Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Dziunka

zaciskana piastka

Polecane posty

moja corcia czesto zaciska piastke i jak to sie mowi pokazuje fige. moze to swiadzcyc o napieciu miesniowym ale czy zawsze? jak jest u was./ do kiedy wasze dzieci zaciskaly i czy jesyt to niepokojacy objaw?

gdybyś podała wiek małej łatwiej byłoby pomóc ;) ile ma ? jak poniżej 2 miesięcy to nic niepokojącego :) tak Julcia miała ....i rezolutny z niej dzieciak rośnie ;) żadnego napięcia....nie było :) jeżeli maluch ma więcej niż 3 miechy pobudzaj Jego łapeczki piłeczkami kolczatkami-gumowymi ....

Gość mama synusia
Mój synek zaciskał do 7 miesiąca, wcześniej miał odchyloną głowę w jedną stronę, a do tyłu, kiedy spał na boku. Byliśmy u trzech neurologów i żaden nie widział potrzeby by dziecko rehabilitować. Siadać zaczął niewiele przed "roczkiem". Teraz kiedy mały skończył roczek lekarz dopatrzył się, że ma wiotkie mięśnie i dał skierowanie na rehabilitację.

niunia moja ma 3,5 miesiaca. slyszalam ze zaciskane piastki swiadcza o porazeniu?/ to prawda?

Gość bloker
moj synek tez dlugo zaciskal piastki i wyginal sie w luk do tylu jak spal na boku wszystko przeszlo ma teraz 5 lat i rozwija sie bardzo dobrze

porażenie mózgowe najszybciej mozna stwierdzić ....po jakiś 8-9 misiącach ...kiedy to dziecko posiadać powinno już umiejetnosc siadania co się z tym wiąże oczywiście wczesniejszego podnoszenia główki .... obracania się na boczki etc .... jeżeli niepokoją cię tylko zaciśniete piąstki możesz spać spokojnie .... wszystko jest ok . a jeżeli coś jeszcze Cię martwi - udajcie się do neurologa .

wszystko zaczelo sie od pediatry. jak bylam z mala na szczepieniu i polozyla ja na brzuszku to nie podniosla glowki. w domu tez malo podnosila bo nie lubi lerzec na brzuszku. dostalysmy skierowanie do lekarza. pani dr stwierdzila ze dzidzia ladnie podnosi glowke(akurat u niej robila to bez problemu) jedynie jak lezala na pleckack to nie ciagnela za soba jej w gore jak ja podnosila za raczki. kazala wiec nam chodzic raz w miesiacu na cwiczenia. na dwoch bylysmy. akurat na kazdym cw byla inna pani rehabilitantka i zadna z nich zlego nie zauwazyla. jedna tylko powiedzila ze moze jedna piastke za bardzo sciska i ze jak placze to sie prezy. ale ona malo placze.... no a wczoraj jak spytalam o piastki to wlasnie cos takiego powiedzilaa e jak dziecko do 6 msc zaciska to moze to byc porazenie. zaraz sie zdenerwoalam i chcialam spytac was jak to jest...czy tez tak milayscie.

Mó Bartuś też tak miał, właściwie identycznie jak opisujesz, nie ciągnął główki itp. Lekarz powiedział, że nie ma co się martwić tylko ćwiczyć dzidziusia. Teraz ma pół roku i chce siadać.Piąstki zaczął rozkładać z dnia na dzień, bo spodobała mu się jakaś zabawka Także spokojnie nic się nie martw.

nie uwazacie ze oni przesadzaja z tymi piastkami i podnoszeniem glowki? dzieci to nie roboty....

niektórzy okeslają coś jako przasadę inni traktyją to jako wczesną interwencję

moze i masz racje ale jak ja bylam mala to mama mowi ze niedoszukiwali sie tylu chorob u dzieci. skoro dziecko wodzilo ockami za rodzicami bylo pogodne gaworzylo to ikt nie szukal u niego bog wie czego

dziunka nie martw sie moj synek w wieku 3 miesiecy tez byl rehabilitowany,nie podnosil glowki i zaciskal piastki.jak plakal. kazano nam zajmowac czym jego raczki jak zauwazylismy ze zaciska - dzis ma 2 latka, jest wszysko ok,