Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Polka z krwi i kosci

Obraz Polski w oczach brytyjczyków

Polecane posty

Gość Kwach Stalinski
wawiak-czytasz gazety lewicowe i mowisz o jakims spektrum...Akurat w tych ktore czytasz jest dokladnie to samo,no moze dla zachowania pozorow czasem wymienia jakies poglady...

Gość powiem Wam jedno
tak Cie pisza jak Cie widza...Jedno jest pewne,jezeli ktos przyjezdza do mojego kraju,to znaczy ja i moj kraj jestesmy duzo lepsi:)Opinie Polsce wyrobiono kupe lat temu,a byli to niestety ludzie z emigracji przed i tuz powojennej.Bardzo glosna byla w latach 50 zbiorka chleba dla Polski,znalezli sie "robole",ktorzy chodzili od drzwi do drzwi zbierajac na chleb dla Polski.Duzo jeszcze by mowic,musicie wiedziec,ze wychowywana bylam poza krajem i obecnie mieszkam w Kanadzie.Mamy piekny kraj,tylko dbajmy o niego,a juz szczegolnie zachowajmy nasz piekny jezyk:) Znam jeszcze wiecej historii od mojego ojca

nazwanie mnie Rydzykiem przyjmuje jako wielki komplement aczkolwiek zupelnie niezaslużony . bo O.Rydzyk tak dużo dobrego uczynil i czyni dla Polski a ja niestety narazie tylko przerabiam polski [ najsmaczniejsz chleb na gówno.

nie kolego TRydzyk chce żyć w dostatku i miec władzę a do tego jest mu potzrzebne stado barannów oddających ostatnie złotówki z renty, czy emerytury Ile to Rydzyk mówił o wykupie polskich ziem przez niemców A wiesz jak jest teraz? Przez 3 lata niemcy kupili w polsce 11 działek Ale za to polacy kupują w niemczech mieszkanai na potęgę bo są połowę tańsze niż u nas To samo z kasa dla rolników, po wejściu do unii mieli paść na pysk a się okazało że oni najlepiej na tym skorzystali Eskport naszych towarów wzrósł o 30% , niemówiąc już o dpołatach nivc co mohery twuierdziły 4 lata temu się nie sprawdziło Ile to jeszcze razy Rydzyk musi sie pomylić żeby ludzie przestali mu wierzyć

Gość Kasia-Londyn
no ok,polko z krwi i kosci,polacy przedstawiaja obraz czasami oplakany,ale angole nie widza polski jako panstwa zacofanego,z tym sie tylko nie zgadzam.a reszta,swieta prawda,bydlo,ale nie wszedzie tak jest.zdarza sie to przede wszystkim tam gdzie jest tanio zyc.ja mieszkam w windsor i powiem ci,ze jest pieknie i jesli chcesz sie wybrac jako turystka nikt o tobie nie pomysli,ze jakis patalach jestes:-)

Ludzie sa tam zachłysnieci posyłaja tam dzieci do szkól etc etc czy wszytsko da sie przeliczyc na funty dla nich? nawet Polskosc? Jak powie sie im tylko jedno słowo od razu pada pytanie "ZAZDROSCISZ?" A ja zawsze pytam czego????? Bo nie wiem czego mam im zazdroscic tego ze wyjechalLI? Przeciez kazdy kto zechce moze ale nikt nie musi " Tego ze sa tam białymi murzynami? Czy to powod do dumy?

Gość wieloplaszczyzna
tak tak dokladnie tak jest jak ktos do nas przyjezdza to u nas jest lepiej. dlatego mmamy troche ukrainow na bazarkach. wyobrazcie sobie ze nagle tych ukrainczykow robi sie kilkadziesiat tysiecy w kazdym mniejszym i wiekszym miescie w polsce wszedzie ukrainczycy i j.ukrainski. to co sobie myslicie? u nich bieda ze az piszczy to przyjechali do nas. tania sila robocza do sprazatania kibli i na budowie itp. a przyjechaliby ci sami najbiedniejsi a takze studenci i troche wyksztalciuchow.

tak? to dlaczego jeden z nich wział cie tam za dziwke?

Nie oszukujmy się na wyspy wyjechała gównie Polska B Ludzie z wawy, krakowa, Poznania czy wrocławia zostali u siebie bo tu mogą godznie żyć i się rozwijać Wyjechali ci co nie mieli wyjścia a więc ludzie z małych miast i wsi. Trudno zatem od nich wymagac Bóg wie czego

Gość wieloplaszczyzna
mi zalezy na doksztalceniu j. angielskiego. myslaam z kolezanka o dziekance zeby wyjechac i sie podszkolic. zaznaczam ze nkie chodzi nam o kase tylko jezyk, zeby miec kontakt zywy z tym jezykiem. lecz mamy duze obawy czy dobrze zrobimy biorac ta dziekanke i zasilajac nastepne rzesze polakow bedacych na wyspach. trudna decyzja..

Gość Kasia-Londyn
oj,boze,to bylo na imprezie.nie wezma cie za dziwke jak bedziesz zwiedzac zamek w windsor.poza tym widze,ze z toba po dobremu sie nie da rozmawiac,a po zlosci jeszcze gorzej,no i czemu sie denerwowac?ja jestem dumna z tego,ze jestem niezalezna,mam swoje grono bliskich przyjaciol i wisi mi co inny o mnie pomysla.mam szacunek do siebie i to najwazniejsze.

Polacy w latach 90 zrobili nam tez w Niemczech opinie pijaków i złodziei w anglii z kolei maja zal o to ze czyscimy im kasy pobierajac benefity jakie sa tylko mozliwe do wziecia czyli tam dodatkowo doczepia nam opinie zebrakow Chłop pracuje a zciaga cała rodzine z polski zone i dzieci tylko po to by brac na nich zasiłki Nie mozna sie im dziwic ze to sie im nie podoba

Gość emanuelle4
Ja nie zadaje sie z ludzmi, ktorzy uwazaja sie za lepszych tylko dlatego, ze urodzili sie w kraju zwanym Wielka Brytania. Poza tym smiesza mnie ludzie, ktorzy nie znaja zadnego jezyka obcego, nie wiedza gdzie leza Wlochy np., wiedze ogolna maja gorsza od polskiego ucznia chodzacego do zawodowki, maja tak niskie horyzonty, ze podrozowanie jest dla nich rownoznaczne z wyjazdem nad morze i opalaniem sie, uwazajacy sie za KOGOS. Ja wyprowadzilam sie do kraju, ktory daje mi wieksze mozliwosci, a nie do ludzi, ktorzy w wiekszosci moga sie rownac z Amerykanami(to nie komplement).

wieloplaszczyzna mam ten sam kłopot chciałabym a boje sie

Gość
nie tylko Brytyjczycy maja taki obraz o nas i o Polsce , wiekszosc Holendrow takze , wiekszosc tez nie wie gdzie lezy Polska , a Brezhnev to wedlug co niektorych Polak :O aaaaaaaa i jeszcze np. ze Polacy wodke pija do kazdego posilku :O

Gość panna aska
tak zgadzam sie z wami. i z tym ze z polski wyjechala Polska B czyli ci cio tu nie mieli szans. dlatego anglicy nie znaja naszej poski A. zreszta co tu duzo gadac jak komus jest dobrze to siedzi na dupie a nie emigruje.

ciocia monika to w Holandii tez tak o nas myslą to "ZAJEFAJNIE" ide sobie teraz popłakac ze wstydu

Gość panna aska
nie chcialam generalizowac !!!

Gość wieloplaszczyzna
poka z krwi i kosci----- tak mysla o nas w calej Europie!!!!! wiec idz sie zalamac jak chcesz. co cie to obchodzi troche glupio ale nic sie nie da zrobic. ja ide zapalic papieroskaA BO DO EGZAMA TRZA SIE UCZYC ZEBY BYC MADRA I NIE TRZEBA WYJEZDZAC. ALE NIEGRAMATYCZNIE PISZE ALE NIE MAMA CZASU. CIAO WSZYSTKIM:)

Gość Kasia-Londyn
I z tym sie nie zgadzam,jestem bardzo dobrze wyksztalcona i nie myje podlog,mam wzbudzajaca szacunek prace i nie uwazam sie za polke kategorii B.wyjechalam,bo nadarzyla sie okazja,a pozniej to juz samo wszystko sie potoczylo.Uwazam,ze jak pojawia sie szansa na cos innego,to trzeba korzystac.nie boje sie podejmowania decyzji i dlatego jestem tu,a nie tam

Gość emanuelle4
Kazdy kraj posiada margines spoleczny, ktory pije, cpa i zachowuje sie jak prosie. A Brytyjczycy o piciu Polakow nie powinni sie wypowiadac, bo oni wiada w tym prym.

Gość Kwach Stalinski
wawiak-twoje informacje moge sparafrazowac takim oto stwierdzeniem:Gdyby Niemcy mialy takich klamcow jak sa dzis w Polsce,to narod niemiecki do chwili obecnej by nie wiedzial ze przegrali wojne.Gdybys sie zainteresowal tak na serio tym ,o czym piszesz,wiedzial bys,ze mamy do czynienia z masowym wykupem ziemi w Polsce(glownie Niemcow) przez podstawione osoby(Polacy).Wiedzialbys o przegranym ostatnio procesie o odzyskanie mienia przez Polakow,wiedzial bys o zwiekszajacej sie fali pozwow w podobnych sprawach.Rowniez o tym,ze nasz rzad zamierza postawic ta sprawe na forum parlamentu europejskiego,czego obawiaja sie Niemcy,itd.Wlasnie ci pseudodziennikarze z gazet ktore czytasz stoja po stronie nie polskiej,udajac,czy wrecz wyszydzajac te problemy.Jestem pewien,ze gdyby w tej chwili Tusk byl prezydentem,Polacy musieliby opuszczac swoje domostwa na rzecz Niemcow.Nie na darmo Merkel popierala go w kampanii prezydenckiej.Z kolej cala ta pseudoprasa popiera takze Tuska.Teraz widzisz jakie to sa powiazania i czy nie mam racji.

Gość ryszarda_Prawdziwa
Kwach Stalinski / byłam, przecież pisałam.

Gość ryszarda_Prawdziwa
wawiak / więc uważasz, że w Warszawie sama elyta a w mniejszych miastach sam margines? Ciekawe...

Gość
nie jest tak zle , plusem jest to , ze Polacy sa uwazani za dobrych pracownikow , fakt , ze czasami a nawet dosc czesto praca Polaka nie jest wybitnie oplacalna ale to zalezy od szefa jakiego sie ma , jedni sa ludzmi i cenia , a drudzy licza , zeby jak najwiecej zyskac kosztem Polakow jednakze opinie o Polakach wyrabiaj sobie dzieki tym Polakom co tu sa , jak ktorys ukradnie w sklepie to wszyscy Polacy kradna , jak chodzi pijany po ulicy to wszyscy Polacy pija , takie uogolnienie , ktore nie jest wporzadku do tych co nie kradna i nie pija

Kwach Stalinski masz racje Przyznam -głosowałam na PO ale teraz przyznaje sie do blędu Kaczynscy probuja cos dla nas robic Reszta parii tylko mysli o sobie o tym by kazdemu w dupke sie wslizgnac bez wazeliny i zdobyc elektorat na przyszłosc nosza kwiatki pielegniarkom wszyscy oprócz PIS

Gość BY THE WAYYYYY
no ale wiecie ze pkt widzenia zalezy od pkt siedzenia. jak ktos jest na wyspach uwaza ze dobrze zrobil i nie chce wracac. jak ktos nie wyjechal to uwaza ze wyjezdzaja buraki. a prawda lezy gdzioes posrodku!!!!!! jak dla mnie to z polski moga wyjechac wszyscy robole i nieznajacy jezyka i robic tam siare . tylko niech nie wracaja.!!!!!!!! ogolnie bedac w anglii nie spotkalam sie ze zla opinia o polakach. i wiecie co wam powiem ta zla opinie to nie tyle ze sami sobie tam wypracowujemy to jeszcze sami o tym caly czas gadamy!!!! np tu i teraz.

Tu i teraz anglicy i inni tego nie czytaja bo polskiego nie znaja

musisz rozmawiac ze strasznymi kretynami mnie taki rodowity agnlik spytal czy rozmawiam z Tanya - w jednym jezyku:) dodam ze tanya jest bulgarka:) bardzo sie zdziwil jak odpowiedzialm,ze owszem w jednym po angielsku.