Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niedostosowana społecznie

O czym rozmawiać ze świeżo upieczonymi mamami?

Polecane posty

Wiele z moich znajomych ostatnio urodziło dzieci. Ja nie mam i raczej nie planuję - problem w tym, że nie wiem, jak powinnam w takiej sytuacji się zachowywać w stosunku do nich. O czym rozmawiać z młodą mamą, totalnie niewyspaną i zakręconą (pierwsze dziecko), do pracy ani nigdzie indziej w zasadzie nie wychodzącą, jeśli nie fascynuje mnie kolor kupki dziecka? Chciałabym podtrzymać te znajomości, a nagle jakoś nie ma o czym gadać - albo tylko mi się tak zdaje. Mam wrażenie, że one - już w okresie ciąży - pozbyły się własnego życia, w ciąży będąc chodzącym inkubatorem, a teraz instytucją opiekuńczo-wychowawczą. O czym rozmawiać OPRÓCZ dzieci, dolegliwości zdrowotnych po ciąży itp. tematów, które sugerują, że taka osoba jest tylko i wyłącznie matką? Szczególnie, że rozmowa powinna sprawiać przyjemność obu stronom - a mnie, jak już wspomniałąm - kolor kupki nie ciekawi.

Gość o tym wszystkim
o czym rozmawialyscie przed ciaza i macierzynstwem... wydaje mi sie ze troche generalizujesz...i chcesz pokazac, jaka to jestes wolna i niezalezna ;) w porownaniu z tymi mamusiami.... Dla nich dziecko powoduje zmiane stylu zycia o 180 stopni ... jak trzesienie ziemi,.... ale uwierz mi ,ze normalnie nadal mozna rozmawiac z nimi :) pzdr

Gość NAJLEPIEJ O NICZYM
:P Bo o czym mozna z nimi rozmawiac? :O

Pieprzysz, za przeproszeniem :) Sama jestem w ciązy i nie czuję się jak chodzacy inkubator, mam swoje zainteresowania, nie myślę cały czas o dziecku - oczywiście cieszę się, ze wreszcie się nam urodzi, wiem, że życie się troche zmieni, ale nie przeginam. Mimo, że teraz zmuszona jestem siedzieć, a w większości czasu lezeć - w domu, moje zainteresowania nie ograniczają się tylko do najbliżeszego otoczenia i mojego brzucha. Nie sądzę również, żeby większość mamusiek rozmawiała tylko o rozstępach na brzuchu podczas ciązy lub o kupach po urodzeniu dziecka. Mam koleżanki, które urodziły parę lat temu, czy tez całkiem niedawno i wcale o dzieciakach nie przynudzają przez cały czas. Może Twoje kolezanki to po prostu nudziary? A może to Ty troche przesadzasz - przeciez to normalne, że podczas spotkań towarzyskich rozmawia się o wszystkim, w tym o dzieciach. Powiem Ci jeszcze jedno - dziwne, ale to własnie osoby z mojego otoczenia - czy to pracy, czy osiedla stale nawiązują temat ciązy, samopoczucia, dzieci - czyli jak tylko widzą ciężarną, próbują nastawić swoje myslenie na 1 temat, choć ja wcale nie mam ochoty o tym gadać. Nie wrzucaj więc wszystkich mam i przyszłych mam do jednego wora, ok?

Przedtem rozmawiałyśmy o facetach, o pracy, o polityce, o urządzaniu mieszkania - teraz do pracy nie chodzą, nowych ludzi nie poznają, tv nie mają czasu oglądać, a remont to ostatnia sprawa, o której myśli ktoś z malutkim dzieckiem - tak sądzę . To naprawdę jest problem, skoro te tematy odpadły. O czym gadać???

azazella - sama widzisz, inni mają ten sam problem co ja - też tylko o dzieciach. Ja właśnie chcialabym od tego uciec - i nie wiem jak.

No, jesli wszelkie ciekawe tematy rozmowy zawiodą, to po prostu wasza znajomośc powoli rozluźni się, nie ma rady.

Jak zapytam "co u Ciebie", to co taka osoba ma odpowiedzieć, skoro nic poza 24h spędzanymi z dzieckiem? A nie chcę gadać wyłącznie o sobie. Wiem, że za 2-3 lata, jak się wprawią, młode podrosną, to będzie znacznie łatwiej - ale co mam robić teraz? Podrzućcie jakieś konkretne pomysły - ale naprawdę konkretne.

Możesz jeszcze spróbowac jednego rozwiązania - postaraj się o dziecko, tematy do rozmowy się znajda ;) A poważnie, naprawdę nie wszystkim mamom kompletnie odbija na punkcie dziecka, a to, ze chcą o nim porozmawiac, pochwalić się - to zupełnie normalne... Tak jak z forami tematycznymi - jeśli urządzasz mieszkanie, siedzisz na takim forum i dyskutujesz, podobnie z tutejszym forum \"Ciąża...\".

O rany, nie, nie widzę się w roli matki, ciąża fuj, poród fuj, kupki fuj. Ja się do tego prostu nie nadaję, a dzieci zaczynają być dla mnie interesujące, jak już można się z nimi porozumieć słownie.

No nie wiem... polityka? Bieżące wydarzenia? Tematy społeczne, gospodarcze? Chociaz ze mną o gospodarce raczej byś nie pogadała, jakoś mi to nie leży... Może moda, ciuchy? Nie wiem :o

Gość o tym wszystkim
a moge zadac ci pytanie ile masz lat autorko topiku ? :classic_cool:

No to ja Ci powiem, że dwa lata temu kiedy wychodziłam za mąż, tez nie widziałam się jeszcze w roli matki, a teraz poczułam, ze to już i koniec. Co nie znaczy, że mi palma odbija :) Nie chcę, żeby ktoś odebrał mnie jako wyrodną (przyszłą) matkę, ale w realcjach z dzieckiem i w jego wychowaniu zamierzam stosowac racjonalne metody i nie szaleć z niczym. To po prostu kolejny etap w zyciu i już, a kup, jakakolwiek by nie była - brzydzę się i będę się brzydzić, a nie zachwycać nią :)

Gość o tym wszystkim
ps. ja jakos nie mam "szablonow" tematow, o ktorych rozmawiam ze znajomymi... jesli ludzie sie rozumieja, to potrafia rozmawiac o "wszystkim i o niczym" i nie potrzebuja przedtem ogladac tv przez 2 h, czy czytac najnowsza prase... ;)

Tak, na krótką metę, tak. Najlepsze są tematy, które nas jakoś dotyczą i tu jest ból, bo wszystkie wymienione są dość "zewnętrzne", no chyba że kogoś moda fascynuje. Nawet gdyby gadać o hobby, to najczęściej dziewczyny nie mają na to sił, czasu ani kasy, a takiej zarobionej mamie przypominać jak to fajnie teraz jest na żaglach - ja bym się wnerwiła chyba, jak by mi ktoś tak gadał, a ja byłabym uziemiona. Mam 32 lata, hehe :) Moja młodsza siostra też już ma dziecko, kilkumiesięczne...

No wiem, że szablony do rozmowy niepotrzebne... Tylko na ogół gada się o rzeczach, w których ma się jakiś udział, w których się w pewien sposób uczestniczy - a młode mamy są uziemione i uczestniczą przez 99% czasu w opiece nad młodym.

Gość o tym wszystkim
mlode mamy zazwyczaj maja tez w domu mlodych tatusiow... wiec bez przesady ... ojciec tez moze zajac sie dzieckiem ,a wy sobie skoczcie do kina,a pozniej pogadajcie przy kawce np. o filmie ? :) , potem powspominajcie stare czasy, obgadajcie wspolnych znajomych i bedzie git ;)

W sumie to dobry pomysł :) Nie wiem, jak często się karmi, ale może starczy czasu na rajd po sklepach/kawiarnię? :) Przynajmniej naszych facetów będzie można obgadać :P Dzięki za inspirację.