Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Madziuuuulka

Ciąża, ciąża, ciąża...

Polecane posty

Gość Madziuuuulka

Dwa tygodnie temu(kiedy miałam dni płodne) robiliśmy to bez zabezpieczenia. Okres dostałam o dziwo 14, a powinnam go dostać 16. Tylko, że miałam go 2 dni i był taki jakiś nijaki... Zawsze mam miesiączkę tak 5-6 dni więc jestem totalnie zaskoczona. W ogóle nie chciałam żeby pojawił się ten okres :/ Ale czy taka "inna" miesiączka może o czymś świadczyć? Jak myślicie?

Może świadczyć o tym, że nie była miesiączką ale krwawieniem owulacyjnym. Stąd mity np o zachodzeniu w ciążę tuż przed miesiączką.Krwawienie owulacyjne trwa do 3 dni (miesiączka minimum 3), nie ma skrzepów w krwi (ry miesiączce - owszem), jest słabsze niż miesiączka i nie towarzyszą mu skurcze macicy ani bóle skurczowe (przy miesiączce zarówno same skurcze jak i bóle skurczowe).Owulacja ma to do siebie, że się przesuwa, dlatego nie możesz mówić, że nie kochałaś się w dniach płodnych - bo tych nie da się wyliczyć. Pierwsza faza (przedowuacyjna) jest ruchoma, owulacja może się dowolnie opóźnić i nie ma znaczenia, że np przez 5 lat miałaś cykle jak w zegarku.

Jedyną możliwością na fizyczne potwierdzenie tejtezy jest prognoza, że za około 14 dni (+/- 2 dni) nadejdzie miesiączka.

Gość Madziuuuulka
Hm.... to ja juz teraz nie wiem. Bóle miałam okropne ale tylko w pierwszy dzień. Skrzepów nie było... Ale ja napisałam, że sądzę że były to dni płodne - wtedy kiedy żeśmy to robili. Kurcze ja chciałabym mieć to dziecko...

Kieruj się śluzem. Jak zaczynasz obserwować po miesiączce, że śluz się zmienia z nieprzejrzystego na bardziej wodnisty i przeźroczysty - od tego momentu działaj. Najlepiej co dwa dni. Po pierwsze plemniki zdążą się zregenerować a po drugie będzisz mogła sprawdzać śluz co drugi dzień (po współżyciu nie sprawdzasz do ok 24 godzin).To byłoby na tyle. Zdrowej parze daje się rok na zajście w ciążę ale wile par zachodzi już za 3-5 podejściem. Powodzenia :)

A i nie dokończyłam. Zakłada się, że najbardziej płodne są dni, w których wystę[puje dużo śluzu o cechach kurzego białka (galaretowaty, rozciągliwy, uczucie śliskości) ALE nie każdy ma taki śluz, u niektórych jest to wodnisty i przeźroczysty.Zakłada się, że w ostatnim dniu takiego śluzu występuje owulacja ale miej na uwadze, że tyczy się to też często dni przed szczytem śluzu (czyli 3 dni przed ostatnim dniem kiedy obserwujesz tego typu śluz) i do 3 dni po szczycie śluzu.Do tego czasu regularnie współżyj co 2 dni a wykorzystasz pełen pakiet możliwości.W jednym cyklu masz ok 40% szans na ciążę.