Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Ashley79

Richard Dawkins bóg urojony - e-book ???

Polecane posty

Gość eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
niech zgadne, pardon czytalas?

Nie ukrywam że ja też;) Uważąm że w wielu kwestiach ma rację,trzeba do wszystkiego podchodzić sceptycznie,wiara nam wszystko podaje na tacy a nauka zmusza do myślenia dlaczego tak a nie inaczej:)

Ja nie wierzę w Boga jako takiego choć nie odrzucam istnienia jakiejś siły,energii która steruje Wszechświatem,wierzę natomiast w moc postępu który zmienił nasze życie i ciągle zmienia:)

Gość uppppppppppppppppppppppppppppp

Gość siła - energia
steruję wszechświatem ale za mało się przykładam na uboczu działam raczej centralnie chociaż nie dalej jak kilka milonów waszych lat temu zrobiłem wam fajną atmosferę żeby was słoneczko nie wypaliło :classic_cool: teraz spadam :)

Gość guiuigg
Jakoś nie wierzę że to może być dobra książka. Autor - jak mi się wydaje - tak żenująco grzeszy niewiedzą o naturze człowieka i socjobiologii (!), poza tym z swoje wypowiedzi wtrąca naiwną ideologię i zarzuca Kościołowi błędy w doktrynie argumentując INNYMI pojęciami doktryny, jakby sam był wieracy i bardzo się tymi wierzeniami przejmował. On nie bierze pod uwagę swobody wyboru poglądów przez każdego człowieka, która jest faktem a on jej przecząc, obraża innych. Nie bierze też pod uwagę faktu że ludzie instynktownie potzrebują sobie poukładać swiat, przyjmując jakąś religię, czy taką czy inną... Socjobiologia się kłania... Taki przykład: jeżeli uważa że Boga nie ma, to dlaczego broni monoteizmu i zarzuca poprzedniemu papieżowi że za bardzo wynosił jakąś postać, jak kolejnego Boga (chodzi o Maryję)? Jeśli tak się użala nad kobietami, to dlaczego próbę nadania Maryi istotnego statusu uważa za błąd w doktrynie Kościoła? I co go to wogóle obchodzi, skoro uważa siebie za ateistę? ;D Moim zdaniem takie błędy ośmieszają Dawkinsa.

Gość guiuigg
Mnie Dawkins... rozczarowuje i moim daniem może ośmieszać ateizm. Oby nie...

Dajmy na to taki Freud, fałszował przekazy pacjentów bo mu nie pasowały do teorii :) W tym wypadku pewnie jest podobnie Nie przeceniałbym Andrzeju roli nauki----19 lat śpiączki i wybudzenie jest dowodem jak mało nauka zna człowieka :)

Gość hmmmmmmmmmmmmm
powiem przewrotnie, ateizm sam w sobie jest śmieszny