma kasy a tu nagle taka odpowiedź czy ktos jeszcze coś dopisze?? a jak z pracą? co z pracą?

mi tez mysl o wojsku zatruwa zycie! jestesmy malzenstwem od roku. prawie rok niecaly rok temu maz rzucil studia z powodu pracy (nie mogl tego pogodzic). pracujemy oboje. teraz bierzemy kredyt na mieszkanie. i co maja mi go zabrac do wojska?! jestem przerazona, jak o tym pomysle! poza tym moj maz nie pasuje do wojska. wielokrotnie spotykalam zolnierzy np. w pociagach. pijani, chamscy, wulgarni. a moj maz jest spokojny, niepijacy, niepalacy, kulturalny. serce, by mi peklo, jakby musial isc do woja :(

Gość ja tez się boję
ja82 - no właśnie niech ktoś napisze nam czytałam juz w googlach na temat rezerwy itd. kto ma doświadczenia związane z wojskiem napiszcie proszęęę !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!