Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sywlia8383es

keidy wystapic o alimenty i czy dziecko musi miec jego nazwisko

Polecane posty

Gość sywlia8383es

jestem w ciązy mój partner okazał sie zwykłym dupkiem gdy dowiedział sie o ciązy kazał mi ja usunac gdy sie nie zgodziłam przestał sie odzywac nie utrzymuje ze mna zadnych kontaktów nie odbiera telefonów nie otwiera drzwi itd. Chciałam się spytac keidy moge podac go o alimenty (słyszałam ze juz w 6 miesiacu) i czy dziecko musi miec jego nazwisko zebym mogła dostac alimenty bardzo bym chciała zeby dziecko miało moje nazwisko

Gość samaczasem
ja czyatlam ze dopiero w ostatnim miesiacu ciazy mozesz dostac cos od tatusia dziecka na wyprawke... dopiero po uslaleniu ojcostwa-jak dziedko sie urodzi, bo nie wiedomo czy twoj przyzna sie do dziecka od zaraz, wtedy mozna ubiegac sie o alimenty, ktorer tez nie naleza do kokosow....

Alimenty od ojca dziecka pozamałżeńskiego na czas ciąży i połogu Jeśli rodzice dziecka nie są małżeństwem, to matka dziecka może żądać od ojca dziecka pokrycia kosztów związanych z ciążą i porodem oraz kosztów swojego utrzymania w ciągu 3 miesięcy w okresie porodu i połogu. Ustawa mówi tu o tym, że koszty powinny odpowiadać okolicznościom (tzn. odzwierciedlać rzeczywiste wydatki i potrzeby matki dziecka). Jeśli w czasie ciąży kobieta była narażona na dodatkowe koszty np. badań czy wizyt lekarskich, to można przyjąć, że ojciec jej dziecka powinien przyczynić się do ich pokrycia. Kobieta może żądać, aby z ważnych przyczyn ojciec dziecka uczestniczył w pokryciu kosztów jej utrzymania przez okres dłuższy niż trzy miesiące. Matka dziecka może także dochodzić tego, aby ojciec jej dziecka poniósł część koniecznych kosztów, czy strat majątkowych, jakie musiała o­na ponieść w związku z ciążą czy porodem. Oprócz alimentów na pokrycie kosztów utrzymania matki i wydatków związanych z ciążą, matka dziecka może oczywiście dochodzić alimentów na pokrycie kosztów utrzymania dziecka. Trzeba pamiętać o tym, że dziecko powinno być uznane przez swojego ojca lub ojcostwo powinno być ustalone sądownie. Jeśli dziecko nie zostało uznane, a matka zamierza wystąpić o alimenty, to jednocześnie powinna wystąpić o ustalenie ojcostwa ojca dziecka. Alimenty od ojca dziecka pozamałżeńskiego przed porodem Istnieje możliwość dochodzenia od ojca dziecka pozamałżeńskiego sumy pieniężnej odpowiadającej kosztom utrzymania kobiety przez 3 miesiące w okresie porodu oraz kosztom utrzymania dziecka również w okresie 3 miesięcy po urodzeniu. W takim przypadku wystarcza uwiarygodnienie ( a więc nie udowodnienie), że wskazany przez matkę dziecka mężczyzna jest ojcem dziecka. Uwiarygodnienie będzie polegało na wykazaniu, że matka dziecka współżyła z określonym mężczyzną w okresie, kiedy mogła zajść w tę ciążę.