Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

agataTenis

obowiązki druhny??????????

Polecane posty

Gość izuncia
w sumie to nie ma jakis szczegolnych obowiazków, Ja pochodze z Sandomierza i u nas wyglada to tak: swiadkowa pomaga ubrac sie pannie młodej, pózniej bierze udzial przy wykupywaniu młodej, idzie do kosciola :) i wiem ze jest pewien moment podczas mszy swietej ze wszyscy goscie siedza młodzi stoja i cos tam mówia a starsi nie wiedza czy stac czy siedziec zawsze mialam z tym problem. a tak to luz nic wiecej nie trzeba robic a no tak zapomnialam swiadkowie tzrymaja kwiaty i prezenty przy zyczeniach:) ale to sa chyba rzeczy oczywiste:)

czy swiadkową? bo jak tylko druhną to nic. Bedziesz stac za mlodymi w kosciele i wsio! A poza tym masz sie dobrze bawic.

W dniu ślubu zagubiona może czuć się nie tylko Para Młoda, ale również świadkowie i to właśnie z myślą o nich redakcja portalu przygotowała zbiór informacji, które mogą okazać się im przydatne. Bycie świadkiem ślubu to chlubna funkcja. O świadkowanie prosi się tylko naprawdę bliskie i zaufane osoby, dlatego też takie zaproszenie należy potraktować bardzo poważnie. Zazwyczaj świadkami na ślubie są osoby o różnej płci (najczęściej Pana Młodego reprezentuje przyjaciel lub brat, a Pannę Młodą przyjaciółka bądź siostra), nie ma jednak żadnych przeciwwskazań, aby na ślubie świadkami były osoby tej samej płci. Jedynym wymogiem wg Prawa Kanonicznego jest, aby osoby mające sprawować funkcję świadka były osobami pełnoletnimi. Nie ma również wymogów dotyczących ich życia religijnego czy moralnego. Świadkiem może więc być osoba o innym wyznaniu. Obecność świadka na ślubie to nie tylko zaszczyt, funkcja ta wiąże się też z obowiązkami. Godząc się na świadkowanie, zobowiązujemy się nie tylko do asystowania w ceremonii ślubnej oraz podpisania stosownych dokumentów, ale również do pomocy w organizacji uroczystości. Z tego względu, warto wcześniej spotkać się z nowożeńcami, zaproponować swoją pomoc oraz uzgodnić, na czym ta pomoc będzie polegała. Zdarza się, że świadkowie odpowiedzialni są również za prowadzenie listy prezentów ślubnych oraz organizację wieczoru panieńskiego i kawalerskiego, ale to zależy już od wcześniejszych ustaleń z Młodymi. Do świadków należy również odbieranie kwiatów i prezentów podczas składania życzeń po ceremonii, a następnie ich przewóz do wcześniej ustalonego miejsca. Na weselu świadkowie dbają o gości i sprawdzają czy im niczego nie brakuje. Zazwyczaj świadkowie dzielą się swoimi obowiązkami. Świadkowa sprawuje opiekę nad Panną Młodą. Najpierw pomaga jej w wyborze odpowiedniej sukni ślubnej, biżuterii oraz innych dodatków. W czasie ceremonii ślubnej oraz zabawy weselnej dba o jej ładny i elegancji wygląd. Wspiera ją w każdej sytuacji i jest jej prawą ręką. Do obowiązków świadka należy czuwanie nad terminami dostaw alkoholi i napoi. Świadek pilnuje również obrączek i dostarcza je do zakrystii kościoła. Świadek powinien być również przygotowany w różne „fanty” w razie gdyby Młodzi na swej drodze spotkali tzw. „bramę ślubną”. Sympatycznie również będzie, gdy świadkowie, a przynajmniej świadek, wygłosi odpowiedni toast. Należy również wspomnieć, że na ślubie świadków obowiązuje elegancki strój. Stosownie jest, gdy świadek ubrany jest w ciemny garnitur, białą koszulę oraz dobrze dopasowany krawat, czarne w nienagannym stanie. Pani świadek natomiast nie może swoim strojem przyćmić Panny Młodej. Powinna unikać bieli, gdyż jest oraz zarezerwowana jest dla panny wychodzącej za mąż, odpowiedni natomiast będzie jasny elegancji kostium bądź też strojna sukienka, ale w innym niż białym kolorze.

Gość powiem tak
płakać m i sie chce jak pomyśle o swoich świadkach. Mam tylko taka rade: wybierajcie ich ostrożnie i upewnijcie sie, ze wiedza co robić. Ja jestem już po ślubie i nikomu nie życzę takich stresów. Kilka fajnych rzeczy zaplanowanych z udziałem świadków nie wyszło. Przede wszystkim świadkowie powinni wiedzieć, że nie przyszli tylko się bawić i pić...

Gość od ostatniej miesiączki
na wesele ludzie idą żeby się pobawić. Ciesz się, że wogóle przyszli a nie wymagasz Bóg wie czego...

Gość powiem tak
Nie wymagałam Bóg wie czego. Odbieranie kwiatów, pomoc w doborze sukni to nie jest wygórowana prośba. Podczas podziękowań dla rodziców moja siostra miała podać nam kwiaty i upominki dla rodziców. Tymczasem poszła z chłopakiem na spacer. Przy oczepinach też jej nie było. Było mi bardzo przykro. Na swoim ślubie miałam prawo wymagać żeby własna siostra łapała welon. Ciesze się, że w ogóle przyszli masz racje.

Gość od ostatniej miesiączki
jeśli chodzi o siostrę to miałaś prawo wymagać. Myślałam o osobach postronnych.

no wiem o czym mówisz moja siostra cioteczna tez była wiecznie nie obecna ciągle można ją było spotkac pod salą jak sie mitoli a swiadek brat rodzony męża cudo facet bardzo nam pomagał

Gość mimka14
Ja będę świadkiem w maju,czyli juz niedługo,strasznie sie stresuje,trochę poczytałam o swoich obowiazkach i mam nadzieje że jakoś dam radę o ile stres mnie nie zje.

Gość Aaaaa ja
bede w sierpniu świadkowa i szczerze powiedziawszy juz zaczynam swirowac z tego powodu. Chcialbym, aby Panna Mloda (to ona mnie poprosila), nie zalowala wyboru mnie na swiadkowa. Ale....nie jestesmy jakos bardzo zzyte. Chcialabym zorganizowac jej wieczor panienski, ale jak sie okazalo (delikatnie ja podpytalam) ma tylko jedna kolezanke, ktora chcialaby zaprosic. Wiem, ze do sierpnia jest daleko, ale nie mam pomyslu;-(

druhną, czy świadkiem, bo już nie wiem? czy u was to to samo? u nas praktykuje się, że są dwie druhny, zwykle są to młode, niezamężne dziewczyny, które jadą po pana młodego i przyjeżdżają z nim po młodą, przypinają gościom bukieciki, po mszy obsypują młodą parę ryżem, pieniążkami lub płatkami kwiatów oraz odbierają kwiaty od młodej podczas życzeń i na tym obowiązki się kończą jeśli chodzi o świadków - najczęściej jest to kobieta i mężczyzna (zamężna/żonaty), a ich rola właściwie ogranicza się do tego, że siedzą za młodą parą w kościele, oczywiście podpisują dokumenty potwierdzające zawarcie ślubu- jak to świadkowie, a na weselu często dedykują młodej parze jakąś piosenkę i tyle na niektórych weselach to właśnie świadek dba również o to, by nie brakowało wódki na stole ;-)

cholera..a moja siostra, która ma byc świadkową nie ma skonczonych 18 lat.. czy to sie da jakos obejsc??

Gość justuniamisiunia
witam. ja też niedługo mam być świadkiem. no i ostatnio Młoda obwieściła mi że mam kupić kokardki dla gości, podwiązkę dla niej i ubrać stół dla Młodych(łącznie z ścianą za nimi). natomiast świadkowi kazali ubrać samochód i kupić wódkę do wykupienia Młodej. a te wszystkie obowiązki podobno wynikają z tradycji. tylko co mi to za tradycja, w końcu to nie mój i mojego chłopaka ślub żebyśmy wszystko kupowali! A czy ktoś słyszał o równie idiotycznych obowiązkach druhny?

ja wywiazalam sie ze swojej roli znakomicie - siostra byla ze mnie dumna, otrzymalam masa komplementow od gosci :), a nawet propozycje bycia swiadkowa :)

ja nei słyszałam jeszcze nigdy zeby druhna miala kupowac za własne pieniadze takie rzeczy, niby sie wydaje ze to neidrogie, ale jak policzy sie to wszystko to wyjdzie ładna kwota, a tu jeszcze sukienka, fryzjer, kosmetyczka i prezent i taka druhna wydaje bardzo duzo, moze porozmawaij z mloda o tym

Gość Viss
o kupowaniu wódki i zdobieniu stołu słyszałam od mamy, za ich czasow tak faktycznie byłó. Co prawda rodzice od swoich świadków akurat nie wymagali tego wolelil sami, ale wspominała o tkaim zwyczaju. Dzisiaj sie raczej tego nie przestrzega, mi by było głupio. Zresztą wolę sobie sama zdobić stół(chcoiaż w moim wypadku robi to restauracja).

Gość dawanie dupy
pany młodemu to podstawowey obowiazek druhny i znalezienie sobie bogatego męża

Gość justuniamisiunia
mam zamiar pogadać z Młodą. bo w sumię mogę spełnić wszystkie jej zachcianki, najwyżej mniej dam kasy na prezent.

Gość u mnie tak było
typu ja płaciłam za tzw. drużbówki, kupowałam wszystko do ubrania samochodu, ubierałam, sale nie tylko ścianę za młodymi Czyli wszystkie balony bibuły itd. A na poprawinach robiłam za kelnerkę:( teraz już bym była mądrzejsza- poszłabym jako gość i przynajmniej bym coś pamietała a nie tylko jedno wielkie ale to wielkie zmeczenie

Powiem wam ze to nic trudnego i ciężkoiego:) ja bylam świadkiem 31 maja:) czyli tydzien temu:) i mimo pewnych obowiazkow jakie mialam do wykonania bawilam sie swietniea:)!! DOSLOWNIE TO BYLO NAJWSPANIALSZE WESELE NA JAKIM BYLAM:) wystarczy sie nie denerwowac:)

Gość justuniamisiunia
a czy wypada założyć sukienkę w kolorze ecri z brązowymi dodatkami tj. koronka, cekiny i koraliki? przy czym Młoda ma biała suknie.

Gość ret
Raczej nie sukienka nie powinna być w kolorach "zarezerwowanych" dla panny młodej.

Gość ellap
Ja mam świadkową nr1. Nie mieszkam w Polsce, a ona wszystko nam załatwia. Wszystko i wszędzie. Poświęca swój czas i bardzo się angażuje. Taka najlepsza przyjaciółka :)

no gdybym ja miala czas to tez bardziej bym sie angazowala... ale trzeba pracowac zeby miec na kiecke i kto jeszcze wie jakie wydatki... powoli mnie to przeraza, panna mloda poprosila mnie ostatnio zebym poszla z nia kupic kokardki, pewnie liczy na to ze zaplace :/ ciekawe ile to kosztuje.... cienko u mnie z kasa a kolejne wesele w sierpniu

Gość ellap
Dlaczego masz za cokolwiek płacić i to za kokardki? Ja przesłałam dla mojej kaskę i ona kupiła co trzeba, ale ja nie mogłabym naciągać jej na jakiekolwiek koszty związane z weselem (nie taka rola świadka).