Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mama-to-be

Badania w 38tc

Polecane posty

Hey Dziewczyny! Mam pytanie do ciezaroowek w ostatnich tygodniach. Mieszkam obecnie w Niemczech wiec chcialam dowiedziec sie jak to jest w Polsce bo cos nie ufam tutejszemu lekarzowi :( Otooz, jestem teraz w 38tc, chodze do gina co tydzien, mam robione ctg badanie moczu, krwi z pakca, waga co tydzien, ale od chyba 1.5 miecha nie badal mnie waginalnie...A ja tu czytam na forum ze Wy juz wiecie czy szyjka otwarta czy nie itp. Powiedzcie mi prosze jak to z Waszymi badaniami i czy powinnam sie domagac. Dziwny wogoole ten lekarz, ach za poozno by zmieniac. Wizyte mam we wtorek. Prosze o wypowiedzi bo troche sie martwie...

Ja tez mieszkam w Niemczech i od 22 tc do chyba 37tc nie widzialam gina na oczy, bo przyjmowala mnie w tym czasie polozna zatrudniona u niego w praktyce. Przyjal mnie dopiero tydzien temu (39tc)- ocenil CTG, zbadal, pomamrotal cos pod nosem i stwierdzil, ze jestem gotowa do porodu- teraz mam jezdzic na CTG do szpitala. Efekt jest taki, ze nie wiem tak naprawde w jakim stanie jest moja szyjka i nie bede wiedziec, bo w szpitalu mnie nie badaja, tylko robia CTG... Mysle, ze w Niemczech tak jest. Nie celebruje sie tu ciazy jak w Polsce. Najwazniejsze, zeby CTG bylo w porzadku- reszta jest niewazna.

mi gin badal szyjke co wizyte-ZAWSZE pod koniec mojej ciazy, tzn w 35 tyg mialam badanie na kozetce i wtedy wlasnie strwierdzil rozwarcie i skrocona szyjke... a nic mi nie dolegalo , zawsze myslalam ze takie cos bede czula... za to nie mialam za czesto badania krwi i moczu, w sumie ok 3x przez cala ciaze.. no i co wizyte standardowo waga, cisnienie, ktg dziecka i co jakis czas czystosc pochwy

dodam ze kiedy ja chodzilam na ktg -a od ok 33 tyg musialam robic to codzinnie raz najpierw u poloznej pozniej w szpitalu to gratis co pare dni badano mnie ginekologicznie... ale ja chodzilam tak czesto bo moj maly mial niskie tetno

Gość gość
Witam. Rowniez chodze do gina w niemczech do 34 tyg. Raz w miesiacu mialam badanie reczne, ocene czystosci pochwy, usg ze zdjeciem, badanie moczu kontrola cisnienia I wagi. Od 34 tyg ciazy ctg co tydzien a wizyty maja byc co 2 tyg. Bylam dzisiaj na ctg I wyszlo ze podczas skurczu tetno dziecka jest za niskie. Jutro musze powtorzyc. Boje sie.

Gość gość
Ja zaczynam jutro 38tc, wiem że mam miękka, lekko skróconą szyjkę i rozwarcie na palec. Dodatkowe badania które mi jeszcze lekarz zlecił to hiv i hbs (3 tygodnie wcześniej gbs). Wiem też że są tacy lekarze którzy w ogóle nie badają palpajcyjnie jedynie usg dopochwowe (aby ocenić długość szyjki itd.) ale jezeli Ty w ogóle nie byłaś badana waginalnie, ani palpacyjnie ani usg to faktycznie dziwne...

Gość gość
nie zauważyłam że to stary, odkopany temat... gosciu, po co odkopujesz tematy sprzed 7 lat?