Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rterter

pytanie do polonistów

Polecane posty

Gość rterter

Mam kilka pytań o poprawne formy: 1. "tylu ludzi" czy "tyle ludzi" ? 2. "śmialiśmy" czy "śmieliśmy" ? 3. Zawsze sądziłam że pisze się "nieważne" razem, ale ostatnio w kilku POWAŻNYCH gazetach zobaczyłam "nie ważne", więc jak to w koncu jest? 4. dlaczego skoro muszę "otworzyć" okno, to jest ono "otwarte", a nie "otworzone"? (to już z czystej ciekawości) 5. nie ma: kiślu, kiśla, kisielu czy kisiela? 6. "wymyslić" czy "wymyśleć" ?

Gość moj tymczasowy nick
mmm dobre pytania. chetnie sie dowiem

1. tylu ludzi 2. śmialiśmy 3. zalezy od kontekstu zdania, obie formy mogą być poprawne 4. musiałabyś poszukać w słowniku jęz. polskiego zasad odmiany, nie chce mi sie tego t pisać :P 5. Jedyna poprawna forma to kisielu 6. wymyślić

Nieważne pisze się zawsze razem , przecież \"ważne\" to przymiotnik. W zależności od kontekstu \"nie\" pisało sie razem lub osobno z imiesłowami przymiotnikowymi np. palący, usprawiedliwiony. Zostało to jednak ujednolicone i od jakiś 2 lat również te formy pisze sie razem. \"Nie \" pisze sie łącznie z czasownikami np. nie zrobie lub imiesłowami przysłówkowymi np. nie zrobiwszy, nie zjadłszy, nie wiedząc.