Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość CHCIALABYM WIEDZIEC

PYTANIE DO PRAWNIKA

Polecane posty

Gość CHCIALABYM WIEDZIEC

Mam pytanie do osoby znajacej przepisy obowiazujace w razie rozwodu. A dokladniej rzecz biarac: Chce sie rozwiesc. Przed slubem zawarlam umowe kupna/sprzedazy mieszkania - tylko na moje nazwisko. Przed slubem podpisalam umowe z bankiem na kredyt - tylko na moje nazwisko. Przed slubem zostaly wplacone 2 transze za mieszkanie, po slubie trzecia ostatnia. Wspolnie wykanczalismy mieszkanie po slubie. I teraz pytanie: jakie sa meza prawa do tego mieszkania?? Czy \"ma prawo\" do polowy? Czy tylko do zwrotu wniesionej czesci na wykonczenie ??

Gość oooooooooooo
też jestem ciekawa!!!

wydaje mi sie ze jak przed slubem to tylko na ciebie.... tzn tylko dla ciebie to nalezy... zeby bylo po slubie to podzial majatku

Gość CHCIALABYM WIEDZIEC
Po slubie jestesmy rok. Wiem, ze to krotko..... ale juz wystarczy!!!

Gość hmhmhm
Nie jestem prawnikiem, ale wydaje mi się, że mężowi nie przysługuje połowa, a jedynie cześć - proporcjolanie do wniesionego wkładu po ślubie.

Majatek przedslubny jest majątkiem odrębnym, ale jeśli dojdzie do podziału majątku to będzie kwestia ustalenia kto ile wniósl np. w remont albo w spłaty ( to będzie do podziału). Tak więc myslę, że jesli mąz będzie domagał się połowy trzeciej transzy kredytu i wyliczy co zostało wyremontowane to będziesz musiała go spłacić. Ale niech on zaklada sprawę jesli mu zalezy i udowadnia ile chce tej spłaty i w ogóle czego chce.

Gość CHCIALABYM WIEDZIEC
Dziekuje Ci Prawniku z urzedu. Problem jest w tym, ze to ja chce rozwodu, a maz jest temu przeciwny. Moj maz nie wniesie pozwu rozwodowego. Dodam jeszcze, ze mieszkanie jest nowiutkie i jeszcze sie do niego nie wprowadzilismy. Chcialam sie wprowadzic do niego sama, ale maz w ogole nie bierze tego pod uwage. A przeciez bic sie z nim nie bede. Dlatego zwlekam z przeprowadzka, boje sie, ze jesli maz sie przeprowadzi ze mna, bede miala pozniej problem, aby wyegzekwowac jego wyprowadzenie sie.

Gość CHCIALABYM WIEDZIEC
oj ja... oczywiscie to bylo do Adwokata z urzedu :) przepraszam!

Gość och i ach i ech
a ja pamietam cos takiego, ze nawet jezeli jeden z malżonkow nabywal grunt, ale nie mial jeszcze prawa wlasnowci i ostatnia rate zaplacil po zawarciu malzenstwa (nabywając jednoczesnie wlasnosc) to grunt sie zalicza do wspolnosci majatkowej i jest dzielony po polowie przy rozwodzie...? najlepiej idz do najblizszego Biura Porad Obywatelskich albo napisz do nich list lub zadzwon. udzielaja porady za darmo i dokladnie poinstruuja Cie co i jak wyglada i jak najlepiej rozegrac sprawe rozwodu.

Gość abbbbyyyyy
hmmm przede wszystkim wydaje mi się, że duże znaczenie ma kiedy został podpisany akt notarialny, własności mieszkania??