Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość proszępomóżcie

GUZ MÓZGU...

Polecane posty

Gość proszępomóżcie

Ktoś z Was miał guza mózgu albo innych narządów? Ktoś u mnie w rodzinie ma...

Gość dział zdrowie i uroda zaprasza

Gość daje rok czasu
życia:(

Gość MAMA ŁUKASZKA
Mój synek miał 3 latka jak wykryto u niego guza mózdzku..... Walczył przez 6 długich lat......przegrał..........odszedł........miał tylko 9 lat

Gość moze pomoge cos
Zapraszm na www.glejak.pl i na tamtejsze forum... To kopalnia informacji.

Gość
nigdy nie wiem co powiedziec czy napisac gdy cos takiego czytam,slysze...Nie jestem lekarzem,wiec nie moge nic pomoc...jedynie chyba slowa pocieszenia i opowiesc o czyms co przyjdzie a jest prawda dla nas wszystkich i slowa wspolczucia.Tesknota... jest czyms co przychodzi wpierw po pozegnaniu.. bolesc i zal.Tesknota i zal potrzebuja czasu by bol zlagodnial i przemienil sie w swieta pamiec.Ale zawsze wiemy,ze oni na nas tam czekaja,jak Lukaszek i sa z nami.Blisko...

mojego chlopaka brat cioteczny mial guza mozgu..po prostu przewrocil sie pewnego dnia...leczy walczy i wyleczyl! badz wiec dobrej mysli i miej nadzieje, pozdrawiam

Gość MAMA ŁUKASZKA
Yagon...to prawda...ogromny ból, poczucie krzywdy, potem żal po stracie i wielka tesknota....przez wszystkie te etapy kolejno musimy przejśc.....a teraz potrzeba pocieszenia jest tak silna..dlatego tu jestem...na chwilę na moment...o wiele juz silniejsza...bez łez.....

Gość berni496
TAKICH BZDETÓW NIKT ZDRÓWY NIE PISZE. 21-07-2003r został usunięty u mnie ( tumor cerebri) okolicy ciemieniowo skroniowej strony prawej .Po czym naświetlanie 54Gr. Powiecie że co wiara i chęć życia pewnie są pewne dysfunkcje lecz to jest cena jaką zapłaciłem natomiast czytając że ma się tylko rok nic tylko do trumny i czekać .

Gość m_karnik
moje ciśnienie wynosi średnio 90/50, mam 17 lat. od kilku miesięcy cierpię na bardzo silne bóle głowy, które praktycznie wyłączają mnie z życia na kilka godzin. Czasem budzę się już o poranku przez silny ból głowy. Leczę się neurologicznie. Białe fartuszki myślą, ze w mojej głowie mieszka 'predator'. Do tej pory się z tego śmiałam. Jednak po ostatniej wizycie okazało się, ze nie mam odruchów, tzn. kiedy uderza się mnie pod rzepką pod kolanem, to moje nerwy nie reagują, noga się nie prostuje... Co więcej po ostatnim napadzie bólu, trwającym ponad dobę, straciłam czucie w dłoniach oraz w języku. Była to noc. Po chwili spostrzegłam, że nie jestem w stanie odczytać liter w książce leżącej pod ręką. Nie potrafiłam ich rozróżnić, były dla mnie tylko pustymi znakami. Włączyłam radio, w którym na okrągło lecą te same, znane mi piosenki, ale nie byłam w stanie zanucić ani słowa. Obudziłam rodziców i chciałam ich prosic o jakąś pomoc.wiem, ze to głupio zabrzmi, ale nie umiałam mówić. Miałam w głowie ułożone zdanie, ale nie wiedziałam, jakich liter użyć, jak one mają brzmieć. Ciśnienie automatycznie skoczyło mi do 144/83. jak na mój organizm był to znaczny wzrost. po pół godzinie znów mogłam mówić oraz czytać. Jednak czucie w dłoniach i języku wróciło dopiero po kilku godzinach. Mam podejrzenie guza mózgu i czekam cierpliwie na moją kolej do rezonansu magnetycznego (czeka się ok. 2-3 miesięcy). Jednak do tej pory traktowałam to, jako jakieś fantasmagorie lekarskie. podchodziłam do tego pobłażliwie. Czy naprawdę te objawy mogą wskazywać na guz mózgu??

Gość rumbrumrum
z guzami mozzgu to jest tak, ze mozan zyc z nimi wiele lat. niektore nawet dopiero sa odkrywane przypadkiem, bo nie daja zadnych objawow. objawy typowe dla guzow typu bol glowy, nudnosci, pogorszenie wzroku, a potem objawy wynikajace z lokalizacji guza - pochodza z tzw. efektu masy, czyli kiedy guz rosnie szybko i tkanka mozgowa nie daje rady se przystosowac, albo kiedy juz tak urosl , ze nie ma juz miejsca i uciska tkanke mozgowa. wiele tez zalezy od stopnia zlosliwosci guza. napisz cos wiecej o tej osobie. jakie ma objawy. czy ja boli, mdli. czy ma problemy z mową, czy zmienil sie jej ostatnio charakeer. zobaczymy

Gość proszępomózcie
głównym objawem jest impotencja.

Gość rumbrumrum
m_karnik, powinien przebadac cie jeszcze neuropsycholog. dopoki nie masz rezonansu, nic jeszcze nie mozna powiedziec.

Gość rumbrumrum
m_karnik - czy wykluczyli u ciebie padaczke?

moja ciocia ma glejaka. wykryli u niej ponad rok temu. najpierw było przerażenie w całej rodzinie i ogólna panika. poważna operacja, chemioterapia, mnóstwo leków. teraz stopniowo się polepsza, ale nawroty mogą być. nie można od razu wszystkiego przekreślać, z nowotworem można długo żyć. jest za to chyba jedna rzecz, która wynika z choroby: zaczyna się doceniać to, co się ma. chociaż to pewnie marne pociesznie. mam pytanie do kogoś, kto się zna na tym: czy ja jestem w grupie ryzyka? powinnam sobie zrobić jakieś badania kontrolne? bo trochę się przestraszyłam czytając te wszystkie wypowiedzi.

Gość kelle
tak, umarla na to moja mama, niedlugo minie rok.. glejak wielopostaciowy - zero szans, wszystko rozegralo sie blyskawicznie:(

Gość m_karnik
nie. kiedy po kolejnym napadzie bólu poszłam do rodzinnego, zmuszona przez rodziców to od początku mówił, ze powinnam isć do neurologa. Na początku miałam jeszcze morfologię krwi - wyszła lekka anemia - oraz zwykły rtg zatok. nic nie wykazały, więc trafiłam do tego neurologa. pani uprzejmie powiedziała, że coś 'jest nie tak'. dała 3 miliony zaleceń. Krople na ból, tabletki z magnezem i jakieś tam inne medykamenty. Powiedziała, ze wydaje się jej, ze mogę mieć jakiś rodzaj guza, który uciska na tkanki, ale nic nie jest przesądzone i z jej strony jest to zgaduj zgadula. dała skierowanie na MRI i prosiła, żeby jak najszybciej się zgłosić po badaniu i dać znać, ale jeżeli jej obawy się potwierdzą to odrazu obejmą mnie opieką szpitalną. naprawdę nie chcę się dowiedzieć, ze mam glejaka lub jakieś inne coś. Ale świadomość, że conajmniej 3 razy w tygodniu głowa boli mnie tak bardzo, że cały dzien marnuję zamknięta w pokoju, ze zgaszonym światłem, a łzy same ciekną mi z oczu.

Gość dldldldl
Dziecko, równie dobrze możesz mieć migreny... Ale to rozstrzygnie dopiero rezonas. Czekanie 3 miesięce to jakaś brednia. Próbuj gdzie indziej, może w innym szpitalu są mniejsze kolejki, a jak nie to na listość powinnaś mieć to zrobione odpłatnie. Za trzy miesiące ten guz może będzie już nieoperacyjny! Może być za póżno, na co ty czekasz????

Gość rumbrumrum
m_karnik, czy pani neurolog nie podejrzewala tez migrenowych bólów głowy? chociaz zaburzenia mowy wskazuja, ze jest jakas nieprawidlowosc. a czy ból głowy jest uogólniony czy boli cie w konkretnym miejscu?

Gość rumbrumrum
jaki to jest rodzaj bolu - opisz - czy cie uciska, kluje czy pulsuje? czy ktos z twoejej bliskiej rodziny cierpial na migreny?