Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ejaeja

dziecko

Polecane posty

Gość to ja kasia
mozna tormentiol stosowac juz nawet u noworodkow

Gość krgabaa
ja co do tej masci to sie nie wypowiem bo nie znam jej i nigdy nie miałam z nia stycznosci?(no własnie co to za specyfik?) ale draznia mnie osoby ktore nie potrafia pojac po co istnieje miedzy innymi forum,a dotego nie czytaja ze zrozumieniem tylko wbijaja pazury

Gość przeczytajcie
Niestety, kwas borowy doskonale penetruje zarówno przez błony śluzowe, jak i nieuszkodzoną skórę niemowląt i może być u nich toksyczny - w literaturze fachowej opisano około 20 przypadków zgonów noworodków, niemowląt i małych dzieci wskutek stosowania do ich pielęgnacji preparatów zawierających kwas borowy. W związku z powyższym NIE WOLNO go używać u niemowląt i dzieci do ukończenia 3 lat. Jest to zgodne zarówno z Dyrektywą Kosmetyczną Unii Europejskiej, jak i z przepisami obowiązującymi w tym zakresie w Polsce. Jestem ekspertem z sąsiedniego forum o kosmetykach dla dzieci i staram się od wielu lat nagłaśniać ten problem na wykładach dla lekarzy i w mediach. Problem dotyczy nie tylko Tormentiolu, ale i m.in. takich preparatów, jak maść "pośladkowa", Neo-Tormentil, Tormentile Forte, a także Aphtinu (którego nie należy stosować u dzieci nawet do 11 r.ż.).

Gość to tez przeczytajcie
Z tej analizy wynika, że w tym czasie zanotowano dwa przypadki śmiertelne na całym świecie, które można by wiązać z kwasem borowym. Amerykanie umieścili ten związek w klasie mało toksycznych, a w tym względzie są oni bardzo radykalni. Dawka toksyczna wynosi dla dzieci 5 g, dla niemowląt 2 g, a dla dorosłych 20 g. Butelka Aphtinu zawiera 2 g kwasu borowego, a normalnie nie podaje się go więcej na dobę niż kilka kropli i na ogół nie dłużej niż kilka dni. 100 g Tormentiolu zawiera 1 g odpowiednika kwasu borowego.

Gość kwasem borowym występuje on n

Gość klakw
kwasem borowym (występuje on nie tylko jako składnik leków, ale także w naszym środowisku)