Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawy wacław

kupno nieruchomości w uk

Polecane posty

a kupowanie nieruchomosci po to zeby ja sprzedac za kilka lat i znowu kupic nastepna, cale bawienie sie w to to mysle nie dla nas, chcielibysmy kupic i osiasc wiec pewnie sobie darujemy

no martik ale zarobki to sie zmienia jak ty zaczniesz za pare lat pracowac...no i mezowi pewnie wzrosna.. a ogolnie to cos gordon musi z tym zrobic bo to jest trudna sytuacja - mlody brytyjczyk jak zaczyna prace tez nie moze sobie pozwolic na mieszkanie a kiedys to byla norma...musi sie zmienic bo ja nie dam rady z emerytury pomoc moim dzieciom kupic sobie mieszkania:))) nawet jak beda bardzo dobrze zarabiac a nie beda mialy jeszcze rodziny to sobie nie kupia mieszkania...

ja tez tak kiedys myslalam martik ale tu to normalne..kazdy zaczyna od mniejszego domu mieszkania a potem sie wspina po drabinie...lepsze to niz wcale nic nie kupic i ciagle wynajmowac...cale zycie przeciez wynajmowac nie bedziesz...

masz racje przed nami i tak jeszcze pare lat oszczedzania na to.. zobaczmymy moze kiedys cos sie zmieni na lepsze, jak nie pewnie sie nie zdecydujemy, pewnie bedziemy mieszkac w wynajetym lub spoldzielczym bo o takie sie staramy, myslimy tez o zakupie domu nad polskim baltykiem a to o wiele prostsze no i przede wszystkim tansze ... :) dzieki za rady w razie czego zglosze sie do Ciebie

wyglada na to ze to mieszkanko moze by sie i oplacalo kupic zalezy: ile lat splacasz (i czy mozesz np wplacic wieksze kwoty gdybys chciala miec je na wlasnosc szybciej) czy mozesz je sprzedac to jest cos jak kiedys w Pl byly mieszkania spoldzielcze - zeby pomoc ludziom w kupnie pierwszego mieszkania w sumie dowiedz sie wiecej bo moze sie wam to oplacac co prawda w bloku ale zawsze wlasne:)

mysle ze spoldzielcze lepsze niz wynajete wynajecie mieszkania to tak jak wywalenie kasy w bloto -dobre dla samotnych ale dla rodziny to moim zdaniem bez sensu kupno domu w Pl to dobry pomysl - tez o tym myslalam - w sumie chcialam kupic dzialke ale teraz ceny rosna jak szalone a sytuacja budowlana tragiczna pewnie slyszalas - ceny masakra i brak rak do pracy hihih wyjechali do UK:)

co do spoldzielczego zobaczymy jak trafimy moze byc calkiem niezle, bedzie bad :) na pewno nie bedziemy tam mieszkac - a przeciez czasem ludzie tez dobrze trafiaja, poza tym spoldzielcze czesto to nowe mieszkania no i czynsz tanszy - sorki odbieglam od tematu..:D co do kupna pewnie zmienie nastawienie tak jak ty za pare lat - jestem tu dopiero niecaly rok wiec nie ma o czym mowic, na razie jednak myslac przyszlosciowo - tzn jak ja bede juz pracowac wolimy odlozyc te kilkaset funtow miesiecznie i miec za te kilanascie lat sporo na koncie..przynajmniej taka mamy opcje na razie ale kto wie co bedzie potem :

co do spoldzielczego - to ja nie mowie ze one sa zle, calkiem fajne mieszkania czesto - problem jest w towarzychu ktore tam mieszka czyli sasiadach - wiesz brytyjskie szumiowiny nedy i chavy...okropne towarzycho dla dzieci...no ale mysle ze jak wiecej normalnych ludzi bedzie tam mieszkac to sie stopniowo zmieni... co do oszczedzania - dobre podejscie - polecam zwlaszcza oszczedzanie na emeryture bo jak wiadomo panstwowa emerytura to grosze, szkoda gadac... innego typu oszczedzanie to tylko share based albo trusty..ewentualnie wysoko oprocentowane konto ale to tylko na krotka mete - inaczej za wiele nie oszczedzisz..banki zanizaja i ciagle zmieniaja oprocentowanie, wiadomo to oni maja zarobic a nie zwykly zjadacz chleba:))) sama wlasnie rozgladam sie za jakims sensownym trustem coby dla dzieciakow sensownie ulokowac...

Gość ciekawy wacław
dlaczego pytałem o te nieruchomości - wyjeżdżam we wrześniu, rzucam w Polsce pracę w której się już wypaliłem, chcę zmiany w życiu. rzecz w tym że mogę żyć wszędzie, byleby to był kraj cywilizowany i miał swoje własne lokum o które bym dbał, urządził jak bym chciał itp. w Polsce mam mieszkanie które bym remontował gdyby nie to że wyjeżdżam.

chodzi mi wlasnie o emeryture, a reszta jaka bedzie sie zobaczy... :) tak czy inaczej na razie spokojnie zyjemy z jednej pensji i odlozyc sie z tego da na przyjemnosci wiec czemu drugiej pensji nie odlozyc... :)

tutaj masz kalkulator do liczenia compound interest (ile beda warte twoje pieniadze dla danego schematu oszczedzania) http://www.moneychimp.com/calculator/compound_interest_calculator.htm moze sie przyda:) ale jak mowilam na sharach masz lepszy zysk tylko duze ryzyko ale jesli robisz to long term to sie oplaca (zwykle moze byc 10-15% zakladajac pesymistycznie); w banku to przy dobrym ukladzie na koncie oszczednosciowym moze byc kolo 5-6% - polecam konto internetowe northern rock (tracekrr online savings account 5.71%(www.northernrock.co.uk) jak na razie w czolowce, ale jak mowilam to trzeba ciagle monitorowac bo zmieniaja to noN-stop. Poza tym , pewnie to wiesz, ale moze komus sie przyda, co roku mozesz oszczedzic do £3000 bez placenia podatku za odsetki na kontach zwanych ISA, zwykle lepiej oprocentowanych (4-5%_ ale nie przebijaja north.rocka :))))

dokladnie martik - my tak wlasnie robimy - jedna pensja na przewalke a druga na savings:))))

waclaw zawsze mozesz remontowac i wynajac - sprzedawac szkoda bo rosnie na wartosci i to najlepsza lokata kapitalu plus bedziesz miec dochod z wynajmu a tutaj mozesz na poczatek wynajmowac jak nie bedzie cie stac na kupno, kupic cos malego (taka opcje osobiscie polecam) albo starac sie o spoldzielcze ale tu nie wiem jakie sa wymogi bo tego nie bralam pod uwage - martik mysle ze jest ekspertka:) plus jest taki topic gdzies na forum

dzieki dzieki za linki - jestem na razie zielona ale mam nadzieje sie to zmieni... :)

spoko pewnie ze sie zmieni...poza tym to trzeba na bierzaco sledzic -tez sie musze updatowac;)

ja sie musze poprawic z moim angielskim... ale wszystko w swoim czasie pracuje nad tym :D

ogolnie jesli chodzi o mieszkania spoldzielcze mozna na dwa sposoby sie starac albo bezposrednio przez spoldzielnie z twojego regionu albo przez concil bo on czasem scisle wspolpracuje z HA - u nas tak wlasnie jest

mariska autor juz pewnie zdazyl kupic i sprzedac, watek jest z 2007 roku :)

Gość wybaczy i zostanie z nim
ciekawy waclaw>>> jezeli zamierzasz jechac do jakiegos cywilizowanego swiata, to nie jedz do UK. UK nie jest cywilizacyjne, to zascianke, brudny, z szumowinami, normalni Brytyjczycy sami uciekaja z wysp. Mowie ci zawiedzisz sie. To co mowia w Polsce o wysoko rozwinietym zachodzie, jak karmiono nas latami to bajki.

Gość NieSforna 23
Hej Zobaczyłem że rozmawiacie o nieruchomościach i ich kupowaniu. Co prawda szukałam innych informacji o okolicach Torunia Poszukuję mieszkania na wynajem w torubiu a ta strona http://mieszkania.torun.pl mnie wciągnął. Ciekawie napisane. Całkiem pisz częściej. Cześć

Gość Córka rolnika 33
Witam! Widzę że piszecie o nieruchomościach i ich kupowaniu. Pomimo tego że poszukiwałam innej informacji o okolicach Torunia Potrzebuję mieszkania na wynajem w toruniu i ten tekst http://mieszkania.torun.pl mnie zainteresował. Dobrze napisane. Naprawdę pisz więcej. Pa