Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Anonimek

* * * Umowa o pracę vs. umowa o dzieło

Polecane posty

Witajcie 🖐️ Aktualnie pracuję tak, iż mam umowę dzieloną: mniejsza część jest na UOP, a reszta na UOD. Firma zmniejsza koszta pracy w ten sposób. A jak to wygląda u Was? Też pracujecie na umowę o dzieło? Jeśli tak, to czy nie przeszkadza Wam, że mniej wtedy idzie na składki do ZUS?

Gość bez pracy
ja miałam troche inna sytuacje, pracowałam na umowe zlecenie od której pracodawca wogole nie płacił składek ZUS i przeszkadzało mi to bardzo, w koncu znalzałam prace w której pracuje na umowe o prace i mam wieksza pensje

Gość kocicaaaaaaaaaaaa
Ja też pracowałam na umowę zlecenie i studiowałam. Cieszyłam się, bo miałam więcej kasy, ale mi ZUS-u pracodawca nie placil. Uczylam sie wiec liczy sie to jako okres nieskladkowy. Teraz nie ma mowy, zebym pracowala na zlecenie. W gre wchodzi tylko umowa o prace. Emeryturka musi byc z czegos naliczona...o ile dozyje;) poza tym na zlecenie czy o dzielo nie nalezy sie urlop ani zadne swiadczenia.

Ja, jak napisałem, mam płacone na ZUS, ale tylko z kwoty 1000 PLN brutto. Mam tym sposobem więcej w kieszeni. Tak się tylko zastanawiam... Czy to takie straszne, iż mniej mam na ZUS, jeśli tę kwotę, o którą moja kieszeń jest grubsza mogę zainwestować jakoś sam na przyszła emeryturę, a nie wiadomo jeszcze, jak długo ZUS pociągnie?

Gość bez pracy
Anonimek, a czy swoja "nadwyżke" inwestujesz juz gdzies? w sumie to prawda z tym Zusem, ale jakis tam procent co oddajemy do Zusu to idzie tez na II filar na nasza emeryture, wiec jesli sie mniej oddaje do Zusu to tez na II filar idzie mniej

Jeszcze nie inwestuję, gdyż dopiero zaczynam się tym interesować. Myślę, by w ciągu kilku najbliższych miesięcy zacząć odkładać w funduszach.

Gość bez pracy
ja mysle o funduszach inwestycyjnych od kilku miesiecy i jakos kiepsko mi to idzie, chce sobie załozyc konto w mbanku bo ponoc nie biora prowizji za to ze inwestuje sie swoje pieniadze w fundusze, teraz tylko musze po obserwowac rynek i jak bedzie spadek to wtedy inwestowac

Korzystam z mBanku i to prawda, co słyszałaś/czytałaś. Chciałbym szybko zacząć, lecz trochę boję się ewentualnych strat :O No ale trzeba zaryzykować, bo kto nie ryzykuje, te nic nie osiąga :) Powodzenia! 🖐️

Gość wieczornniee
moja ciotka inewstowała w papiery wartosciowe;) miała konto w dolarach i co;) tam kazdy pracownik tak robił, jedemu sie krecilo innemu nie:) pracuje na polibudzie